Kendi uçağını yaptı, mevzuat engeli yüzünden uçamadı
Ankara'nın Polatlı ilçesinde makine ihracatçısı bir firmanın sahibi olan Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, OSTİM'de bir atölyede 2008 yılında hobi olarak başladığı çalışmanın ardından iki kişilik 'ultralight' adlı bir uçak yaptı.
Ankara'nın Polatlı ilçesinde makine ihracatçısı bir firmanın sahibi olan Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, kendi ürettiği parçalarla uçak imal etmeye başladı. OSTİM'de bir atölyede 2008 yılında hobi olarak başladığı çalışmanın ardından iki kişilik 'ultralight' adlı bir uçak yaptı. Ülkü, uçağını tamamlamasına rağmen Türkiye'de uçak yapımı ve sivil havacılıkla ilgili mevzuat olmadığı için uçamadıklarını söyledi.
Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, Amerika'da Uçak Yapımcılığı Derneği'ne üye olduğunu ve orada yılda bin adet uçağın tescil edildiğini belirtti. Ülkü, "Tescil, yaptığınız uçakla uçabilirsiniz anlamı geliyor. Uçağın belirli parçalarını satın alıyorum. OSTİM'deki kendi atölyemde montaj yapıyorum. Ancak uçağın tescilinin yapılması için bir yasal düzenleme yok. Tescil işlemleri sadece yurt dışından getirilen uçaklar için uygulanıyor. Bunun için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettim. Genel Müdürlük bana izin vermedi, yurt dışından uçağı getir izin verelim, ama uçuş izni veremeyiz' dediler. Türkiye'de uçak yapmak yasak, çünkü yasal mevzuat buna izin vermiyor. Diyelim ki her şeye rağmen yaptınız (ben yapıyorum) bu kez de uçurmanıza izin vermiyorlar. Türkiye'de bunun için şu şu evrakları getir diyecek bir yasal zemin yok maalesef. Aslında sadece Ankara'da bile o kadar çok yetenek var ki bu şekilde, bu yetenekler çareyi yurt dışına gitmekte buluyor." diye konuştu.
TÜRKİYE'DE 55 BİN DOLAR, YURT DIŞINDA 90 BİN EURO
Tek kişilik ve çift kişilik uçak imalatı yapan Necip Ülkü, yerli imkanlarla yapılan uçakları daha ucuza mal ettiklerini kaydetti. Ülkü, Mevzuat bizi uçak parçası temini için yurt dışına yönlendiriyor. Yurt dışından getirdiğimiz zaman uçağın maliyeti 90 bin euro'yu buluyor, fakat kendimiz imal ettiğimiz zaman 55 bin dolara mal oluyor. Burada paramızın yurt dışına gitmesi de söz konusu." dedi.
HAVACILIK OKULU AÇMAK İSTİYORUZ
Polatlı'ya bağlı Şabanözü Köyü sınırları içinde arazi satın alarak hangar yapan Necip Ülkü, 300 metrelik pistte inişlerin ve kalkışların rahatlıkla yapılabildiğini belirterek, "Bölgeyi tercih etmesindeki en büyük nedenin hava koridorunda yaklaşık 10 kilometrelik bölge olduğunu ve uçuşların rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Ülkü, "Burada uçak sayımızı artırıp havacılık okulu açmak istiyoruz. Ultralight tipi uçakların eğitimini vermek durumundayız. Öncelikle hava sahamızı almamız gerekiyor. Eğer askeriye uygun görürse problem çıkmaz. Bin 500 ila 2 bin fit yükseklikte uçacağız. Yavaş yavaş ekibimizi kuracağız." açıklamasını yaptı.
Ultralight tipi uçaklarda düşme riskinin olmadığını hatta paraşüt takılabildiğini ve motorun durması halinde bile süzülerek yere indiğini anlatan Necip Ülkü, bu konuda uçak korkusu olanları da rahatlattı. Ülkü, son olarak hükümetten sivil havacılık ve uçak yapımı konusunda bir yasal düzenleme yapmasını istedi.
Haber: Zaman.com.tr / Ekonomi / 12.08.2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri