İTÜ Robotları Futbol Maçında
Dünyanın en saygın uluslararası robot yarışmalarından biri kabul edilen Robocup'a katılacak İTÜ robotları, yarışmadan önce sahada yeteneklerini ispat etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından tasarlanan robotlar, maç öncesinde ısınma hareketleri yaptı. Dört robotun top koşturduğu ve bir robotun da tezahürat yaptığı maç gayet renkli geçti.
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Özsoy, üniversitelerine yakışacak projeler üretmeye devam ettiklerini belirtti ve Robocup projesi ile güvenlik ve engelli öğrenci eğitimi çok amaçlı çalışmalar yapılabileceğinin altını çizdi.
Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ata Muğan yaptığı açıklamada, insansı robotların çok yakında hayatımıza gireceğini ve onlardan çeşitli yerlerde farklı görevlerde kullanılmasının beklendiğini söyledi.
İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Bayraktar ise, Robocup'un 1997'den bu yana düzenlenen en önemli uluslararası robot yarışması olduğunu söyledi ve "Bu yarışmalarda bizim robotların kullanıldığı kategoride 4'er robottan oluşan takımlar karşılıklı futbol oynuyor. Yaklaşık 25 metrekarelik bir alan üzerinde. Kurallar bildiğimiz futbol oyun kuralları, ama ufak tefek değişiklikler de var. Katılımcı her iki ekip, aynı robot donanımını kullanıyor. Robotlar maçtan önce bir kez programlanıyor ve ondan sonra dışardan herhangi bir müdahaleye izin verilmiyor. Yani robotlar tamamen kendi başlarına hareket ediyorlar.'' şeklinde konuştu.
ROBOCUP 2011
5-11 Temmuz 2011'de İstanbul'da düzenlenecek yarışmada İTÜ ekibi, Fransa'nın Versailles ve İspanya'nın Murcia Üniversiteleri ile oluşturulacak ortak bir takımla SPL kategorisinde yarışmaya katılacak.
SPL kategorisinde; standart donanıma sahip, 4,3 kg ağırlığında ve 58 cm boyunda, 25 serbestlik dereceli insansı robotlardankurulan futbol takımları yarıştırılıyor. Robotlar; kamera ve ultrasonik algılayıcılar, hareket kontrolü için gerekli bir işlemci ve kablosuz iletişim birimiile donatılıyor. Robotlardan topu, kaleleri, futbol sahasını ve diğer robotları algılamaları ve kendilerini saha içinde konumlandırmaları isteniyor.
Üç üniversite arasındaki görev dağılımına göre, İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi robotlardaki kamera ve işlemcilei kullanarak bilgisayarlı görü algoritmaları geliştirecek.
İTU MEAM Robocup Projesi from itumeam on Vimeo.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye