İTÜ'ye Teknoloji Laboratuvarı
İTÜ - Huawei Yeni Nesil Telekomünikasyon Teknoloji Laboratuvarı dün İstanbul'da törenle açıldı.
Huawei ve İTÜ'nün işbirliği yaparak kurduğu İTÜ - Huawei Yeni Nesil Telekomünikasyon Teknoloji Laboratuvarı 22 Ekim'de İstanbul'da Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, İTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Karaca ve Huawei Başkan Yardımcısı Jiang Yafei tarafından törenle açıldı. Yeni nesil iletişim teknolojileri eğitimlerinin verileceği merkez, yirmi milyon dolarlık yatırımla kuruldu.
Yeni nesil telekomünikasyon çözümleri alanında dünya lideri Huawei ve Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından İTÜ'nün, kuruluş sürecinde işbirliği yaptıkları İTÜ - Huawei Yeni Nesil Telekomünikasyon Teknoloji Laboratuvarı 22 Ekim'de düzenlenen törenle açıldı. Törene, Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, İTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Karaca ve Huawei Başkan Yardımcısı Jiang Yafei'nin yanı sıra davetliler ve basın mensupları katıldı. Tören kapsamında bir de tiyatro gösterisi düzenlenerek, 3N'nin yaratacağı katma değer ve getireceği avantajlar aktarıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) bünyesinde faaliyet gösterecek olan merkezde, başta 3N olmak üzere çeşitli yeni nesil iletişim teknolojileri alanında eğitim verilecek. Huawei'nin uzman mühendisleri tarafından verilecek uygulamalı eğitimlerin hedef kitlesini Huawei müşterisi firmaların teknik personeli, üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri ve bilişim basınından gazeteciler oluşturuyor. Merkezin açılışı, Kasım ayında düzenlenecek 3N ihalesiyle aynı döneme rastlıyor.
Ar-Ge Merkezi Yolda
Teknoloji eğitimlerine büyük önem veren Huawei'nin on dokuz farklı ülkede yirmi iki eğitim merkezi bulunuyor. Özel önem verdiği ülkelerde bilişim sektörüne ve müşterilerine somut katkı sağlamayı öncelikli hedefleri arasında gören şirket, bu amaçla lokal eğitim merkezleri açıyor. Türkiye'yi, bulunduğu coğrafyanın kilit ülkelerinden biri kabul eden Huawei, yakın bir gelecekte bir Ar-Ge merkezi açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Operatörler neyin ne olduğunu bu laboratuvarda görecek
Huawei Direktör Yardımcısı Hakan Bakır İTÜ'deki açılışta Elektrikport'a yaptığı açıklamada. "Huawei Türkiye'de yeni bir firma. Daha önce bilinen Siemens, Alcatel, Ericsson gibi firmalar vardı. Bizim en büyük beklentimiz sektörde farklı bir noktaya dokunmak. Biz bunu tamamen sosyal sorumluluk projesiyle birleştirdik. Yaptığımız protokol doğrultusunda bu merkezi İstanbul Teknik Üniversitesiyle birlikte kaynak olarak kullanacağız. Şuana kadar Türkiye'deki tüm operatörlere deneme sistemleri kurduk. Bu laboratuarda sabit operatörden de çalışanlar var. Çünkü bu laboratuar hem mobil hem sabit operatörlere yönelik ekipmanlardan oluşmakta. Örneğin bu laboratuardaki ekipmanların bir seti Türk Telekom'a kuruluyor. Bu proje geçtiğimiz Haziran ayında imzalandı. Yeni nesil santral sistemlerinin testleri Türk Telekom'da yapıldı. Bizim istediğimiz operatörün neyin ne olduğunu tamamen burada görmesi."
Çinli çalışanlar zamanla eritilecek
Bakır, laboratuvarda ne kadar Türk mühendis çalıştığı sorumuzu "Bu teknoloji Çin kaynaklı bir teknoloji. Bu nedenle laboratuarda Çin'li çalışanlar da olacak. Ancak Türk arkadaşlar yetişip uzmanlıklarını geliştirdikçe Çinli çalışan sayısı eritilecek. Şuan 200'ün üzerinde Türk personelimiz var. Bunun 70 kadarı Ankara'da." şeklinde yanıtladı.
AR-GE yatırımları 3. nesil tarafında olup olmayacağımızı belirleyecek
Huawei şirket yatırımları konusunda Bakır, "3. nesil ihalesinin yapılması ile operatöre bazı zorunluluklar getirilecek. Bu zorunlulukların yaptırımı ürteticilere kalacak. Bizim yapmamız gereken AR-GE yatırımları. Bu yatırımlar bizim 3. nesil tarafında var olup olmayacağımızı gösterecek.
Telekominikasyon sektörü Türkiye'de farklı bir konunma sahip. Teknolojinin hızlı gelişmesiyle beraber ekonomide yaşanan bir sıkıntıdan etkilenme son kullanıcıya ürünü satan firmalardan başlıyor. Operatörlerde bu etki yatırımlarını askıya alma ve zamana yayma şeklinde görünüyor. Doğal olarak bu durum üreticilerin alacağı ticari projelerin yavaşlamasına sebep oluyor. Yalnız krizle özellikle 3. nesil ihalesi çok ilginç bir şekilde çakıştı. Bu nasıl bir yansıma yapar bununla ilgili bir tahminde bulunmak çok zor." diye konuştu.
Üniversitede temin etmenin mümkün olmadığı teknolojiler sunuyoruz
Huawei CTO Ofis Direktörü Tufan Ünal Huawei'in amacının Telekom sektöründe rekabet getirmek olduğunu belirterek " Rekabet hem hizmet kalitesine hem yenilikçi ürünlere hem de son kullanıcıya kalite olarak yansıyacaktır. İTÜ ile ortaklaşa oluşturduğumuz eğitim merkezi ile hem akademisyenlere hem de öğrencilere üniversitede temin etmelerinin mümkün olmayacağı teknolojiler sağlamak istiyoruz. İleride de AR-GE çalışmalarımız olacak. Dünyanın her yerinde AR-GE yapılabilir. Bizim bunu Türkiye'de yapmak istememizin sebebi Türk mühendislerin aklında bu konsepti oluşturmak." şeklinde konuştu.
Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri