Jeotermal'e büyük ilgi
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğüne ait 16 jeotermal sahanın özel sektör tarafından işletilmesi amacıyla önceki gün gerçekleştirilen ihalelere toplam 90 firmadan teklif geldi.
Edinilen bilgiye göre, 'açık artırma' usulü ile yapılan ihalede, elektrik üretimine uygun Aydın-Pamukören sahası için en yüksek teklifi 48 milyon 800 bin dolar ile Yiğitler Enerji Sanayi Ticaret Limited Şirketi yaptı. Elektrik üretimi için uygun bir diğer saha olan Aydın-Sultanhisar için en yüksek teklifi 25 milyon 600 bin dolar ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ, Aydın-Nazilli jeotermal sahası için de en yüksek teklifi 20 milyon 250 bin dolar ile Erdem Ortak Girişim Grubu (Kipaş Mensucat İşletmeleri AŞ) verdi. Aydın, Mersin, Afyonkarahisar, Kırşehir, Ankara, İzmir, Konya ve Van'da bulunan ısınma, termal turizm ve sera amaçlı 13 saha için de 100 bin dolar ile 1 milyon 400 bin dolar arasında teklifler geldi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye'nin 31 bin 500 megavat termal (Mwt) olarak tahmin edilen teorik ısı potansiyeli ile dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci konumda bulunduğunu söyledi. Bugüne kadar 225 bin metre sondajlı jeotermal arama yaparak 190 adet saha keşfettiklerini anlatan Üzer, açığa çıkarılan 1.342 Mw'lik kaynağın başta seracılık olmak üzere, konut, termal tesis ısıtması ve termal turizm amaçlı olarak kullanıldığını söyledi.
Denizli-Kızıldere, Aydın-Germencik ve Aydın-Salavatlı'da ise toplam 75 MW kurulu güçte jeotermal santrallerde elektrik üretimi yapıldığını kaydetti. 2008 yılında 4, 2009'da ise 7 adet elektrik üretimine uygun sahayı ihale yolu ile yatırımcıya devrettiklerini belirten Mehmet Uzer, "Son 3 adetlik ihaleyle de şimdiye kadar toplam 16 jeotermal sahanın ihalesi yapılmış oldu. Böylece çevre dostu yenilenebilir ve bulunduğu coğrafyada değerlendirilebilen jeotermal kaynaklarımız hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmaktadır." dedi. Uzer'in verdiği bilgiye göre Türkiye'de jeotermal potansiyelin tamamının kullanılması halinde yılda 12 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik (4 milyon konutun ihtiyacına denk geliyor), 500 bin konut eşdeğeri ısıtma, 30 bin dönüm sera ısıtması ve 1 milyon yatak kapasiteli termal tesislere sahip olunabilir.
Kaynak : Mining Price
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri