Kömürden Doğalgaz Elde Edilecek
Türkiye'nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olmasını azaltacak projenin hayata geçirilmesi için harekete geçiliyor.
Farklı projelerle kömürden doğalgaz üretimine çalışan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) gelecek yıl 1 milyar dolara mal olacak bir projeye başlıyor.
Bugün gazetesinden Fatih Karagürbüzün yaptığı habere göre, TKİ Genel Müdürü Selahattin Anaç, Türk kömüründen üretilecek doğalgazın mevcut sisteme uygun olduğunu belirterek, 'Üretilecek doğalgazı Botaş'ın borularına basacağız. Proje olduktan sonra madeni çıkartmak gerekecek, bir de kömürü yeraltında gazlaştırmak için bir ABD ile çalışma var, yakında imzalanacak' dedi.
YAKMA TOPRAK ALTINDA
Yakma işleminin toprak altında gerçekleştirilmesi ile çok verimli olan bin 500 metre aşağıdaki kaliteli kömürleri değerlendireceklerini anlatan Anaç, 'Bu sistemde kömür toprak altında yakılıyor, kül toprak altında kalıyor siz sentez gazını kullanıyorsunuz' diye konuştu. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı (YMGV), artan kömür madeni kazaları karşısında halkı bilgilendirmek amacıyla Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Ege Linyitleri İşletmesi'ne gezi düzenledi.
Geziye YMGV Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, TKİ Genel Müdürü Dr. Selahattin Anaç, İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural katıldı. Kömürü en iyi şekilde değerlendirmek için bütün çabayı gösterdiklerini belirten Dr. Selahattin Anaç Türkiye'nin önünü aydınlatacak kaynak olarak gördükleri kömürün fakir kızın kulağındaki pırlata olduğunu söyledi.
TKİ'nin yıllık 1,5 milyar dolar hâsılası olduğunu ifade eden Anaç, 'MTA'nın yeni kanun ile bulduğu yeni madenleri de devredebilecek olması, bizi daha da güçlendirecek. Soma'da geliştirmiş olduğumuz, kamu - özel sektör işbirliğini artırarak işletmemizi daha ileriye götüreceğiz. Bu bizim 2002 yılında 900 bin ton olan yer altı üretim kapasitemizi yaklaşık 10 milyon tona çıkarttı. Ayrıca yeni bir üretim metoduyla daha da karlı bir kuruluş haline geldik. Sekiz ayrı kuruluşla birlikte yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 2,1 milyar ton kömür rezervi sağlayacak yeni sahalar bulduk' dedi.
Alternatif soba geliyor
Bu arada TKİ, doğalgaz kullanamayan dar gelirliye ısınma imkanı sunacak yüksek ısı dereceli dumansız soba üretti. Prototipi tamamlanan ve 'Dumanyak' adı verilen sobanın seri üretime geçilmesiyle doğalgazla mücadele edeceğini söyleyen Dr. Selahattin Anaç, 'Sibirya ve bizim kömürlerle sobalarda şu anda ısı verimi yüzde 52-53 seviyesinde. Dumanyak ile bu verim yüzde 80'lere çıkıyor her türlü pazarlama tekniğini kullanarak dar gelirli ailelere ücretsiz vermeyi düşünüyoruz' dedi.
Bugün
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma