Hibrit Elektrikli Uçağın Performans Testi Yapıldı
Elektrikli otomobillerden sonra hibrit elektrikli sistemlerin uçaklar için de kullanılması bekleniyor. Fosil kaynaklı yakıt kullanımının yerini daha sürdürülebilir bir enerji kaynağına bırakması için araştırmacılar sürekli testler yapıyor. Peki uçaklarda test edilen hibrit elektrik sistemi uçaklar için uygun mu? Yapılan testler neler gösterdi? Detaylarını haberimizde gelin beraber inceleyelim.
30.11.2018 tarihli yazı 5706 kez okunmuştur.
Fosil yakıt kullanımının otomobillerden sonra uçaklarda da azaltılması için sürdürülebilir enerji alternatifleri geliştiriliyor. Otomobillerde olduğu gibi uçaklarda da fosil yakıtlar yerine hibrit elektrik kullanılabileceğini düşünen araştırmacılar uçaklarda hibrit elektrik kullanımını test ettiler. Yapılan testler sonucunda, otomobillerde artık yaygın hale gelen hibrit elektrik kullanımının uçaklarda çeşitli zorluklarının mevcut olduğu anlaşıldı.
Illinois Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Uzay Mühendisliği Bölümü'nde Yardımcı Doçent olan Phillip Ansell, fosil kaynaklı yakıtlar ile rekabet edebilecek elektrik depolama sisteminin henüz uçaklarda mevcut olmadığını ve daha fazla pil eklemenin ise uçakları ağırlaştırdığını dolayısı ile şu an bazı depolama engelleri ile karşılaştıklarını belirtti. Depolama sorununa bir çözüm getirilirse, hibrit elektrikli uçakları havada görebilmek mümkün olabilir.
Illinois Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Uzay Mühendisliği Bölümü'nde Yardımcı Doçent olan Phillip Ansell, fosil kaynaklı yakıtlar ile rekabet edebilecek elektrik depolama sisteminin henüz uçaklarda mevcut olmadığını ve daha fazla pil eklemenin ise uçakları ağırlaştırdığını dolayısı ile şu an bazı depolama engelleri ile karşılaştıklarını belirtti. Depolama sorununa bir çözüm getirilirse, hibrit elektrikli uçakları havada görebilmek mümkün olabilir.
Araştırmacılar uçaklardaki bu sistemi önce simülasyon ortamında incelediler. Hibrit elektrikli uçak performansı modellemesi için eski lisans öğrencisi Tyler Dean ile şu an doktora öğrencisi olan Gabrielle Wroblewski simülasyonlar yaptılar. İlk aşamada çift motorlu bir uçaktaki mevcut donanımlar dikkate alınarak nasıl bir hibrit elektrik aktarma organı oluşturulabileceği belirlendi. Uçağın ne kadar süre ile uçtuğu, ne kadar yakıt tüketimi olduğu, hızı gibi pek çok parametre göz önüne alındı.
Simülasyonda Tecnam P2006T uçağının gerçek uçuş performansını, kalkış, tırmanma, seyir, iniş, iniş ve FAA düzenlemelerini karşılamak için yeterli performansın olup olmadığı araştırıldı. Geçiş segmentleri, gaz kelebeği ayarı, kanat yerleşimi, pervanenin dönme hızı ve diğer değişkenlerin tamamı kullanıldı. Temel performans verilerini toparlamak için gerekli yapılandırma tamamlandıktan sonra paralel bir hibrit aktarma sistemi simülasyona entegre edildi. Araştırmacılar, yakıt ekonomisi hassasiyeti, elektrifikasyon seviyesi, aküye özgü enerji yoğunluğu ve elektrik motor gücü yoğunluğu gibi parametrelerin değişimini karşılaştırdı. Bu değişimler farklı hibrit elektrik aktarma sistemleri için incelendi.
Yapılan çalışmalar sonucunda, hibrit elektrik sisteminin uçağa entegre edilmesinin yakıt verimliliği için önemli bir ilerleme olduğu anlaşıldı. Yakıt veriminin kısa menzilli uçuş için daha iyi olduğu görüldü. Menzil sınırlamaları uçaklarda önemli olduğu için bu çalışma iyi bir gelişme olarak yorumlandı. Ansell sistemin yüzde 25’inin bir elektrik motorundan karşılanabildiğini ve bu şekilde tasarlanan bir uçağın 80 deniz mili uçabildiğini söyledi.
Araştırma ekibi simülasyonlar için Tecnam P2006T modelininin yanında belirli uçak modellerini bu deneme için seçtiler. Bunun nedeni ise çalışmanın NASA için yütürülüyor olması ve NASA'nın şu an yüksek kaldırmayı sağlamak için diğer uçaklara nazaran iyi pervanelere sahip X-57 uçakları üzerinde çalışıyor olmasıdır. Bu çalışmanın X-57 uçaklarda uygulanabilir olması isteniyor ve önümüzdeki zaman diliminde çalışmalara bu yönde destek verilmeye devam edilecek.
Kaynak:
►Sciencedaily
►Techxplore
►Sciencedaily
►Techxplore
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.