elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İşte bunlar da Anadolu Kaplanı benzinciler

Anadolu'da adı-sanı pek duyulmayan birçok firma tanınırlıklarını artırmak için yeni yollar arıyor.



A- A+
19.03.2009 tarihli yazı 5874 kez okunmuştur.

Anadolu'da adı pek duyulmayan birçok firma akaryakıt satıyor. Yüzlerce istasyondan oluşan bayileri bulunan bu firmalar, kurumsal kimlik çalışmaları yaparak tanınırlıklarını artırmayı hedefliyorlar.



2005 yılının başında devreye giren 5015 sayılı Petrol Piyasası Yasası ile akaryakıt piyasası, tam rekabet koşulları içerisinde serbest düzene geçti. Bu sürede yeni düzene uyum sağlamaya çalışan sektör, kendi içinde de yeni oyuncular doğurdu. Özellikle dağıtım alanında ortaya çıkan bu oyuncularla, bugüne kadar tam 46 dağıtım şirketi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) lisans aldı. Lisans sahibi dağıtım şirketlerinin bir kısmı önceki yıllardan itibaren faaliyet gösteren büyük akaryakıt şirketleri, Petrol Ofisi, Opet, BP, Shell gibi, bir kısmı da yasa öncesinde toptancılık, istasyonculuk gibi faaliyetlerde bulunan firmalar. Bu firmalar, Türkiye çapında faaliyet yürütmedikleri için pek tanınmasalar da yüzlerce bayilik istasyon ağına sahipler.



Bir dağıtım şirketinin lisans aldığı tarihten sonraki yıl en az 60 bin ton satış gerçekleştirmek zorunda olduğu için hangilerinin ayakta kalacağı hala belirsiz. Ancak, yeni yatırımlarla bayi sayısını artıran firmalar, ülke çapında tanınmak için de kurumsal kimlik çalışmaları yapıyorlar. Adları pek duyulmasa da kendileri var olan Akaryakıtın Anadolu Kaplanlarını araştırdık.



Yalçınkaya'nın kanatlı aslanı


1986 yılında kurulan, ilk yıllarında madeni yağ toptan satışı yapan Yalçınkaya Petrol Ürünleri Ltd. Şirketi, 1997'de akaryakıt sektörüne geçiş yaptı. 2005 yılına gelindiğinde dağıtıcı lisansını alan şirket, TECO (Turkish Energy Company) markası ile faaliyet göstermeye başladı. Şirket amblemi olarak "kanatlı aslan"ı seçen şirket, bu doğrultuda kurumsal kimlik ve istasyon giydirme çalışmalarına başladı. Teco'nun misyonu, milli değerlere daima saygılı olmak, ülkeye güvenmek ve dürüst ticaret yapmak olarak sıralanıyor.



Ege Bölgesi'nde tanınan bir firma olan Yalçınka ya'nın Trakya, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu'da bölge ofisleri bulunuyor. Şirket, son olarak 126. istasyonunu faaliyete geçirdi. Dolumlarını TÜPRAŞ'tan yapan Teco, depo için İzmir Aliağa'da aldığı arsada 30 bin metreküplük bir tesisin yapımına 2008 yılında başlamayı planlıyor. Madeni yağda Castrol ile anlaşması bulunan firma, LPG'de de Hollandalı SHV Gas'ın kuruluşu Bizimgaz ile çalışıyor.



İlk aşamada büyük firmaların enerjisini alıp deneyim kazanmak istediklerini belirten Teco Genel Koordinatörü Taylan Bora, kurumsal kimliklerini oluşturma sürecini şöyle anlatıyor: "Yapılan doğruları ve yanlışları görmek için bizden önce kurulan şirketleri inceledik. Kurumsal kimliğimizi oluştururken hep en iyisi olsun dedik, iyi bir temel üzerine oturtmak istedik. Logomuzu seçerken koruyucu bir simge olan "kanatlı aslan"ı tercih ettik. Kanatlı aslan, yeryüzünde ve gökyüzündeki güç, başarı ve kendine güveni temsil ediyor. Yüzyıllardır Anadolu'da da kullanılan bu simge, bizim enerji sektöründeki vizyonumuzu özetliyor."



EPDK'nın yıllık 60 bin satış kotasının oldukça üstünde olduklarını açıklayan Bora, kısa vadede kırsaldan şehre doğru bir yapılanma izlemek istediklerini ifade ediyor. Bora, "Kırsalda sıkıntılar çok, önce onlarla ilgilenip, oradan şehirlere yöneleceğiz" diyor. Petrol Piyasası Yasası çıkmadan önce bir kaos olduğunu söyleyen Bora, yasayla piyasaya bir düzen geldiğini, herkesin neler yapabileceğini öğrendiğini, planların daha düzgün yapılmaya başlandığını vurguluyor. Bora, yine de kâr oranları çok düşük olduğu için sektörün kurtlar sofrası olduğunu, 510 yıllık planlar yapmanın halen çok zor olduğunu sözlerine ekliyor.



Balpet'in hedefi 400 istasyon


Merkezi Mersin'de bulunan Balpet, 2003 yılında kuruldu. Ortakları 1995 tarihinden bu yana gerek toptancılık gerekse perakendecilik faaliyetlerinde bulunan şirket, Aralık 2004'te dağıtıcı, Ekim 2005'te de depolama lisansını EPDK'dan aldı. Balpet'in faaliyetleri; akaryakıt ithalatı ve depolaması, akaryakıt dağıtımı ve nakliyesi ve madeni yağ üretim ve dağıtımı.



Balpet'in Türkiye genelinde, 322 adet istasyonlu bayisi var. Mersin ili Kazanlı Beldesi'nde 57 bin ton kapasiteli deposu bulunan Balpet, depolama kapasitesini 2007 yılı sonunda 132 bin tona yükseltmeyi hedefliyor. Şirketin, ayrıca, TÜPRAŞ'ın Kırıkkale Rafinerisi civarında 14 bin ton kapasiteli depo yapımına hazır arsası mevcut.



Balpet, sosyal sorumluluk kapsamında, fakir ve kimsesiz öğrencilere burs veriyor. Şirketin hedefi, kısa vadede istasyon sayısını 400'e yükselmek ve akaryakıt sektöründeki pazar paylarını yüzde 2'nin üzerine taşımak. Uzun vadede de, Türkiye'nin ilk 10 akaryakıt dağıtım firması arasında yer almayı planlıyor.



2006 yılı satış rakamı 159.3 milyon YTL olan Balpet'in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çimen, yeni petrol piyasası ile ilgili olarak, "Bir geçiş dönemi yaşanmaktadır. Bu dönemde dürüst ve ilkeli çalışan firmalar ileriki yıllar için sağlam temeller atmış olacaktır. Piyasanın en önemli sorunu olan kayıt dışı ve kaçak akaryakıt konusunda kamu otoritesi, firmalar ve tüketiciler üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmelidir. Balpet olarak petrol piyasasının geleceğini parlak ve iyimser görüyoruz" dedi.



Starpet'in 2006 satışı 78 bin ton


2004 yılında kurulan Starpet, Ocak 2005'te akaryakıt dağıtım lisansını aldı. Genel Merkezi Mersin'de bulunan Starpet Garzan, akaryakıt ürünlerinin Türkiye genelinde dağıtımını yapıyor. Şirket, ayrıca, nakliye filosu ile akaryakıt nakliyeciliği ve madeni yağ üretimi de gerçekleştiriyor. Starpet'in MersinTarsus organize sanayi bölgesinde madeni yağ üretim fabrikasının yapımı devam ediyor.



Starpet'in, 268 istasyonlu bayisi var. Nusaybin Mardin'de 7.830 metreküp kapasiteli depolama tesisi bulunan dağıtım şirketinin, Kırıkkale'de de 5.000 ton kapasiteli ikmal tesisi mevcut. Starpet'in kısa vadede hedefi, kurumsal kimlik yatırımlarına hız vermek. Uzun vadedeki hedefi ise, ikmal tesisleri ve depolama tesislerini artırmak, bunun yanında madeni yağ sektöründe iyi bir konuma gelebilmek.



Starpet yetkilileri, petrol piyasasında bugün gelinen noktada sektörde rekabetin artmasıyla birlikte hizmet ve ürün kalitesinde büyük bir artış yaşandığını ve akaryakıt kaçaklığının büyük ölçüde önüne geçildiğini ifade ediyorlar. Firma, 2006'da beyaz üründe 62 bin ton toplam satış, siyah üründe 15 bin ton satış gerçekleştirdi.



Birleşik Petrol'ün markası "United"


2000 yılında petrol ürünleri dağıtımı amacıyla kurulan Birleşik Petrol, 2003'ten beri United Petroleum markasıyla akaryakıt istasyonlarında tüketicilere satış hizmeti veriyor. Şirketin Hatay İli, Dörtyol İlçesi Yeniyurt Beldesinde 152 bin metreküp kapasitede projelendirilen depolama tesisinin 12.500 metreküplük kısmının inşası tamamlanarak hizmete başladı. 122 istasyonu olan Birleşik Petrol, ayrıca Kırıkkale ve Gaziantep illerinde de kara dolum tesisi inşa etmeyi yatırım planlarına almış durumda.



