"Hedef Türkiye" Etkinliğinin İlk Ayağı Düzenlendi
"Hedef Türkiye" sloganıyla başlatılan, yurtdışındaki araştırma ve geliştirme uzmanlarını Türkiye'ye dönmeye teşvik eden programın ilk ayağı Boston'da start aldı.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi, AB Komisyonu desteği ile "Hedef Türkiye" sloganıyla başlattığı çalıştayların ilkini yaklaşık 200 üniversiteyi barındıran ve çok sayıda Türk araştırmacının yaşadığı Boston'da, 30 Kasım 2010'da gerçekleştirdi. Burada TÜBİTAK, cazip imkanlar nedeniyle araştırmalarını ABD'de sürdüren Türk araştırmacılara "Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle Amerika'dan Türkiye'ye dönebilecekleri" çağrısını yaptı.
TÜBİTAK'ın aylar öncesinden hazırlıklara başladığı etkinliğe, ABD'nin dört tarafından ve Boston'daki Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde araştırmalarını yürüten, bu üniversitelerde doktora ve sonrası eğitim alan 200'e yakın Türk araştırmacı katıldı. Etkinlikte, AB ve TÜBİTAK fonlarının ülkeye geri dönüş için cazip imkanlar yarattığı belirtilerek, Türk araştırmacılardan yurt dışında kazandıkları deneyimleri, yürütecekleri AB 7.ÇP Marie-Curie projeleriyle bir şekilde ülkelerine de aktarabileceklerinin altı çizildi.
Türkiye'den çeşitli üniversitelerin temsilcileri Türkiye'deki araştırma kapasitelerinin gelişen durumuna vurgu yaparken; etkinliğe katılan Türk sanayi kuruluşları ve şirketler de, kurumlarındaki Ar-Ge fırsatları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
"Hedef Türkiye"ye katılan Türk araştırmacılar, Türkiye'deki sanayi kuruluşları ile üniversitelerin araştırma kapasitelerinin ulaştığı düzeyden ve araştırmacılara ayrılan fonların miktarının artmasından çok etkilendiklerini belirttiler.
Söz konusu etkinlikte, daha önce Türkiye'ye 7.ÇP Marie-Curie projeleriyle dönüş yapmış olan araştırmacılar da, katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar. Araştırmacılar katılımcılara, Türkiye'de Ar-Ge ortamının son yıllarda büyük bir yükseliş içinde olduğunu aktardılar.
Katılımcılar, ilgili etkinlik sayesinde araştırmalarına Türkiye'de devam etmek için cesaretlendirildiklerini belirterek, TÜBİTAK'ın bu konuda önemli bir rol oynadığını ifade ettiler.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri