elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Japon Teknolojisi Elektrikli Araçların Sınırsız Mesafe Yol Almasını Sağlıyor

Elektrikli araçları şarj edebilen bir yol, gelecekteki çeşitli kaygılarımızla baş edebilmek için uzun süredir kurulan bir hayaldi, ancak Japon bilim adamları bu hayali artık gerçeğe dönüştürüyor.



A- A+
30.09.2011 tarihli yazı 11314 kez okunmuştur.

Elektrikli araçlar hakkında bilinen en önemli sıkıntılardan biri kısa mesafe kat edebilmeleri, örneğin Chevy Volt tek seferlik bir şarjla 60 mil civarında yol alabiliyor. Ve aracın Chevy'nin yaptığı gibi şarj bittiğinde elektriksel sistemi fosil-yakıt tabanlı olanla değiştirememesi insanları elektrikli araç kullanma düşüncesinden uzaklaştırıyor.





Eğer araç durmaya ihtiyaç duymadan uzun mesafe gidebilseydi veya uzun menzilli ordu uçakları gibi kendilerini uçuşun yarısında tekrar şarj edebilselerdi çok daha iyi olurdu. Ve aslında ikinci durum Düşündüğünüz kadar uçuk bir durum değil.





Toyota Central R&d Labs ve Toyohashi Teknoloji Üniversitesindeki araştırmacılar, trenlerin üzerlerindeki kablolarla seyahat etmelerini sağlayan mekanizmaya benzer bir sistemle dünyanın ilk yarı yolda şarj olabilen araç fikri ile ortaya çıktılar. Deneye aşamasındaki sistemde elektrikli plakaların yolun altına döşeniyor yukarıdaki enerji dönüşümü ise radyo frekanslarıyla sağlanıyor. Ve frenlerin içindeki çelik bir kemerle üzerindeki plakaya aktarılıyor.





Toyota Central R&d Labs





Testler sonucu sistem düşük voltajlar elde edebilse de araştırmacılar daha küçük bir bataryaya sahip olacağından aracın şimdi olduğundan daha hafif olmasına imkân verebileceğini söylüyor. Elektriklerini uzun yollardan sağlayacaklar.








Sınırlı lityum kaynaklarını koruyacağından ve potansiyel olarak enerji tasarrufu sağlayacağından dolayı günümüzdeki elektrikli araçların büyüklüklerini azaltacak her şey bizim için iyi bir şey olacak. Chevy Volt'un bataryası hiçte az sayılmayacak olan 435 pound değerinde ve 3,5 feet küp büyüklüğünde açıkça görülen tehlikeler olsa da örneğin bir yayanın elektrik yüklü plaka hattına basması veya çok uzun mesafeler kazıp elektrikli plaka hattı döşemenin mümkünlüğü gibi, fikrin uygulamaya konulabileceğine dair kanıtlar var. Mesela Boston'daki Logan Havaalanı benzer prensiple çalışan 60 aracı on-line olarak sipariş etti ve bu araçlar Kore Gelişmiş Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde geliştirilmişti.





Alican YEKSAN


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.