Ready biyodizel lisansı aldı


2004 yılında akaryakıt dağıtım faaliyetinde bulunmak üzere kurulan MMG Petrol Dağıtım ve Pazarlama İç ve Dış Ticaret A.Ş., petrol piyasasında "Ready" markasıyla faaliyetine devam ediyor. 18 istasyonu olan şirket aynı zamanda dağıtım şirketleri içerisinde ilk olarak biyodizel lisansı alma özelliğine de sahip.


MMG'nin hedefleri şöyle sıralanabilir: Ulusal petrol sektöründe öncelikli tercih edilen bir oyuncu olmak ve ulusal sektör sıralamasında ilk beşte yer alabilmek, biyodizel için teknolojik gelişmeler doğrultusunda üretici ve üretim projelerini destekleyerek sektörde aranılan oyuncu olmak, biyodizel hammadde tedariki için ulusal tarım projeleri geliştirmek ve bu konuda çiftçiler ile koordineli çalışarak gerekli destekleri sağlamak, sektörde faaliyetlerini dağıtım ve satış ile sınırlamayıp, arama, üretim, rafineri ve madeni yağlar gibi alanlarda proje ve yatırımlara yönelik ARGE faaliyetlerine odaklanmak.



Bestoil lisans alan ilk şirket


2004 yılında kurulan ve kurulduğu yıl lisans alan ilk dağıtım şirketi olan Selahattin Kaleli Petrolcülük Tic. Ltd. Şirketi, "Bestoil" markasıyla sektörde faaliyet gösteriyor. 156 istasyonu olan Bestoil, 60 bin tonluk satış hedefini geçen firmalar arasında. Aralık 2005'te Kırıkkale Dolum Tesisi'ni hizmete açan şirket, alımlarının büyük kısmını TÜPRAŞ'tan, diğer kısmını diğer dağıtım firmalarından yapıyor. Bestoil, yurtdışı akaryakıt ticaretinde de Lukoil ile çalışıyor. Bestoil'in Kırıkkale'nin Bahşili ilçesinde 5.276 metrekare büyüklüğündeki alan üzerinde bulunan dolum tesisi, toplam 5 bin metreküp kapasiteli 5 tanktan oluşuyor.



Euroil Batman'da kuruldu


1997 yılında Batman'da kurulup, petrol ürünleri pazarlama ve nakliye faaliyeti yürüten Canaslan Petrolcülük A.Ş., "Euroil" markasıyla dağıtım faaliyetlerine 2005 başında başladı. Euroil, TÜPRAŞ'ın Kırıkkale, Batman, İzmit ve Aliağa Rafinerileri ile BP'nin Mersin, İskenderun, Antalya, İzmit, Gemlik, K.Çekmece, Bursa ve İstanbul depolarından petrol ürünleri sevkıyatını gerçekleştiriyor. Euroil, faaliyetini uluslararası pazarlarda da sürdürebilmek amacıyla 2004'te Mersin Kazanlı Beldesinde 75 bin metrekarelik arazide toplam kapasitesi 65 bin metreküp olan depolama tesisi yatırımına başladı. Firma 234 bayi ile akaryakıt satışı yapıyor.



Ağpaş'ın Apet'i


2003 yılına kadar büyük dağıtım şirketlerinin toptancılığına devam eden Ağaoğlu Ailesi, 5015 sayılı yasa sonrası, ana dağıtım şirketi olmak için Ağpaş Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret ve Dağıtım A.Ş.'yi kurdu ve Ocak 2005 tarihinden itibaren faaliyetlerine dağıtım şirketi olarak devam ediyor. "Apet" markası altında sektöre giren şirketin, 118 bayisi bulunuyor. Apet'in, özellikle Akdeniz, Doğu ve İç ve Orta Anadolu bölgelerinde sektörde bilinirliği oldukça yüksek.



253 bayili Termopet


1996 yılında kurulan Termopet, petrol piyasası yasasının devreye girmesiyle faaliyetlerine dağıtıcı olarak devam etmek amacıyla Ocak 2005'te dağıtıcı lisansını aldı. 253 bayisi bulunan Termopet'in vizyonu, hizmet ve ürün kalitesiyle tüketicinin tercihi olmak ve faaliyet alanında lider konuma gelmek.



Kadoil Eylül 2006'da başladı


Kadooğlu Group bünyesinde yer alan Kadooğlu Petrolcülük Taşımacılık Ticaret Sanayi İthalat ve İhracat A.Ş., Eylül 2006'da dağıtıcı lisansını alarak "Kadoil" logosu ile sektöre girdi. Madeni yağda da iddialı olan Kadoil, 2007 yılı ikinci yarısı içerisinde 141 bin metreküp kapasiteli MersinKazanlı depolama tesisini hizmete açmayı planlıyor. Kadoil'ün 89 bayisi var.



Kaynak: Global Enerji


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.