İzmir' de Nükleer Tehlike
İzmir Gaziemir' de önceden kurşun üretimi yapan atıl durumda ki bir fabrika tarafından boş bir araziye gömülen radyo aktif maddeler bölge halkı ve ülke genelinde büyük bir paniğe neden oldu.
09.12.2012 tarihli yazı 5697 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde ulusal bir gazetenin haberine göre yaklaşık 70 yıl önce kurulan ve iki yıl önce bu bölgeden ayrılan kurşun fabrikasının yıllardır toprağa gömdüğü atıklar olduğu açıklanmıştı. Haberde ;
Tesis 30 yıldan fazla, Gaziemir'de şehrin göbeğinde külçe kurşun elde etmek için kullanılmış akü ve hurda kurşun kullanmaktaydı.
Şuan için atıl halde bulunan tesis Türkiye' nin ilk nükleer çöplüğü olarak anılıyor. Çünkü 70 dönümlük arazi üzerinde kaderine terk edilmiş makinalar, depolar ve asit havuzları bulunmakta.
2008 yılında Çevre ve Orman Müdürlüğü bir depoda 200 ton atık tespiş etmiş ve bu atıkların bertarafı için gönderilmesini istemişti.
8 Eylül 2008 tarihinde TAEK' ten tesise gönderilen yazıda, tespit edilen atıkların karantinaya alınması gerektiği bildirildi. Ancak hiç bir gelişmenin olmaması üzerine Kasım 2008' de TAEK bir hatırlatma daha yaptı ve yılın son dönemleride Çevre Bakanlığı bir denetleme daha yaptı.
Çevre Bakanlığı ve tesis yetkilileri arasında geçen yazışmalarda, bu atık maddelerin İZAYDAŞ' a gönderilmesi için gerekli maliyetin 12 milyon TL olacağı bildirildi ve o tarihten itibaren herhangi bir bertaraf işlemi yapılmadığı anlaşılmıştı.
Sadece bu atıklardan alınan numuneler TAEK' 3 bağlı CNAM' a (Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi) gönderildiği ve yapılan incelemeler sonucu Rasyasyonun "Europium 152" adı verilen bir malzemeden bulaşmış olacabileceği ifade ediliyor.
Ancak bu noktada kafa karışıklığı yaratan nokta ise; bu malzemenin ancak nükleer santrallerde ki nükleer çubuklarda bulunacağının açıklanması ve Türkiye' ye girişinin mümkün olmadığıdır.
Son günlerde bu haberlerin ülke genelinde yayılması ve korku yaratmasının ardından TAEK bölgeye giderek son bir inceleme daha yaptı.

30 dakikalık inceleme sonunda tetkikler açıklanarak, radyoaktif tehlikenin olmadığı ve olağan dışı bir tehlike bulunmadığı açıklandı. Topraktan çıkan duman ise eski akülerin erimesinden kaynaklandığı bildirildi.
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Webinar I Sigma Elektrik'ten Yeni ve Yenilikçi Ürün Portföyü Tanıtım Webinarı
-
Nasıl Dönüşür | Eko Etiket
-
Nasıl Dönüşür | Uzaktan Erişim
-
Nasıl Dönüşür | Paris Anlaşması
-
Temel Elektrik Testlerinde Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Uygulamalar Nelerdir?
-
Advantech ile Akıllı Bağlantı Altyapıları, IT ve OT Entegrasyonunu Hızlandırıyor
-
Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
-
Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
-
NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
-
NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.