Kablosuz Enerji İletimi
M.I.T 'li bilim adamları 2007 yılında duyurdukları elektriğin kablosuz iletilebileceği sistem hakkında yeni gelişmeler sağladıklarını açıkladılar.
2007 yılında, M.I.T 'den bir gurup araştırmacı elektriğin kablosuz iletilebileceğinin yeni bir yolunu bulduklarını duyurmuşlardı. Şimdi ise, bu sistemin biraz daha geliştirilerek aynı anda birden fazla yüke verimli bir şekilde enerjiyi iletebileceklerini ortaya koydular.
Geliştirilen sistem ile, tütetici elektroniği ürünlerinde kullanılmasına bir adım daha yaklaşıldığı belirtildi. 2007 'de yapılan ilk prototipte, verici ve alıcı olarak kullanılan bobinler yaklaşık olarak 60 cm genişliğindeydiler. Bu iki bobin birbirinden 2 m uzağa yerleştirilerek, alıcı bobin üzerinden 60 W 'lık bir ampul enerjilendirilmişti. Üstelik iki bobin arasında insanların bulunması herhangi bir engel oluşturmuyordu. Ancak yeni sistemde verici bobinin genişiliği biraz daha arttırıldı ve alıcı bobin 30 cm genişliğe düşürüldü. Bu sayede bir bilgisayarın yada televizyonun içine yerleşebilecek boyutlara ulaşılmasına bir adım daha yaklaşıldı. Araştırmacılar verici bobinin bir odanın duvarına yada tavanına yerleştirilerek o odanın içerisinde gücün iletilebileceğini belirttiler.
M.I.T Fizik bölümü, Doktora öğrencisi André Kurs; "Alıcı bobinin boyutlarını azaltmak için yapılan çalışmalar halen sürmekte. Bu bobinlerin kalınlıklarını ve çaplarını azaltmak üzere yapılacak çalışmalar ile gelecekte alıcıyı taşınabilir aygıtlara da yerleştirilebiliriz." diye belirtti.
Sistemin çalışması kısaca şöyle;
Alıcı ve verici bobinler arasında güçlü bir elektromanyetik rezonans oluşturuluyor. Radyo anteninin sadece frekansının ayarlanması ile aynı anda yüzlerce yayın yapılması benzetilebilinir. Öyleki, iki bobin arasındaki manyetik rezonans aralarındaki cisimlerden etkilenmiyor ve insanlarda dahil olmak üzere aralarında bulunun cisimler de manyetik alandan etkilenmiyor.
Teorikte elde edilen bu verilere karşın, aynı anda iki yükün beslenmesi ve bunun verimli bir şekilde elde edilmesi ile ilgli henüz deneysel bir çalışma yapılmadı. Çalışmalara göre aynı anda iki yükün beslenmesi sırasında verimlilik %30 'ların üzerine çıkabiliyor. Varılmaya çalışılan nokta eklenen her yeni cihazla verimliliğin düşmeden arttırılmasının sağlanması.
En son yapılan deneylerde iletilen güç mikatının 100 W 'lara ulaştığı belirtiliyor. İlk başta düşük gibi görünen bu gücün çeşitli devreler ile kolayca kilowattlar mertebelerine yükseltilebileceğini bu sayede lambalara, bilgisayarlara, televizyonlara enerji iletilebileceğini söylüyolar.
Bütün bu araştırmalar sırasında araştırmacıların TESLA nın başlattığı bu yolda ona teşekkürde bulunmaları şüphesiz bir gerçek. Kurs, " Onun delice bir fikri vardı." diyor ve ekliyor. " Pratikte bu firkrin uygulanması çok zor. Sistemin en verimli şekilde çalışmasının nasıl sağlanacağını bulmak, hem zaman hemde buna uygun bir model gerektiriyor. Onun zamanında insanlar bu konuda pek anlayışlı olmamışlardı."
Kablosuz enerji iletimi ile ilgili Eric GILER'in bir konferansta yaptığı sunum aşağıdaki videoda sunulmuştur.
Elektrikport / Yusuf SAFRAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri