IBM ve Solar Frontier'den yeni nesil güneş hücresi
Japon Solar Frontier, araştırma laboratuvarlarında malzeme teknolojisi konusunda çalışmalar gerçekleştiren ve ince film güneş hücresi ile ilgili önemli gelişmeler sağlayan IBM ile ortak çalışma anlaşması imzaladı.
IBM ve Solar Frontier, daha düşük maliyetli ve doğada bol bulunan malzemelerden üretilebilen ince film güneş hücresi teknolojisi için ortak çalışmalarda bulunacak. Bakır, çinko, kalay, sülfür ve selenyum elementlerinin birleşmesi ile oluşturulan ince film güneş hücresi benzerlerine göre avantajlara sahip.
İngilizce baş harflerinden oluşan kısaltması CZTS olan ince film teknolojisinin verimi, IBM laboratuvarlarında yapılan çalışmalar ile %40 artış göstererek %9,6'ya yükseltikldi. Silikon tabanlı güneş panellerine göre daha az verimli olmalarına rağmen, maliyetlerinin daha düşük olması ve kullanılan malzemelerin doğada bol bulunması ince film teknolojisini avantajlı konuma getiriyor. Gelişen ve büyüyen güneş enerjisi teknolojileri ile üretilen güneş panellerinin verimli olması kadar üretim aşamasındaki maliyetleri ve hammadde teminide bir o kadar önemli.
Solar Frontier, şu anda bakır, indiyum, selenyum, galyum ve sülfür elementlerinin birleşimini kullanarak ince-film üretimi gerçekleştiriyor. IBM ile imzalanan anlaşmayla bu üretime paralel olarak ince film güneş hücresi üretimini geliştirmeyi amaçlayan Japon şirketi daha düşük maliyetlerle üretim yapmayı planlıyor. Mevcut üretimde kullanılan indiyum elementinin maliyeti ve zor bulunması gibi dezavantajları, CZTS elementleri kullanılarak üretilecek ince film hücrelerde ortadan kalkıyor.
Yapılan görüşmede Solar Frontier'in teknoloji birimi başkanı Satoru Kuriyagawa, " IBM tarafından geliştirilen CZTS ince film teknolojisi, mevcut üretimimize uyumlu olması nedeniyle ilgimizi çekti. Peojenin hedefleri şirketimizin misyon edindiği hem ekonomik hemde ekolojik güneş enerjisi çözümleri ile örtüşüyor." dedi. CZTS tabanlı ince film güneş hücresi teknolojisi ağır metalleri içermediği ve düşük maliyetli malzemeleri kullandığı için yeni nesil güneş enerji teknolojilerinde önemli bir etkiye sahip olacak.
IBM yarıiletken teknolojisi konsunda sahip olduğu geçmişi boyunca güneş enerjisi ile ilgili birkaç tane proje gerçekleştirdi. IBM gerçekleştirdiği projelerde kendi güneş hücresini üretmek yerine sadece lisans anlaşması yapmayı tercih ediyor.
Elektrikport