İki Teknoloji Devi El Sıkıştı!
Nokia, yaşadığı mali kriz sonrası rakipleriyle rekabet etmekte zorlandığını kabul ederek yazılım devi Microsoft ile anlaşma sağladı.
Günümüz teknolojisinin en büyük pazar payına sahip olan telekomünikasyon sektörü her geçen gün önemini ve değerini arttırmaya devam ediyor. Bugün dünyada toplam mobil iletişim abone sayısı 4 milyar 916 milyona ulaşmış durumda. Abone sayısı olarak bakıldığında ilk sırada 734.6 milyon abone ile Çin yer alıyor ve onu da 627 milyon abone ile Hindistan izliyor. 198 ülkede 543 GSM/EDGE ağı bulunuyor. 156 ülkede 383 farklı 3G denilen WCDMA ağı var ve %99'u 3,5G olarak da adlandırılan HSPA'ya geçmiş durumda. Bu HSPA ağlarının 247'si 7,2 Mbps ve üstü hıza ulaşmış durumda. 17 ülkede de 4G hizmete girmiş durumda.
Birkaç ay önce telefon devi Nokia'dan sızan haberler nedeniyle şirketin rakipleri ile mücadele etmekte zorlandığı yönünde haberler duyulmuştu. Aslında her şey Nokia CEO'su Stephen Elop'un çalışanlarına yolladığı mesajın basına sızmasıyla ortaya çıktı. Bu mesajda Elop, akıllı telefon pazarında Google ve Apple'ın yakaladığı başarının gerisinde kaldıklarını ve rakiplerin yenilikçi uygulamaları ve ürünleri karşısında rekabet etmekte zorlandıklarını itiraf etmişti. Ayrıca 'Hızlılar, ucuzlar ve bize meydan okuyorlar' diye tanımladığı Çinlileri teknolojinin her alanında Nokia için bir tehdit olarak gördüğünü ifade etmişti.
Yaşadığı mali krize çözüm arayan Nokia, yazılım devi Microsoft ile el sıkışarak çok önemli bir atılım gerçekleştirdi. Nokia, Microsoft ile stratejik ortaklık konusunda anlaştı. Artık akıllı telefonlarında kullanacağı işletim sistemi Windows Phone olarak belirlendi. Bunun dışında Microsoft'un arama motoru Bing ve adCenter, Nokia telefonlar için arama ve reklam servis hizmetlerini yürütecek. Nokia'nın içerik marketi Ovi Microsoft Marketplace'le birleştirilecek. Ovi Maps, Microsoft'un haritalama servisinin temelini oluşturacak ve Bing ile birlikte çalışacak. Xbox Live ve Office de Nokia telefonlarda yerini alacak özelliklerden bazıları. Fakat Nokia'nın android telefonlarında kullandığı MeeGo ve Symbian işletim sistemlerinin kullanımlarına da devam edilecek.
##VIDEO##
Konuyla ilgili açıklama yapan Nokia CEO'su Stephen Elop ve Microsoft CEO'su Steve Ballmer 'Farklı mobil ekosistemler mevcut. Onları bozguna uğratacağız. Zorluklar olacak. Bunların üstesinden geleceğiz. Başarı hız gerektirir. Hızlı olacağız. Önümüzde bir fırsat var. Birlikte başarıya ulaşmak için gereken isteğe, kaynaklara ve iradaye sahibiz.' şeklinde açıklamalarda bulundular.
İki devin anlaşması tüm dünyada yankı bulurken bu anlaşmanın sonuçlarının teknoloji pazarına nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.
Kaynak: BBC, Ajanslar
Emre MERSİN / Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
- Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi