Her eve bir ampul!
Hükümet, tüketiciyi tasarruf açısından bilinçlendiren Enver projesinden sonra ampul dağıtmak için kolları sıvadı. Peki, ampul masraflarını hangi firma yüklenecek?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir taraftan yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açarken, diğer yandan tüketiciyi tasarruf açısından bilinçlendirmek üzere Enerji Verimliliği (Enver) Projesi'ni başlattı.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre enerjiyi verimli kullanarak dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Enerji Bakanlığı, 2008'i 'Enerji Verimliliği Yılı' ilan etti. Bunun için düzenlenecek kampanyalarda kullanılmak üzere Enver isimli bir maskot yapıldı. Ayrıca ateşböceğinin kullanılması da kararlaştırıldı.
Projenin çizgi kahramanı ekranlarda tasarrufla ilgili çağrılarda bulunurken, bakanlık ikinci büyük adımı atmaya hazırlanıyor. Enerji verimliliğinin ve tasarrufun önemine dikkat çekmek için her eve tasarruflu bir ampul dağıtılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, tasarruflu lambaların bütün maliyetinin sponsor şirket tarafından karşılanacağını söyledi.
Ankara'da bir bölgede pilot olarak küçük bir uygulama da gerçekleştirdiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını ifade eden Enerji Bakanı, "Masrafın tamamını sponsorların karşılaması şartıyla tasarruflu ampulleri herkese bedava dağıtmayı hedefliyoruz. Bunun için bir şirketle anlaşıldı, pilot uygulama yapıldı. Son derece olumlu sonuçlar alındı. Bunu yaygınlaştırmak için diğer şirketlerle görüşme başlattık. Yeni sponsorlar sayesinde her eve bir tasarruflu ampul kazandırmayı hedefliyoruz.." dedi.
TOKİ verilerine göre Türkiye'de 16 milyon konut bulunuyor. Bakanlığın hesaplamalarına göre 100 vatlık akkor (telli) ampul yerine 20 vatlık aynı ışığı veren tasarruflu lamba kullanılması halinde yılda 1,8 milyon MWh'nin üzerinde tasarruf sağlamak mümkün olabilecek.
Kampanyanın sadece ampulle sınırlı kalmayacağını kaydeden Hilmi Güler, sanayide kullanılan motorlardan binalardaki ısı yalıtımına kadar enerjinin verimliliğinin yaygınlaştırılması için geniş çaplı bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Bina ve işyerlerine elektriğin tasarruflu kullanılması halinde iki Keban Barajı'na denk bir elektriğin tasarruf edileceğini kaydeden Güler, "Enerjide her bir dolarlık tasarruf 2-3 dolarlık bir enerji yatırımına denk geliyor." Buradan baktığınızda Türkiye'de toplam 42 milyon ton eşdeğer petrol tasarrufu söz konusu. Bu ise 12 bin megavatlık bir doğalgaz çevrim santralinin kurulmasına denk. Veya 80 milyar kilovatsaatlik bir elektrik enerjisi tasarruf edilebilir." diye konuştu.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye