Kriz en az enerjiyi etkiledi
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, küresel krizden en az etkilenen sektörün başında enerjinin geldiğini savundu.
Köktaş, bu yılın ilk 3 ayında Türkiye'ye gelen 2 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin 1.2 milyar dolarının enerjiye olduğuna dikkat çekti.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, küresel ekonomik krizden herkesin kendi ölçeğinde etkilendiğini söyleyerek, "Ama ben çok iddialı bir şekilde diyorum ki, Türkiye'de krizden en az etkilenen sektörlerin başında enerji geliyor. Hâlâ proje finansmanı yapabilen nadir sektörlerden bir tanesi" dedi. Antalya'da düzenlenen Eurogas toplantısı sırasında enerji sektörüne ilişkin sorularımızı yanıtlayan Köktaş, kriz döneminde yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "Maliyetlerde değişmeler olmuştur, birtakım bankalar kredi vermekte daha muhafazakar davranabilir. Ama şunu bilelim, elinde enerji projesi olup, bunun finansman temini noktasında insanlar çok olağanüstü zorluk çekmiyorlar. Belki bankalar biraz bekleme, bekle-gör yapıyor olabilir. Kendi enerji yatırımcımızı bankalar nezdinde güçlü kılmak için biz her türlü desteği veriyoruz. Regülasyonlarımızda birtakım değişiklikler yaparak, finansmanları daha kolay hale getirmek için her türlü değişikliği yapıyoruz, bir sürü yenilikler var. Lisans yönetmeliğimizde değişiklikler yapıyoruz."
Arz güvenliği sorunu yok
"Krizin etkisi yoktur diyemeyiz" diyen Köktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Ama geçen sene ki, krizin en yoğun olduğu bir yıldır, Türkiye'de enerji sektöründe 6.6 milyar dolarlık birleşme ve devralma oldu. Bugün Türkiye'de sadece 2009'un ilk üç ayına baktığınızda yaklaşık 2 milyar dolar yabancı sermaye girişi var, bunun 1.2 milyar doları enerji projelerine. Burada hem yenilenebilir projeler, hem konvansiyonel projeler açısından çok ciddi şekilde de kurulu güçlerin devreye alınmasını yaşıyoruz. Türkiye bir arz güvenliği problemi yaşamıyor. Bu yılın sonuna kadar asgari bin 100 megawatt devreye alıyoruz. Geçen yıldan çok daha fazla. Yüzde 100 devreye gireceklerle ilgili konuşuyorum, kuşkusuz etkilenen var, bir miktar ağırlaşanlar var, süre talep edenler var."
Yüzde 8'lik büyüme var
2010'da HES'lerde 700 megawatt'lık kurulu gücün devreye gireceğini söyleyen Köktaş, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de elektrik enerji sektöründe ortalama yüzde 7-8 büyüme var. Bu Çin'den sonra iki numara. Devreye girecek kurulu güç açısından bakınca arz güvenliği sorunu yaşamayacağımız ortada. Türkiye'nin tüm hidroelektrik kaynaklarıyla ilgili 2020 yılına kadar bütün mekanizmaları geliştirmiş durumdayız şu anda. 1600'e kadar toplam proje var DSİ'nin elinde. Bunlara bakınca çok ciddi şekilde şu anda 15 milyar dolar civarında yürümekte olan enerji portföyü var özel sektörün elinde. Yerli kaynakları harekete geçirecek bütün altyapı hazırlanmış durumda. Rüzgarda bizden de kaynaklanmayan sorunlar olabilir ama rüzgar şu anda 460 megavata ulaştı. Yıl sonuna kadar 700-800 megawattı bulmuş olacağız."
Bankalar enerjiye 7 milyar dolar ayırdı
TÜRKİYE'de yerli bankaların 7 milyar doların üzerinde krediyi yenilenebilir enerjiye tahsis ettiklerini belirten Hasan Köktaş, şöyle konuştu: "Türkiye'de böyle birşey yoktu bir kaç sene öncesinde. Özel sektör yenilenebilir enerjiye inanılmaz ilgi gösteriyor. En iyi işleyecek, özel sektörü en rahat ettirecek ve piyasada daha yüksek kapasiteye ulaşabileceğimiz bütün senaryoları tartışıyoruz."
Bölünme gündemde henüz yok
HASAN Köktaş, EPDK'nın bölünmesiyle ilgili olarak "Bir çalışma tabii yürütülüyor. Bürokraside her zaman elinizde birden fazla varyasyon olur. Konu 2005 yılından beri tartışılıyor. Esas olan ihtiyaçlar ortaya çıktıkça etkin bir yönetim sağlamak. Bu bizim gündemimizde yok, sürekli orayı tartışarak kendi işimizdeki verimliliğimizi azaltmayız. Biz işimizi yapıyoruz, piyasaya çözüm üretiyoruz" dedi.
Elektrik tüketimi artıyor
KÖKTAŞ, bu yıl elektrik enerjisi tüketiminde PMUM'da oluşan hareketlerde birtakım göstergelerin olduğunu belirterek, "Nisan'dan sonra ciddi bir hareketlenmenin olduğu görülüyor ama yıl projeksiyonu yapma konusunda benim söyleyeceğim birşey yok" dedi.
Soner Bey'le polemiğe girmem
EPDK Başkanı Köktaş, geçtiğimiz günlerde "Artık yeni doğalgaz santrallerine lisans verilmesin" çıkışı yapan TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy'la polemiğe girmek istemediğini belirterek, "Prensip olarak ben o tür bir polemiğin hiç bir zaman tarafı olmadım ama bir realite var; biz liberal bir piyasa öngörmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler