Ilısu Barajı için Almanya'dan şok açıklama
Almanya, Ilısu Barajı Projesi’ne Türkiye’nin gerekli tarihi değerleri koruma kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle kredi garantisi için tavır koydu.
Alman Der Spiegel dergisinin 1 eylülde yayımlanan sayısında, inşaat konsorsiyumunda yer alan Alman şirketinin uluslararası tartışmalara neden olan Güneydoğu Anadolu'da yapımı planlanan Ilısu Barajı Projesi'ne katılımının imkansız hale geldiğini yazdı. Haberde buna gerekçe olarak da Türkiye'nin defalarca talep edilmesine karşın sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi.
Bakanlar Toplandı
Der Spiegel'in haberinde, geçen haftalarda kredi garantisi konusunda Berlin'de dört bakanın toplandığını ve Ankara'nın yeni durumunun kabul edilebilir olmadığı yönünde anlaştığı iddia edildi. Haberde, Türkiye'nin yaklaşık 55 bin kişinin bölgeden tahliye edilmesi sırasında uluslararası çevre koruma standartlarına uymaması ve antik yerleşim bölgesindeki kültür varlıklarının korunmasında gereken taahhütlere uymadığının kabul edildiği belirtildi.
Haberde, gelecek hafta yapılacak oylamada Berlin'in bu eleştiriyi resmi olarak dile getireceği, uluslararası konsorsiyumda yer alan İsviçre ve Avusturya hükümetlerinin de söz verdiği finansmana katılımının da şüpheli hale geleceği ve 450 milyon avro ihraç kredi garantisinin geri çekilebileceği öne sürüldü. Uluslararası konsorsiyumun ortaklarından Sttutgartlı Züblin şirketinin ise bu durumda Ilısu Barajı'nın inşaatına katılmayacağı belirtildi.
Çifte Standart Uygulanıyor
Öte yandan, Ilısu Baraj Projesi'nin başından beri bu şartları yerine getirebilecek koşullara sahip olmadığına dikkat çeken Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk 'Alman Hükümeti'nin kültürel mirasa ve doğa katliamına yol açacak projeden çekileceğini gösteren bu açıklamalar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Eğer Almanya hâlâ Avrupa'nın en çevreci hükümeti sıfatını taşımak istiyorsa, bu kredileri tamamen rafa kaldırmalı. Doğayı ve kültürel mirası korumanın temel şartlarında birinin Ilısu Barajı'nın inşa edilmemesi olduğunu kabul etmelidir' dedi. Barajın sular altında bırakacağı bölgede yer alan Hasankeyf'in 10 bin yıllık insanlık tarihine, sayısız canlı türüne ve vahşi hayata evsahipliği yaptığını anımsatan Ertürk 'Gerçek şu ki, AB'nin en çevreci ülkesi olmakla gurur duyan Almanya'nın Ilısu Barajı gibi yıkıcı bir projeyi en başından beri desteklemesi çifte standarttır. Çevre konusunda kendi ülkesinde çok sıkı standartlar uygulayan Almanya'nın konu Türkiye olduğunda ciddi bir çevresel yıkıma yol açacak bu projeyi finanse etmesi kabul edilemez' dedi.
Doğa Derneği, Hasankeyf ile Dicle Vadisi'nin UNESCO Kültürel ve Doğal Miras Listesi'ne alınmasını talep ediyor.
Kaynak: TARAF
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye