elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kaspersky Türkiye Ofisi Genel Müdürü Murat Göçe

"Bilgisayarınıza internet kablosunu bağladığınız sürece risk altındasınız." diyen Kaspersky Türkiye Ofisi Genel Müdürü Murat Göçe, kapsamlı ve lisanslı bir Internet Security programı kullanmann önemine değindi.



A- A+
16.05.2010 tarihli yazı 10021 kez okunmuştur.

Kaspersky kuruluşundan biraz bahseder misiniz? Kaspersky'yi Türkiye'de ofis kurmaya iten nedenler nelerdi?

Eugene Kaspersky tarafından 1997 yılında Moskova'da kurulan Kaspersky Lab.,  antivirüs programcılığı arasında en iyileri arasında olmaya doğru hızla yol aldı. Dünya'daki pazarları arasında Türkiye'de de distribütörler tarafından ürünler satılıyordu. Yani 1998 yılından beri Kaspersky ürünleri Türkiye pazarındaydı. Satışlardaki hızlı artış ve Türkiye'de internet kullanımının yaygınlığı bir anlamda Kaspersky'yi Türkiye'de ofis kurmaya itti. Ofisin kurulma amacı ise müşterilere daha yakın olup hizmet vermek ve pazardaki yerimizi arttırmaktır



Yapılan araştırmalar, Türkiye'de güvenlik yazılımı olarak en çok Kapersky kullanıldığını gösteriyor. Dünyada sıralamanız nasıldır?

Kaspersky Türkiye'de en çok kullanılan kötü kod önleyici yazılımdır. Aynı şekilde uluslararası alanda da birinci sırada diyebiliriz. Çünkü Kaspersky'nin sunduğu olanaklar ciddi anlamda fazla. Bir virüs çıktığında bunu engelleyen yazılımının yazılması rakip firmalarda 4 saati bulurken, Kaspersky bunu 1.5 saatte yazabiliyor. Bu da diğer yazılımlardan daha güvenli olduğunu gösteriyor.



Güvenlik yazılımları konusundaki başarınız bu alanda ciddi bir teknik alt yapınızın olduğunu gösteriyor. Bu alt yapıdan bahseder misiniz?

Eugene Kaspersky virüslerin ilk çıktığı zamanlardan itibaren bu işin içinde. Yani virüsleri, spamları, trojenleri en iyi tanıyanlardan biri diyebilirz. Hackerlarla birbirlerini iyi tanırlar, ama karşı saflarda. İnternet kullanıcılığı arttıkça virüsler ve çeşitleri de arttı. Dolayısıyla bu işi zaten çok iyi bilen Eugene Kaspersky bir anlamda en sağlam altyapıydı. Daha sonraları zaten bünyesini genişletti ve şu anda Dünya'nın en çok kullanılan antivirüs yazılımı oldu.



Antivirüs ve Internet Security programlarının farkı nedir. Yazılımların güncellenmesi ne kadar zamanda bir gerçekleştiriliyor.

Antivirüs programları, bilgisayarı virüs ve casus yazılımlara (spy) karşı korur. Ama Internet Security, Antivirüs programlarını kapsayan bir şeydir. Virüs ve casus yazılımlar dışında, firewall özelliği gösterir. Ayrıca istenmeyen mailleri almanızı önler, ebeveyn kontrolü vardır. Yani kısaca internetten gelen bütün saldırıları önler. Bütün bunları kapsayan, yeni çıkardığımız bir ürünümüz daha var: Kaspersky Pure. Bundan da bahsetmem doğru olacaktır.



Kaspersky Pure, günümüz siber tehditlere karşı bilgisayarınızı alışılmış programların ötesinde korur. Kötü amaçlı yazıları zararsız hale getirir ve PC'nizi tertemiz yapar. Kontrol merkezi ile ile ağa bağlı olan her PC'deki görevlerin, raporların, güncellemelerin merkezi yönetimine olanak tanır. Şifre yönetimi ile güçlü şifreler oluşturur, özel yazılımlarla bile silinen dosyaların geri çağrılmasını engeller. Veri kriptolama teknolojisi ile güvenliğinizi en üst seviyeye taşır.



Bir hacker neden virüs üretmeye çalışır, bundan herhangi bir kazanç sağlarlar mı?

Hackerlığın başlangıcında sadece zevk için virüs üretilirdi. Virüsü üretip kişisel meselesi üzerine başka bir bilgisayara aktarır ya da bir siteyi çökerterek gövde gösterisi yapardı. Bazen kişiler arası bazende ülkeler arası meselelerden salınırlarladı. Ama artık bu işten ciddi paralar kazanıyorlar. Mesela virüsü üretip bilgisayarlara saldığında her bilgisayarın IP adresini ve bilgisayarda ki özel bilgileri (kredi kartı bilgileri gibi) ele geçirip bunları satanlar bile var. Bunun dışında çok önemli bir kurumun veya bir kişinin bilgilerine erişebilmek için gene hackerlar kullanılıyor ve bu işten ciddi paralar kazanıyorlar.



Crack kullanıcılarının çokluğu sizi rahatsız ediyor mu? Bunları engellemek için herhangi bir girişiminiz oluyor mu?

Aslında bugün crack kullanan her aday, yarın için lisanslı bir kullanıcı demek. Yani ürünümüzü kullanan ama crack kullanıcısı olduğu için yeterli korumayı sağlayamamış olan kişi, ileride bu ürünü lisanslı olarak kullanmaya başlıyor. Bizim crack kullanıcılarıyla değil de, crack ürünleri satan ve bu işi ticaret haline dönüştürmüş kurumlarla savaşımız oluyor. Birkaçını kapattırmışlığımız var. Ama tek tek bireysel kullanıcılarla uğraşmıyoruz tabii ki. Hepsiyle hukuksal mücadeleye girişsek ve engellesek, belki Kaspersky satışlarında 2 veya 3 kat artış olacak. Ama zaten satış grafiğimiz gittikçe artıyor bu da insanların artık lisanslı ürünler kullanmaya başladığını gösteriyor.



Ürünleriniz arasında; bireysel ve kurumsal kullanıcılar, ofis ve küçük işletmeler gibi alternatif seçenekler var. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

Bireysel kullanıcılar için antivirüs ve internet security programlarımız sadece bir bilgisayar tarafından kullanılır ve tıpkı diğerlerinde olduğu gibi bilgisayarınızı eski performansında korur. Ofis ve küçük iş yerlerinde belli sayıda kullanıcı bu programları kullanabilir. Kurumsal da bu rakam biraz daha artar. Özellik olarak aynı performansı gösterirler.



Dünya'nın herhangi bir yerinde yeni bir virüs başgösterse, sizin bundan nasıl haberiniz oluyor ve engelleyici yazılımı ne kadar zamanda oluşturuyorsunuz?

Bugün bir hacker bir yerde virüs ürettiği zaman, bunu veri tabanındaki IP adreslerine gönderiyor. Genellikle kullanıcılardan (lisanslı kullanıcılardan) bunun geri dönüşünü alıyoruz. Bu virüs, kullanıcının da onayıyla Kaspersky'ye iletiliyor. Onun dışında bu virüsün direk bizlere iletilme olasılığı da çok yüksek. Böyle bir durumda eğer virüs basit bir virüsse bizim otomatik programlarımızla bile çok kolay kırılabiliyor. Otomatik programların silemediği bir virüs olursa uzman arkadaşlar 1.5-2 saat gibi bir zaman dilimi içerisinde ilgileniyorlar. Tabii bu virüsden virüse değişiyor. Eğer uzman bir hackerin uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir virüsden bahsedersek çalışmalar yoğunlaştırılabilir. 1 veya 2 gün üzerinde çalıştıkları virüsler nadir de olsa olabiliyor.



Virüs, solucan ve trojen arasındaki farkları açıklar mısınız? Bir güvenlik yazılımıyla hepsinden korunmamız mümkün mü?

Kapsamlı bir Internet Security programıyla bir çok zararlı yazılımdan korunmanız mümkün. Ama tabi şunu unutmamak gerekir. Antivirüs yazılımcıları hackerlardan hep bir adım geridedir. Yani bir virüs üretilir ve bu virüsden kurtulma işleminin gerçekleşeceği süreye kadar tehdit vardır. Hiçbiri %100 koruma sağlamaz.



Lisanslı bir program kullandığım halde bilgisayarıma virüs bulaşırsa, ben bu konuda firmaya herhangi bir dava açabiliyor muyum?

Hiçbir antivirüs yazılımcısı size bu garantiyi veremez. Zaten bu sözleşmede de yer alır. Çünkü dediğim gibi virüsün bilgisayarınıza gönderilip, bu virüsü kıracak yazılımın yazılacağı sürede bilgisayarınız korumasızdır ve burada tehlikelere açıktır. Burada firmanın yapabileceği bir şey yoktur.



Son olarak bilgisayarımıza yüklediğimiz ücretsiz bir yazılım ve lisanslı bir Kaspersky arasındaki farkları belirtir misiniz?

Ücretsiz bir yazılım kullanığınızda demin de belirttiğim gibi herhangi bir virüsle karşılaştığınızda karşınızda bununla ilgilenen bir sorumlu bulamazsınız. Bu ürünün sahibine bir geri bildirim yollayamazsınız çünkü zaten ücretsiz bir yazılım kullanıyorsunuz. Ama lisanslı bir ürün kullandığınızda hem ücretsiz yazılımlardan daha kuvvetli bir koruma sağlamış olursunuz ki belki kaybedeceklerinizin yanında hiçbir değeri yoktur. Yani kısaca şunu söylemek isterim ki, güvenmediğiniz sitelere girmeseniz de internette sörf yaparken dikkatli davransanız da, bilgisayarınıza internet kablosunu bağladığınız sürece risk altındasınız. Bu yüzden kapsamlı bir Internet Security programı kullanmalısınız.





Murat Göçe Kimdir? 

Murat Göçe 1980 yılından beri Türk bilişim sektöründe çesitli pozisyonlarda teknik uzman ve yönetici olarak hizmet vermistir. Bu süreçte kisisel bilgisayarlarlar, sunucu mimarileri ve internetin dünü ve bugününü birebir yaşamıs ve bir çok önemli projede uygulamistir. Yönetici olarak profesyonel yaşamına devam eden Göçe, firmalara proje danışmanlığı, pazar arastırmaları, sistem entegrasyon ve güvenlik çözümleri gibi konularda yardimci olmustur.Â İş deneyimi bir çok yeni yazılımsal ve donanımsal ürünün pazara tanıtılması, mevcut çözümler ve mimarilerle entegre edilmesi, anahtar teslim projeler olarak üretilmesi ve uygulanmasını kapsar. Göçe, halen bir çok uluslararasi ve ulusal firma, organizasyon ve kuruma profesyonel danismanlik hizmetleri saglamakla beraber Kaspersky Türkiye Ofisi'nin Genel Müdürü'dür.


 


Pervin DEMİRCİ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.