İletişimin Sırrı Robotlardan Öğreniliyor
Laussanne Üniversitesi'nden Lauren Keller ve EPFL'den Steffen Wischmann ve Dario Floreano tarafından yürütülen bir deney iletişimsistemlerinin aynı türler içerisinde aynı çevrede olsalar bile farklışekillerde gelişebileceğini gösterdi. Robotları kullanarak yapılan bu deney hayvanlararasında ki iletişimi konusunda daha gelişmiş bir anlayış sağlayabilir.
UNIL ve EPFL’nin ortak olarak gerçekleştirdiği proje, iletişimin gelişimini 20 robottan oluşan 100 grupta inceleme imkanı verdi. Robotlar üzerine etrafı gözlemleyebilen kameralar tekerlekler ve farklı renklerde ışık sinyalleri yaymalarını sağlayan halkalar yerleştirilmişti. Belirli bir alanda konumlandırıldılar ve yapmaları gereken şey sadece onlar üzerlerine geldiğinde görünür hale gelen sanal bir besin kaynağının yerini belirlemekti. Hareketleri sinirsel bir ağ sayesinde yönlendiriliyordu. Bu ağlar aynı zamanda başarılı seleksiyonlar sonucu mutasyona uğrayabilen genler sayesinde kontrol ediliyordu.
İlk deneyler robotların hızlı bir şekilde birbirlerine yiyeceğin yerini anlatacak bir iletişim sistemi geliştirdiklerini gösterdi. Aslında farklı popülasyonlarda çok farklı iki iletişim sistemi gelişti. İletişim için tek bir ren kullanan basit sistem iki renk kullanan sistemden daha etkili bir iletişim sistemi gösterdi.
Aynı zamanda daha basit iletişim sistemine yönelik gelişim gösteren popülasyonun bu yöntemi daha sonradan değiştirmediği gözlendi çünkü böyle bir durumda bilginin iletilme ve cevap verme yönteminin de değiştirilmesi gerekecekti. Diğer bir deyişle bir dil gibi olan iletişim sistemi nesiller boyunca hızlı bir şekilde değişemez. Ek olarak bu araştırma evrimsel süreçte rastgele faktörlerin önemini vurguluyor. Deney 20 homojen grupta gerçekleştirildi ve grupların yarısı daha basit olan sistemi diğer yarısı da karmaşık olan iki renkli sistemi seçti.
Daha karmaşık iletişim için istek çağrıları
Son olarak ikinci deney robotlarla bir her şeyin mükemmel olmadığını gösterdi. Bir yarışma durumunda bir grubun robotları diğer grupla karşı karşıya getirildiğinde öne geçen iletişim sistemi etkililiğini kazanmış tek renkli sistem yerine iki renkli olan sistemdi.
İsviçre Ulusal Bilim Kurumu tarafından desteklenen bu araştırma PNAS dergisinde yayımlandı. Araştırma belirli çevrelerde farklı popülasyonların farklı iletişim sistemleri geliştirebileceğini gösteriyor.
Laurent Keller “Hayvanlar aleminde iletişim sisteminin çok karmaşık olduğunu biliyoruz ve bu farklılık çok uzun bir süre içinde gelişti. Deneyimiz bunun nasıl gerçekleştiğini gösteriyor ve çevresel şartların bu gelişime etki eden tek faktör olmadığını anlatıyor. Robotlar bu evrimsel sürece yeni bir ışık tuttu" diyor.
Alican YEKSAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler