elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hızlı Fourier Dönüşümü ile Saniyede 26 Terabit!

Hızla gelişen teknoloji sayesinde verilerin transfer hızı konusunda büyük aşama kaydedildi. Araştırmacılar saniyede teoride 100 Terabit ve uygulanabilir 26 Terabit hızlarla tüm dünyanın ilgisini üzerlerine çektiler.



A- A+
28.05.2011 tarihli yazı 8489 kez okunmuştur.

Her saniye dünyada teknoloji akıl almaz şekilde ilerlemeye devam ediyor. İhtiyaçlar çoğaldıkça ve çeşitlendikçe üretilen çözümler de insanları hayretler içerisinde bırakıyor.



Günümüzün en önemli konusu olan veri transfer hızı hakkında araştırma ve çalışmalar yıllardır devam ediyor. Amaç en kısa sürede tam doğrulukla veriyi istenilen hedefe gönderebilmek. Bu amaçla kullanılan fiber optik kablolar ulaştıkları hızlarla son dönemin vazgeçilmezi haline geldi. Fiber optik kablo üzerinden lazerle uygulanan veri transferi sayesinde saniyeler mertebesinde çok büyük boyuttaki veriler bir yerden başka bir yere taşınabiliyor.



Son olarak Alman bilim adamları lazer ışığını kullanarak fiber optik kablo üzerinden 26 Terabit hıza ulaştılar. Bu hız ile veri transfer rekorunu da kırdılar. Aslında yaptıkları iş Hızlı Fourier Dönüşümüne dayanıyor. Bu dönüşüm ile aynı zamanda çalışan 300 kanallı veri yolu elde edildi. Bilgiler ayırt edilen 300 farklı renkteki ışıkların içine yerleştirildi. Yani kısacası ışık, renklerine ayrılarak 26 Terabit veri hıza ulaşıldı. Araştırmanın en dikkat çekici noktalarından birisi de aynı renk ışık içinde çok sayıda iletim kanalı açılabilmesi. Araştırmanın başındaki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Wolfgang Freude konu ile ilgili olarak 'aslında saniyede 100 terabit hıza ulaşmamız mümkün ancak amacımız maliyet anlamında da gerçekleştirilebilir teknolojilerle en yüksek hıza ulaşmak' şeklinde konuştu. Aslında yapılan çalışmada 100 Terabit hıza ulaşmak mümkün ancak bunu pratikte uygulanabilir hale getirmek için şu an 26 Terabit hıza kadar çıkılabiliyor. 100 terabit ile 50 GB'lık 250 çift taraflı Blu-Ray diskinin bir saniye içinde aktarımı ve 1000 DVD'nin bir saniyede fiber optik kablo üzerinden gönderilmesi kastediliyor. Yapılan uygulamanın en akılda kalıcı örneği de 26 Terabit/s hızla, Washington'daki Kongre Kütüphanesi'ndeki tüm bilgilerin sadece 10 saniyede bir yerden başka yere aktarılabilmesi ve aynı anda 400 milyon telefon kullanıcısının taşınabilmesidir.Akıl almaz hızlara ulaşmak artık hayal olmaktan çıktı.



Şu anda alt yapılar uygun olmasa da bu hızların günlük hayatta kullanımı çok yakında mümkün olacaktır.



Kaynak: Ajanslar



Emre MERSİN / Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.