Japonlar, Sinop'taki nükleer santralden vazgeçti
Enerji Bakanı Yıldız, Japonya ile yapılan nükleer santral görüşmelerinde, Japon firması TEPCO'nun süreçten çekildiğini söyledi. Japonya 2050'ye kadar tüm nükleer santrallerini kapatmaya karar vermişti. Mersin Akkuyu'daki nükleer santral için Ruslarla anlaşan Türkiye, Sinop için ilerleme kaydedemedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer enerji santraline ilişkin, teklif verenlerden TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini söyledi.
Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti ve kabul sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Japon heyetin Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, görüşmelerin ne aşamada olduğunu sorması üzerine Yıldız, geçen haftanın sonunda Japon heyetinin Türkiye'ye geldiğini ve depremde zarar gören Fukişima Nükleer Santralındaki son gelişmeleri kendilerine aktardığını söyledi.
Müzakerelerde Türkiye'ye teklif veren ve Fukişima'nın işleticisi olan TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini belirttiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
'Japonya'nın teklifi Türkiye'de özellikle yapımı, inşaat teknolojisiyle beraber, finansmanı ve işleticisi olarak 3 temel ayaktan oluşuyordu. TEPCO'nun çekilmesi, bu süreç için önemli bir gelişmedir. Ancak Japonya Hükümeti, özellikle yetkili kişisiyle beraber müzakerelere devam etmek istediklerini belirttiler. Bunun için de yeni bir model teklif edeceklerini bize söylediler. İşletmenin, şu an birçok nükleer santralin işletmecisi olan TEPCO'nun olmaması önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte neler olacak derseniz, biz esnek işbirliği alternatiflerini değerlendireceğimizi kendilerine belirttik.'
'DAHA FAZLA ZAMAN KAYBETMEK İSTEMİYORUZ'
Zaman kaybetmek istemediklerini vurgulayan Yıldız, bu hususta Japonların teklifini hızla değerlendirerek, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Görüşmelerin, kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı geciktiğini, Mart ayının sonuna çok az bir süre kala Fukuşima kazasının gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
'Daha fazla zaman kaybetmek istemiyoruz. Japonya'nın başındaki bu sıkıntıyı son derece makul karşılamaya şu ana kadar gayret ettik. Uluslararası ilişkilerdeki nezaketimizi sürekli koruduk ama bir yandan zaman akıyor, bir yandan normal hayat devam ediyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor. Bizler de tabii ki ihtiyacımızı zamanında karşılamak üzere tedbirlerimizi alacağız. Kısa süre içinde değerlendireceğimizi söyleyebilirim.'
JAPONYA NÜKLEERİ BIRAKIYOR
Japonya 2050'ye kadar tüm nükleer santrallerini kapatmaya karar vermişti. Japonya'da yaklaşık beş ay önce meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından, Fukuşima santralinde nükleer felaket yaşanmıştı.
Japonya'da, 9 büyüklüğündeki 11 Mart depreminden sonra 54 nükleer elektrik santralından 35'i çalışmayı durdurmuştu. Depremin vurduğu orta kesimdeki ana ada Honşu'nun doğusunda Büyük Okyanus'a yakın Fukuşima nükleer santralı büyük arıza ve sorun çıkarmıştı. Bölge halkı nükleer sızıntı tehlikesi nedeniyle tahliye edilmişti.
Haber: Gazetevatan.com / Ekonomi / 03.08.2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri