İsviçre, tüm nükleer santrallerini 2034 yılında kapatıyor
İsviçre'de parlamentonun alt kanadı, Haziran ayında yapılan oylamada nükleer santrallerin aşamalı olarak kapatılmasına onay vermişti. Karara senatodan da destek geldi.
Fukuşima'daki nükleer felaketin ardından Almanya da Mayıs ayında 2022'ye kadar bütün nükleer santrallerini kapatacağını açıklamıştı.
Kararın, İsviçre'ye maliyetinin 3.1 milyar Euro olması bekleniyor.
Bir yandan yenilenebilir enerjinin payının artırılması çağrıları yapılırken, İsviçre'deki karara Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hıristiyan Demokratlar'dan destek geldi.
İsviçre, nükleer enerjiyi telafi etmek için hidro elektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklar alanında daha fazla yatırım hedefliyor. Elektrik ithalatı da değerlendirilen seçenekler arasında.
Öte yandan gerekirse, iklim değişikliği politikası çerçevesinde belirlenen hedeflere sadık kalınarak fosil yakıtlardan da faydalanılacak.
İsviçre Çevre ve Enerji Bakanı Doris Leuthard, santrallerin güvenlik maliyetlerinin artışı sebebiyle nükleer enerjinin de giderek daha pahalı hale gelmeye başladığını söyledi.
Leuthard'ın, 'Yeni teknolojileri teşvik edebilirsek, bu çocuklarımıza ve İsviçre'nin geleceğine yapılmış bir yatırım olacaktır. Önemli olan şimdi başlamamız. Bunun gelecek açısından doğru karar olduğuna ve üstesinden beraber gelebileceğimize inanmanızı isterim.' dediği bildirildi.
İsviçre Elektrik Şirketleri Birliği, nükleer enerjiden aniden değil, aşamalı olarak çıkılıyor olmasına destek verdi. Örgüt, 'Bu santrallerin faal olması, yeni çözümler bulmamız için bize zaman tanıyor.' dedi.
Hükümetin teklifi Beznau I santralinin 2019, Beznau II ve Muehleberg santrallerinin 2022, Goegen santralinin 2029 ve Leibstadt santralinin 2034 yılında kapatılması şeklinde.
Özel İsviçre Enerji Kurumu, parlamentonun iş dünyası ve topluma önemli bir mesaj gönderdiğini öne sürdü.
Ancak İsviçre iş dünyası federasyonu EconomieSuisse, yeni nükleer santrallerin inşasını yasaklamanın sorumsuzca olduğunu belirtti. Örgütten yapılan açıklamada 'Böyle bir stratejinin arz güvenliği, ekonomi, İsviçre'nin bağımsızlığı ve çevre açısından etkilerini de ortaya koyması gerekirdi.' denildi.
Nükleer enerji üzerindeki tartışmaların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerin ardından oluşacak yeni parlamento tarafından da yürütülmesi bekleniyor.
Kaynak: EurActiv
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye