Kriz Başbakan Erdoğan'ı bile yanılttı
Hükümet, krizde 2009 tahminlerini revize etti. 2009 için yüzde 4 büyüme hedefi, yüzde 3.6 küçülmeye çevrildi.
İşsizlik oranı beklentisi yüzde 13.5'e çıkarıldı. Yeniden revize de olası.
Ekonomik gerçekler ve kriz "Büyümenin eksi olacağını düşünmüyoruz" diyen Başbakan Erdoğan'ı bile yanılttı. Hükümet krizin yarattığı ağır tahribatı dikkate alarak makroekonomik hedefleri revize etti. Buna göre Türkiye ekonomisi yüzde 3.6 küçülecek, işsizlik yüzde 13.5'e çıkacak. "Etkinlik ve yaygınlık bakımından daha önce görülmemiş bir kriz" yaşandığını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2009 tahminlerini revize etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Ekren, "Gerekirse yeniden revizyon yapılabilir" dedi.
Bakan Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP) ve yeni ekonomik hedefleri açıkladı. Bakan Ekren, bu programın IMF ile yapılacak anlaşmanın temel bileşenlerini içerdiğini söyledi. Buna göre, Türkiye ekonomisinde 2009 için yüzde 4 olan büyüme hedefi eksi yüzde 3.6'ya çekildi. KEP'de 2009'daki daralmada, özel yatırım ve özel tüketim harcamalarındaki gerilemenin belirleyici olacağı bildirildi. İşte revize rakamlar:
-EKONOMİDE YÜZDE 3.6 DARALMA: Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 3.6 daralacak. Yılın başında büyüme yüzde 4 öngörülmüştü. Buna karşın 2010'dan itibaren küresel koşulların düzelmesiyle beraber ekonomi toparlanma sürecine girecek. Gelecek yıl yüzde 3.3, 2011'de yüzde 4.5 oranında büyüme öngörülüyor.
- SANAYİDE ZOR DÖNEM: Programa göre, dış talepteki daralma en çok sanayi sektörünü etkileyecek. Bu yıl sanayide üretimin yüzde 9.7 oranında daralması bekleniyor. 2010 ve 2011 yıllarında üretimde sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4.7 büyüme tahmin ediliyor.
- İŞSİZLİK ARTACAK: Bu yıl ekonomide yaşanan küçülme işgücüne yansıyacak. İşsizlik oranı yüzde 13.5 düzeyine yükselecek. Aralık sonu itibarıyla yüzde 13.6'yla rekor düzeyde bulunuyor.
- ENFLASYON YÜZDE 7.1: Merkez Bankası'nın daha önce açıkladığı enflasyon hedefleri ulaşılabilir. Bu yıl için enflasyon hedefi 7.5, 2010'da 6.5, 2011 yılı için de 5.5. Ancak, bu yıl için tahmin edilen enflasyon oranı yüzde 7.1.
- BÜTÇE AÇILIYOR: Bütçe açığının bu yıl 49 milyara yükselmesi bekleniyor. Açık 2010'da 39 milyar lira, 2011'de de 40 milyar liraya düşürülmesi öngörülüyor.
Revizyonla milli gelir 162 milyar $ birden azalacak
Hükümetin açıkladığı paketin ayrıntıları ekonominin tamamen tüketicinin inisiyatifine bırakıldığını ortaya koyuyor.
2009'daki yüzde 3.6'lık küçülmenin de en büyük sebebi olacak nihai tüketim 2010'daki yüzde 3.3'lük büyümenin de ana kaynağı olacak.
Nitekim veriler özel kesim ve kamunun tüketiminin reel bazda yüzde 3.6'lık büyüyeceğini gösteriyor.
Büyümeye katkıları da açıklayan ekonomi yönetimi, yurtiçi talebin bu yıl reel bazda yüzde 5 azalacağını sonraki yıllar ise büyümenin lokomotifi olacağını söylüyor.
Büyümenin 2010'da yüzde 3.3 olacağını hesaplayan ekonomi yönetimine göre bu büyümeyi 3.6 puanlık tüketim harcamaları sağlayacak.
Hesaplamalarımızda en dikkat çeken sonuç ise dolar bazlı milli gelir.
Açıklanan, oransal ve miktar bazında cari açık rakamları, bize gayri safi yurtiçi hasılanın 2009'da 579 milyar dolara kadar gerileyeceğini gösteriyor.
Bu rakam, milli gelirin 2008'de ulaştığı 741 milyar dolarlık GSYH rakamına göre 162 milyar dolarlık bir azalma anlamı taşıyor. Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 2010'da 620 milyar dolar, 2011'de de 640 milyar dolara ulaşıyor. Yaptığımız hesaba göre hükümet doların 2009 ortalamasında 1.6691 TL olacağını düşünüyor.
Dolar 2010'da 1.6897 TL, 2011 yılında da 1.787 TL'den hesaba koyulmuş.
Ekren: Gelir artırıcı yeni paketler yolda
Maktu vergi ve harçlar, güncellenecek ve gelir kaybına yol açacak düzenlemeye gidilmeyecek. Hükümet, ekonomiyi canlandırmaya dönük paketlerin ardından gelir artırıcı paketleri yaşama geçirecek.
Ekren, Kredi Garanti Fonu'nun güçlendirilmesi yönelik paketin kısa sürede tamamlanacağını belirterek, "Fon'un etkinlik ve rolü güçlendirilecek. Bankaların bilanço yapıları sağlıklı yapıya kavuşturulacak. İşsizlik Fonu kaynakları ile istihdam artışı sağlanacak, mesleki eğitime önem verilecek" dedi.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri