elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbondioksit Piliyle Güneş Enerjisi Depolama Maliyeti Düşecek

İtalyan şirket Energy Dome, karbondioksit pili sayesinde güneş enerjisi depolama maliyetinin azalacağını açıkladı. Karbondioksit pili mali avantaja ek olarak lityum iyon pillere göre daha uzun bir kullanım ömrü vadediyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
21.12.2021 tarihli yazı 4337 kez okunmuştur.
İtalyan enerji şirketi Energy Dome 11 milyon dolarlık fon ile İtalya’nın Sardinia kentinde karbondioksit pili projesini hayata geçireceğini açıkladı. Şirket gündüz ortamda bulunan karbondioksit ile güneş enerjisini depolayacak akşam depoladığı enerjiyi dağıtacak. Ayrıca CO2 pilleri; lityum iyon pil seçeneklerinde karşılaşılan verimsizlik dezavantajını önemli ölçüde azaltacak.

Energy Dome’un açıklamalarına göre bu modüler ve aynı zamanda ölçeklenebilir enerji depolama çözümü, güneş ve rüzgar ile enerji üretimine de günde 24 saatlik bir destek sağlayacak. Aynı zamanda yaklaşık olarak 10 yıl kullanıldıktan sonra verimliliği önemli ölçüde düşen lityum-iyon pillerine göre CO2 pili, 25 yıllık kullanım ömrü boyunca hep aynı verimliliğini koruyacak gibi görünüyor. Energy Dome aynı zamanda bu depolama yönteminin maliyetinin muhtemelen lityum-iyon pillere göre yarı yarıya olacağını öngörüyor.

Şirket CO2 pilinin çalışma prensibini ise şu şekilde açıkladı; pil, karbondioksiti kapalı bir döngünün içerisinde kullanacak ve bu döngü boyunca CO2’den suya dönüştürecek ardından tekrar CO2’ye dönüştürecek. Tasarımda bulunan CO2 kubbesi; gaz formdaki CO2 ile dolu şişme bir atmosferik yakıt tutucu olarak işlev görecek. Şarj esnasında sistem şebekeden elektrik enerjisi çekecek bu da kubbeden CO2 çeken ve presleyen bir kompresöre güç verecek ve termal güç depolama sistemine canlılık üretecek. CO2 daha sonra sıvılaşacak ve böylece ortam sıcaklığından da tasarruf edilecek. Bu aşamadan sonra bir döngü tamamlanacak ve başa dönecek.

Döngü bu sıvının buharlaştırılması, termal canlılık enerjisi depolama sisteminden sıcaklığın geri kazanılması ve sıvılaşan CO2’nin jeneratör kullanan bir tribüne kadar yükseltilmesiyle deşarj sürecini tamamlayacak. Energy Dome, CO2 pilinin enerji depolama kapasitesinin 200 kW/h olacağını da söyledi.

Haberimizi özetlersek; artık en çevreci enerji üretim yönteminin güneş pilleri olmadığını ve CO2 pillerinin yakın gelecekte revaçta olacağını söyleyebiliriz. Karbondioksit pillerin kullanımının maliyet açısından daha fazla yarar sağlayacağına aynı zamanda 25 yıllık ömrü boyunca enerji veriminin azalmayacağına bakarsak kaçınılmaz tercih olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Kısacası bu proje tam bir mühendislik harikası ve aynı zamanda doğa dostu.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► techcrunch.com

► saurenergy.com
► thehackports.com
 
Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.