elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IMF, değerlendirmesi karne niteliğinde

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin, Fon ile gerçekleştirdiği son iki Stand-By performansını değerlendiren çalışmasını tamamladı



A- A+
25.06.2008 tarihli yazı 3653 kez okunmuştur.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin, Fon ile gerçekleştirdiği son iki Stand-By performansını değerlendiren çalışmasını tamamladı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, IMF'nin kıdemli ekonomisti başkanlığındaki ekip, Türkiye'de yaklaşık 10 gün süren çalışmasını tamamlayarak dün Türkiye'den ayrıldı. IMF, sadece en son Stand-By olan 19. Stand-By'ı değil, yedi yıllık bir dönemi içerecek olan 18. Stand-By'ı da değerlendirdi. IMF uzmanı, Hazine, Maliye ve Merkez Bankasında çalışmalarda bulunarak, söz konusu kurumların yetkilileriyle çalıştı.



IMF'NİN GÖRÜŞÜ "OLUMLU"



Her iki Stand-By'ı da, gerek süresi, gerekse yerine getirilen taahhütler ve mali yardımın etkin kullanılması açısından değerlendiren IMF, Türkiye'nin, Stand-By düzenlemelerindeki performansını "olumlu" olarak nitelendirdi.


Türkiye'nin, IMF ile olan ilişkilerinde, son iki Stand-By hariç hiçbir Stand-By anlaşmasını tamamlayamadığına dikkat çekilirken, yedi yıllık döneme ilişkin derin bir analiz yapılarak hazırlanacak raporun, IMF yönetimince de onaylanmasının ardından, Temmuz ayında yayınlanacağı belirtiliyor.


IMF'nin görevlendirdiği bağımsız birim tarafından yapılan çalışmalara, ülke uzmanları genelde dahil edilmiyor. Yani IMF Türkiye Masası uzmanları, Türkiye'nin son iki Stand-By anlaşmasının değerlendirmesinde aktif olarak yer alamıyorlar, ancak veri sağlıyorlar. IMF, sadece Türkiye'deki ekonomi kurumlarından değil, diğer bütün uluslararası kuruluşlardan alacakları veriler çerçevesinde değerlendirme yaparak rapor hazırlayacak.


RAPOR KARNE NİTELİĞİNDE...


Fon'un yapacağı değerlendirme ve buna ilişkin olarak hazırlanacak rapor, gerek Türkiye gerekse Fon'un performansı açısından da önemli bir karne olarak değerlendiriliyor. Rapor, Fon'un kaynaklarını yerinde harcayıp harcamadığının önemli bir göstergesi oluyor. IMF, sadece Türkiye değil, Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa grubunda, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Litvanya, Rusya, İsveç, İsviçre ve İngiltere'yi de ayrıntılı bir şekilde inceleyecek. Ancak, Fon'dan en çok mali kaynak kullanan ülkelerin başında gelmesi nedeniyle Türkiye değerlendirmesi daha ayrıntılı olacak. IMF'nin yapacağı değerlendirmenin ardından, Fon ile ilişkilerin muhtemelen yeni bir düzenlemeyle devam etmesi, bu düzenlemenin de Stand-By olmasının daha uygun olacağı görüş ve tavsiyesinin de yer alma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanıyor.


IMF'nin değerlendirme raporunda, Orta Vadeli Mali Çerçeveye ilişkin saptamalar da yer alacak.


IMF ile yapılacak muhtemel bir anlaşmanın ise gerek raporun geç çıkacak olması, gerekse uluslararası piyasaların tatile girecek olması nedeniyle, Eylül ayından önce gerçekleşmesinin zor göründüğüne de dikkat çekiliyor.

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.