elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Beyni ile Yapay Zekayı Birleştiren Cihaz:
Neuralink

Elon Musk tarafından kurulan ve desteklenen bir start-up oan Neuralink, insan beyni ile yapay zekayı birleştiren bir cihaz üzerinde çalışıyor. Neuralink hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
22.03.2020 tarihli yazı 6283 kez okunmuştur.
Elon Musk tarafından 2016 yılında kurulan Neuralink şirketi, insan beyni ile yapay zekayı birleştiren bir cihaz üzerinde çalışıyor. Tesla ve SpaceX’e göre daha küçük ölçekte çalışan bu girişim, işlemcileri beyin içerisine yerleştirerek insanları yapay zekâ ile entegre etmeyi amaçladığını açıkladı. Neuralink yayınladığı makalede: “Beyin-makine arayüzleri, duyusal ve motor fonksiyonların restorasyonu ve nörolojik bozuklukların tedavisi için umut vermektedir.” diyor. Neuralink’in yaygınlaştığı ve herkes tarafından kullanılmaya başladığı bir senaryo düşünelim. Sadece düşüncelerinizi kullanarak akıllı kahve makinenize size bir fincan kahve yapmasını söyleyebilirsiniz veya odanızdaki televizyonu kumanda kullanmadan kapatabilirsiniz. Neuralink bize bu geleceği getirebilir. Şirket, kullanılan beyin-makine arayüzleri sayesinde hareket engeli bulunan bireylerin hayatlarını daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olarak, sevdikleriyle daha dinamik bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.
 


► İlginizi Çekebilir: Elon Musk Kimdir?

Peki, Neuralink cihazı nasıl çalışıyor ve nasıl yerleştiriliyor? Musk ve ekibi, N1 olarak adlandırılan 3000’den fazla elektrot bulunduran bir çip geliştirdi. İnsan saçından daha ince ipliklere bağlı olan bu elektrotlar, 1000 nöronun aktivitesini izleyebiliyor. Neuralink cihazı, beynin büyük bir kısmına erişebiliyor. Bu erişim cihazın cerrahi açıdan kolay bir şekilde yerleştirilmesini sağlıyor. Neuralink, cihazını insan beynine yerleştirmek için bir robot cerrahı geliştirdi. Neuralink yayınladığı makalede: “Dakikada altı iplik (192 elektrot) yerleştirebilen bir beyin cerrahisi robotu geliştirdik. Her bir iplik, yüzey vaskülatürünün önlenmesi ve spesifik beyin bölgelerinin hedeflenmesi için mikron hassasiyetinde ayrı ayrı beyne yerleştirilebiliyor.” dedi.
 
 
 
Elon Musk sunumu sırasında, Neuralink’in yapay zeka ile simbiyoz yaşam fikrini benimsediğini ve geleceğimizin bir parçası olacağını belirtti. Neuralink ekibi, hem farelerde hem de maymunlarda cihazların çeşitli versiyonlarını denemeye başladı. San Francisco’da yapılan bir sunumda Musk ve ekibi, bir maymunun bilgisayar kontrol edebildiğini söyledi. Musk ve ekibi, gerekli izinleri alarak 2020 yılı içinde insan üzerinde denemelere başlamak istiyor. Neuralink’in CEO'su Max Hodak'a göre, Neurolink cihazlarını ilk kez test edecek insanlar omurilik yaralanmaları nedeniyle kuadriplejisi olan hastalar olacak.
 

Neuralink’in ilk sunumu:

Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar, iş liderleri ve araştırmacılar, yapay zekanın dünyayı daha iyi hale getirme gücüne sahip olduğuna inanıyor ve yapay zekanın dünyadaki hemen hemen her endüstriyi etkilediğini düşünüyor. Yine de, Elon Musk da dahil olmak üzere bu liderlerin bazıları, yapay zekanın, dikkatli bir şekilde ilerlenmezse bilim kurgu düzeyinde bir tehdit haline gelebileceğine inanıyor.
 

KAYNAK:


► interestingengineering.com
                  

► neuralink.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.