"İhtiyati stand-by anlaşması gündeme gelebilir"
Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı dün İstanbul'da başladı.
Forumdan önce 'Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'deki Yatırım Öncelikleri' konulu bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Mehmet Şimşek, gazetecilerin IMF ile stand-by anlaşması yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorularını cevapladı. IMF heyetinin çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldığını belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Tabii ki biz kamu sektörü olarak IMF'nin kaynaklarına ihtiyaç duymayacak bir noktadayız. Ama yine de çıpa niteliği taşıyacak bir ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin yapıcı bir yaklaşımımız var. Ama bu yapıcı yaklaşımın bir programa dönüşmesi için de tabii ki alacağınız sigortanın niteliği, kapsamı çok önemli. Böyle bir ortamda Türkiye'nin bir miktar esnekliğe ihtiyacı olacak. Eğer aramızdaki farkları giderebilirsek önümüzdeki dönemde belki ihtiyati stand-by anlaşması gündeme gelebilir."
Orta vadeli mali program hakkında da açıklama yapan Bakan Şimşek, "Mali kuralı IMF istemedi. Uzun bir süredir, açıkladığımız orta vadeli program veya orta vadeli mali çerçeve rakamlarının kredibilitesini ve öngörülebilirliğini artırmak amacıyla biz bir mali kural konusunu gündemimize almıştık. Bunda herhangi bir erteleme söz konusu değil. Önümüzdeki 1-2 aylık süreçte IMF ile ortak olarak bir günlük bir çalıştay yapacağız." diye konuştu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut küresel konjonktürde ekonomiyi daraltıcı değil, canlandırıcı önlemler alınması gerektiğini söyledi. Faiz indirimleri başta olmak üzere küresel krizin çözümüne yönelik önlemlerin koordinasyon halinde gerçekleştirilmesinin etkili olacağını vurgularken, bu önlemlerin güveni yeniden inşa edeceğini bildirdi. Türkiye, 1991 yılında kurucu ve donör üye ülke olarak katıldığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nda 24 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 'kredi kullanabilir ülke' statüsüne geçti. Mehmet Şimşek, isteyen özel sektör firmalarının artık buradan finansman bulabileceğini aktardı. Şimşek'in verdiği bilgiye göre banka Türkiye'ye 2009 yılında 150, 2010'da da 300 milyon Euro yatırım yapacak. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Thomas Mirow, yatırım tutarının yıllar içinde giderek artacağını kaydetti. Söz konusu krediyi KOBİ'ler kullanabilecek.
'Krizde normalleşme başladı'
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab, Türkiye'nin global finansal krizden daha güçlenmiş olarak çıkabileceğini söyledi. Schwab, şöyle konuştu: "Krizi her şeyin sonu olarak görmemek lazım. Kriz, bir fırsattır ve bunu kullanmalıyız. Özellikle bu bölge ve Türkiye'nin bu krizden daha güçlenmiş olarak çıkma olasılığı yüksek. 'Biz bunu yapabiliriz' ruhunun hakim olmasını istiyorum ve önümüzdeki 48 saatte olumlu bir havanın hakim olacağını düşünüyorum." Dünya Ekonomik Forumu'nda NTV'nin canlı yayınına katılan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk ise küresel mali krizde normalleşme sürecinin başladığını söyledi. Bundan sonra ekonomiyi canlandırmak için bir an önce tedaviye başlanacağını bildirdi. Şahenk, Türkiye'nin de IMF sigorta poliçesine ihtiyacı olabileceğini kaydetti.
Türkiye, Afganistan ve Pakistan, ekonomik ve siyasî ilişkileri geliştirme kararı aldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, forumdan önce Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Mahdum Seyid Yusuf Rıza Gilani ile bir araya geldi. Zirvenin sonunda 3 ülke ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, bölgede barış, güvenlik, istikrar ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesine yönelik diyaloğun sürdürülmesi ve işbirliğinin artırılmasının kararlaştırıldığı vurgulandı. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, son yıllarda Türkiye'nin coğrafî avantajını ön plana çıkararak, güç kazanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türkiye'nin bölgede daha güçlü bir rol oynamasını ve nüfuzunu artırmasını bekliyoruz." dedi. İstanbul Swiss Otel'de gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı'nda dünya ekonomisi, küresel kriz, enerji politikaları ve Ortadoğu'nun güvenliği gibi konular ele alınıyor. Forumun eşbaşkanlığını Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent yapıyor.
Ekonomi Forumu'na kimler katılıyor?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai
Litvanya Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa
Pakistan Başbakanı Mahdum Seyid Yusuf Rıza Gilani
Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni
Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu
Avrupa Birliği Komiseri Günter Verheugen
Morgan Stanley Yönetim Direktörü Javier De Busturia
Goldman Sachs Yatırım Bankacılığı Başkanı Charlie Çetin
Abraaj Capital Direktörü Omar Lodhi
Gulf Finance House Basekonomisti Dr. Ala Al Yousuf
Kaynak: Zaman
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler