elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablo karmaşasına son!

Amerikalı araştırmacılar, elektrik enerjisinin cihazlara kablosuz nakli için testlerin başarıyla sürdüğünü bildirdi.



A- A+
20.05.2008 tarihli yazı 4742 kez okunmuştur.

BBC, Bilim ve Teknoloji muhabiri By Jonathan Fildes haberine göre, ses ve veri iletiminde kablosuz teknolojiler kullanılmaya başladı. Rapora göre, elektriğin kablosuz taşınmasına az bir süre kaldı.





Amerikalı araştırmacılar, 60W bir ampülü yaklaşık 2 metre mesafeden yakarak denedi. WiTricity adı verilen sistemle bilgisayar gibi cihazlar da uzaktan şarj edilecek. Deneyleri yapan Profesör Sir John Pendry, "bu deneylerin 20 yıl önce yapılmaması için hiç bir neden yoktu" yorumunda bulunurken, ancak son beş yıldır elektriğe ihtiyacı olan mobil cihazların sayısında olan artışlar bu cihazların ağlara bağlanması için sadece güç kablosuna ihtiyaç göstermesi nedeniyle günümüzde önem kazandığını belirtti.





Deney, 60cm uzunluğunda iki bakır kablonun uçlarına yerleştirilen verici ve 2 metre uzaktaki ampule alıcı takılmasıyla gerçekleştirildi. Enerjinin vericiye verilmesiyle ampul fiziksel bir bağlantı olmadan yandı. Ölçümler bu deneyde % 40 kayıpla transferin yapıldığını gösteriyor. Öte yandan alıcı ve verici arasına metal ya da ahşap eşyalar koyulduğunda bile transferin kesilmeden gerçekleştiğini gösteriyor. Deney sonuçlarına göre kullanıcıların isteklerine çok yaklaştığı belirtiliyor.





Sistem bir objeye belli bir frekansta enerji verilmesiyle oluşan rezonans sayesinde işliyor. Aynı materyalden oluşan objeler aralarında bu rezonansı akatarabilirken, diğerleri bu rezonanstan etkilenmiyor. Burda verilen örnekte, bardaklara farklı kaşık veya çatal ile vurulduğunda farklı akustik titreşimler alındığı gösteriliyor ve benzer işlemi akustik yerine elektro manyetik rezonans ile yaptığımızda iletişimin sağlandığı belirtiliyor.





Soprano eğer gereken tonda şarkı söylerse, yarattığı rezonans ile odadaki kadehi patlatabilir. Aynı mantıkta elektro manyetik rezonanslar verildiğinde bakır kablolar arasında güç iletişimi başlıyor. Belli sayıda frekans yaratıldığında enerji birikmeye başlıyor ve gerekli voltaj sağlandığında ampul yanıyor.





Düşük frekansta 30 metre boyutunda elektromanyetik dalgalar kullanıldığında güvenli bir iletişim sağlanabiliyor. Bir dalga boyundan düşük alan içinde etkileşim ise sadece manyetik olarak gelişmektedir. İnsan bedeni manyetik alanlardan etkilenmiyor. Oysa elektrik alanlarından çok etkileniyor. Bu nedenle mikro dalga fırında tavuk pişirebiliyoruz. Bu nedenle sistem insan hayatı için hiçbir risk oluşturmuyor.





Araştırmacılar bu buluşları daha geniş alana daha etkili kablosuz elektrik taşımak üzere geliştirmeye devam ediyorlar. Mobilite tam olarak sağlandığında bakalım hayatımızda neler değişecek?



Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.