elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidrojen Bataryaları Güneş Enerjisini Depolayabilecek

Güneş enerjisi kullanımı üzerine bolca çalışma yapan Avustralya'da hidrojen bataryaları ile güneş enerjisi depolama sistemi üzerine de çalışılıyor. Lavo isimli firma yeni hidrojen bataryasını tanıttı. Detaylar yazımızda.



A- A+
27.07.2021 tarihli yazı 5777 kez okunmuştur.
Avustralya, güneş enerjisi kullanımı konusunda uzun vadeli planlar yapıyor. Bu kapsamda oldukça fazla sayıdaki güneş enerjisi çiftliklerinin, hidrojen bataryaları kullanması yönünde hedeflere sahip. Aynı zamanda geliştirilen yeni proje ile depolama ve yeşil hidrojen üretimi yaparak güneş enerjisinden faydalanmak niyetindeler.


 

Ev tipi hidrojen batarya yapımıyla adını duyuran Lavo`nun yeni girişimi ile yenilebilir enerji kullanımında büyük gelişme kaydedildi. Lavo`nun hidrojen bataryaları, Güneş enerjisini süngerlerinde depolayabilecek. Depolanan enerjinin, sisteme 40 kWh enerji sağlayabileceği belirtildi. Ayrıca sıradan bataryalara nazaran daha uzun ömürlü kullanım sağlayacağı da düşünülüyor. Bu gelişmeler ile beraber yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi manasına gelen yeşil hidrojen üretimi konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Yeşil hidrojen üretiminin, doğaseverleri de mutlu edecek bir yönü bulunuyor. Çünkü üretimi sırasında atmosfere neredeyse hiçbir zehirli gaz salınımı gerçekleşmiyor.

 
►İlginizi Çekebilir: Almanya Hidrojen Ağı Kuruyor
 
Lavo`nun CEO`sunun planlarına göre operatörler, güneşin olmadığı zamanlarda önceden depoladıkları enerjiyi şebekeye güç aktarırken kullanabilecek. Aynı zamanda operatörler, yeşil hidrojenin kullanılabileceği kargo taşımacılığı ve çelik üretimi gibi endüstrilere aktarım sağlayabilecek.
 

Lavo'nun Hidrojen Batarya Sistemi

-10 ve 50 dereceye kadar geniş aralıklı sıcak koşullarına dayanıklı ve 196 kg ağırlığa sahip hidrojen bataryasının yapısını yakından inceleyelim. Bünyesinde barındırdığı yakıt hücresinde, depoladığı hidrojen enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Hidrür depolama kaplarındaki hidrojen ve havadaki oksijenin birleşmesiyle su oluşturulmaktadır. Su oluşumu gerçekleşirken elektrik enerjisi de serbest kalmaktadır.



Hidrojen bataryasının yapısında bulunan dc-dc dönüştürücü ile yakıt hücresinden değişken olarak çıkan elektrik düzenlenmektedir. Bu düzenleme, yakıt hücrelerinin çıkışındaki gerilimin artırılması ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda yapısında bir lityum-iyon pil de barındırıp, farklı depolama teknolojilerinden yararlanmaktadır. Buna ek olarak hibrit invertörü yardımıyla elektrik enerjisinin akışı kontrollü şekilde gerçekleşmektedir. Bir başka yapısal ürünü olan elektrolizör ise güneş sisteminden elde edilmiş olan fazladan elektrik enerjisini depolamakta rol oynar. Suyun elektrolizi ile bileşenlerine ayrılıp oksijen atmosfere salınırken hidrojen sistemde depolanmaktadır. Ancak elektrolizörün bu elektroliz işlemini gerçekleştirebilmesi için demineralize haldeki su gerekmektedir. Bu aşamada hidrojen batarya sisteminde bulunan su arıtma cihazı, devreye girerek musluk suyunu arıtmaktadır. Böylece herkesin kolayca ulaşabileceği standart bir şebeke suyu yardımıyla da kullanımı gerçekleşmektedir. Son olarak yapısındaki Lavo hidrit ile 30 bar bir basınçta hidrojen depolayabilen %100 geri dönüştürülebilir hidrite ulaşılabilmektedir. Bu da 20 000 depolama ve sarj döngüsü imkanı demektir.



Lavo hidrojen batarya sisteminin, hidrojenin katı halde depolanması ve yanıcı olmaması sebebiyle 30 yıla kadar raf ömrünün olabileceği açıklandı. Elektrik kesintisi yaşanması halinde bile çalışmaya devam eden sistem, önümüzdeki zamanlarda hayatımızda daha çok rol alacak gibi görünüyor.


Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► newatlas.com
► lavo.com.au
► 9news.com.au

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.