İlk insansı robotumuz
"Suralp"
Türkiye'nin ilk insansı robotu Suralp, Sabancı üniversitesi tarafından yapılan etkinlikte basına duyuruldu. Çevreyi algılayabilen ve elleri ile nesneleri tutabilen Suralp'in insanla orantılı tasarlandığı belirtildi.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk insansı robotu ''SURALP'' tanıtıldı.
Doç. Dr. Erbatur, üniversitenin Tuzla Yerleşkesi'ndeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu tür robotların insana, insanın bulunduğu ortamda yardımcı olması için tasarlandığını söyledi.
Doç. Dr. Kemalettin Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu'nun kısaltmasından adını alan ''SURALP''in hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlandığını ve bu çalışmaların yaklaşık 5 yıl sürdüğünü ifade etti.
''SURALP''in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabildiğini belirten Doç. Dr. Erbatur, ''SURALP'' için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını bildirdi.
''SURALP, Türkiye'nin ilk insansı robotu olma özelliğini taşıyor'' diyen Erbatur, 164 santimetre uzunluğundaki robotun, 114 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden olduğuna da dikkati çeken Doç. Dr Erbatur, SURALP'in değişen yüzeyler üzerinde yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleri ile duvardan destek alabildiği bilgisini verdi.
Doç. Dr. Erbatur, ''SURALP''in insanla orantılı olarak tasarlanıp imal edildiğini vurgulayarak, robotun bacaklarında ve kollarında 6'şar eklem bulunduğunu söyledi.
''SURALP''in fonksiyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Erbatur, robotun deneysel çalışmaları sırasında TÜBİTAK tarafından mali olarak desteklendiğini sözlerine ekledi.
SURALP BOŞ KUTUYU ÇÖP KUTUSUNA ATTI
Tanıtımda, Türkiye'nin ilk insansı robotu ''SURALP'', masanın üzerinden aldığı meşrubat kutusunu ekipte yer alan bir kişiye verdi. Ardından boş kutuyu alarak, yanındaki çöp kutusuna attı. İleri ve geri yürüyüş yapan ''SURALP'', ayrıca mini bir dans gösterisi sundu.
Doç. Dr. Kemalettin Erbatur'un ''Danstan keyif aldın mı?'', ''Ve Yoruldun mu?'' sorularına da ''SURALP'', başını sallayarak yanıt verdi.
Doç. Dr. Erbatur, bir soru üzerine, ''SURALP''in konuşma fonksiyonlarının henüz geliştirilmediğini söyledi.
Suralp'in konsept tasarımı Suralp çöp atarken
EN ÜNLÜSÜ ASIMO
İnsansı robotların en tanınmışı, 2003 yılında görücüye çıkan ASIMO. Asimo Japon otomotiv devi Honda'nın 20 yıllık çalışmalarının meyvesiydi. Şirket, iki ayağı üzerinde yürüyen ilk robotunu 1986 yılında geliştirdi. ASIMO'nun gövde oranları ve eklemleri insanınkileri andırıyor.
ASIMO, bu sayede ileri ve geri yürüyebiliyor, merdivenlerden çıkıp inebiliyor ve köşeleri dönebiliyor.
Türkiye'de çalışmaları süren bir diğer insansı robot projesi ise 'robot çocuk iCub'. AB projesi kapsamında geliştirilen i-cub, 3.5 yaşında bir çocuğun hareket kabiliyetine sahip.
53 eklemini hareket ettirebilen i-Cub, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında ODTÜ'ye getirildi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde bir ekip, icub'a bir çocuk gibi karşısındaki insanın yaptıklarını tekrarlama özelliğini ekledi.
Projede hedef çocuk robotun 'Kutuyu ver' ya da 'Bardağı kaldır ' türünden isim ve fillerden oluşan cümlelerle iletişim kurmasını ve önceden hiç görmediği nesne ve aletleri kullanabilmesini sağlamak.
Kaynak: Ntvmsnbc ve Ajanslar
İlgili haber: "Robot Çocuk" İcub projesinde ODTÜ'de var
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri