"İki Keban Barajı kadar enerji tasarrufu sağlıyoruz"
12-13 Ocak tarihlerinde düzenlenen 3. Ulusal Enerji Verimliliği Fuarı'nda Vestel yenilikçi ürünlerini tanıttı. İklimlendirme Grubu Pazarlama Sorumlusu Duygu Badem Uylukçuoğlu, Elektrikport'un sorularını yanıtladı.
Vestel’in akıllı ev ürünlerinden bahseder misiniz?
Vestel olarak akıllı ev sistemlerine 2010 yılında klima ile başladık. Türkiye‘nin cep telefonu ile uzaktan kumanda edilebilen ilk klimasını piyasaya sunduk. Bu ürün şu an hala ilk ve tektir. Şu anda diğer beyaz eşya ürünlerimizde böyle bir uygulamamız yok ancak 2012 yılı planlarımız içerisinde bu tarz çalışmalarımız mevcuttur.
Vestel’in enerji verimliliği konusuna bakış açısı nedir?
Enerji verimliliği bizim için şüphesiz çok önemli. Vestel olarak bildiğiniz gibi LED aydınlatma işine de girdik. Enerji hepmiz için çok önemli enerji tasarrufu yapabilmek, Vestel’in “dost teknoloji” söylemi için çok önemli. Bu sebeple enerji verimliliği, önceliklerimiz arasında ilk sırada diyebiliriz.
A, A+ ve A+ üstü ürünler, enerji verimliliği konusunda kullanıcılara büyük tasarruf sağlıyorlar ve genel anlamda enerji verimliliğine büyük katkı yapıyorlar. Bu konuda Vestel’in çalışmaları nelerdir?
Şu örnekleri verebiliriz. Şu anda Türkiye’de A sınıfı olmayan tüm buzdolapları bizim yeni enerji verimli A- %60 buzdolabımız ile değiştirilirse Türkiye’de yaklaşık iki Keban Barajı’nın ürettiği kadar bir enerji tasarrufu sağlanıyor. Aynı şekilde A- %30 bulaşık makinemizi kullanan tüketicilerimiz normal makinelere göre yılda 143 kez fazla yıkama yapabiliyorlar. Yine A- %45 çamaşır makinemiz ile normal makinelere göre 1760 kg daha fazla çamaşır yıkayabiliyorlar. Fırın için A- %30 enerji tasarruflu ürünümüz standart bir mutfak ampulünün aydınlatması, 6 ayda karşılanmış oluyor. Yani yaklaşık 6 aylık aydınlatma bedelini tüketici mutfağında bedavaya getirmiş oluyor. Bu tarz uygulamalar tüketiciler için çok faydalı diye düşünüyorum.
2012 yılında Vestel’in hedefleri nelerdir?
2012 yılında Vestel’in hedefleri tüketicilere her zaman kolay kullanabilecekleri, mutfaklarında veya evlerinin her köşesinde gururla kullanabilecekleri, estetik ve tasarım açısından kullanıcıları tatmin eden aynı zamanda kullanırken de onlara tasarruf sağlayan ürünleri onlarla buluşturmayı hedefliyoruz.
Röportaj: Alper COPLUGİL
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri