elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kıbrıs silikon adası olacak

KKTC, ülkeyi teknoloji şirketleri için serbest bölge yapmak için kolları sıvadı.



A- A+
11.10.2009 tarihli yazı 3663 kez okunmuştur.

"Teknoloji şirketleri Kıbrıs'ta iş yaptıkları takdirde gümrük, kurumlar, gelir vergisi ve KDV'den muaf olacakları yasal düzenlemeyi hazırladık. Kıbrıs'ı bilişim ve teknoloji adası yapacağız."



Yasa tasarısını ilk hazırladıklarında sadece yüzde 5 gümrük vergisi koyduklarını kaydeden Hasan Taçoy, Cumhurbaşkanı'nın buna karşı çıkarak ne kadar teşvik verilirse projenin gerçekleşmesinde o kadar başarıya ulaşacaklarını söylediğini ifade etti. Zaman gazetesinin haberine göre, böylece gümrük vergisi de sıfırlanmış oldu. Türkiye'den birçok konuda yardım alınacağını belirten Taçoy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın projeyi desteklediklerini dile getirdi. Temaslar sırasında Binali Yıldırım ile ilk imza da atıldı. Bu proje için Türkiye'de 7 üniversitenin 50 bin öğrencisi ve akademisyenler beraber çalışıyor.



3G hizmetinin önce Kıbrıs'ta test edildiğini hatırlatan Taçoy, Kıbrıs'ın nüfusunun az olmasını hatırlatarak Türkiye'deki üç büyük mobil operatöre testlerini burada yapması için çağrıda bulundu. Türkiye'de 100 milyona mal olacak işin Kıbrıs'ta 1 milyona gerçekleşeceğini iddia eden Taçoy, Türk teknoloji şirketlerine davetini yineledi.



Kıbrıs'ta yükseköğretim oranı yüzde 76, bu oranın da yüzde 49'u aktif olarak iş hayatında yer alıyor. Ekonomik bağımsızlığın siyasî arenada ellerini güçlendireceğine dikkat çeken Kıbrıslı Bakan, bilişimin ilk adım olduğunu, başka hususlarda da serbest bölge çalışması içinde olduklarını vurguladı. Taçoy ancak Güney Kıbrıs'ın Avrupa tarafından fazlasıyla şımartıldığı için Avrupa Birliği müktesebatına kabul konusundaki sorunların siyasî engel oluşturduğunu ifade etti. Serbest bölge projesinin devamlılığından bahseden Bakan Taçoy, eğer şartlar değişir Güney Kıbrıs ile bir anlaşma gerçekleşirse bu projenin de yeni şartlara uyarlanacağını söyledi. Bölgedeki izolasyon yüzünden uluslararası şirketlerle iş yapmanın zorluğundan bahseden Taçoy, son olarak Microsoft'un bölge temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Görüşmeler sonunda Microsoft, Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz üniversitelerinde eğitimler vermeyi kabul etti. Bunu Cisco'nun takip edeceğine inancını belirten Taçoy, başta bayındırlık, nüfus ve kimlik bilgileri, belediyecilik ve sağlık konularında olmak üzere 'e-devlet' için Türkiye ile beraber çalıştıklarını dile getirdi. Proje başarıya ulaştığı takdirde turizm ve eğitimden sonra 'bilişim' Kıbrıs ekonomisinin 3. ayağı olacak. Cumhurbaşkanı Gül, bilişimi izolasyon tanımayan tek yol olarak tanımlamıştı. Bu tanımlamaya uygun projeyi hayata geçirme çalışmaları sürdüren Hasan Taçoy, sektör temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde konuşulanların kendilerine moral verdiğini bildirdi. Çalışmaların yol haritasını çıkarmak için 23-24 Ekim'de Kıbrıs'ta 'Gelecek bilişimle gelecek' başlıklı bir çalıştay düzenlenecek. Burada altyapı ve finansal çalışmalardan yasal çerçevenin nasıl düzenleneceğine kadar birçok konu tartışılarak somut öneriler ortaya konulacak.





kaynak habertürk


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.