Kurtlar sofrasında eli boş kalktık
Irak'taki 6 petrol ve 2 doğalgaz yatağının geliştirilmesi için yapılan ihale sona erdi.
İhaleye katılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aradığını bulamadı. İşte dün yapılan ihaleler ve oluşan sonuçlar:
Başkent Bağdat'ta bugün yapılan ihalede, 6 petrol ve bir doğalgaz yatağının geliştirilmesi için teklif verilirken, Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz yatağı için hiçbir şirket teklif vermedi.
İhaleden sonra basına açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, 6 petrol ve 2 doğalgaz yatağı ihalesinde yalnızca Basra ilindeki Rumeyle petrol yatağının geliştirilmesi için sonuca ulaşıldığını ve 3 yatak konusunda sonuca ulaşmayı beklediklerini, ama bunun gerçekleşmediğini söyledi.
Şirketlerin verdikleri rakamların beklediklerinin çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Şehristani, şöyle konuştu:
''Bugünkü ihalede, şirketlerin verdikleri tekliflerde günlük petrol üretimimizin hedeflediğimiz rakamların çok üzerinde olabileceği sürpriziyle karşılaştık. Günlük petrol üretimimizi 2 milyon 400 bin varilden 4 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz. BP ve Çinli CNPC şirketlerininden oluşan konsorsiyumun, ihalede aldığı Rumeyle yatağını geliştirmesiyle günlük üretimimizi 4 milyon varilin üzerine çıkarabileceğiz.''
İhaleyi kazanan şirketler, üretimde olan petrol yataklarında Irak Petrol Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu günlük üretimin üzerinde ürettikleri her bir varil için 2 dolar ücret alacak ve hizmet anlaşmaları 20 yıl süreli olacak.
İhaleye katılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Basra'daki Zubeyr petrol yatağı için Rus Gazprom ve Hindistan'dan ONGC şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumla 9.9 dolarlık en yüksek teklifi verdi ve Irak Petrol Bakanlığı'nın varil başına verdiği 2 dolarlık ücrette diretmesi sonucu bu ihale sonuçsuz kaldı.
TPAO, Kerkük petrol yatağının geliştirilmesi için Shell, Sinopec, CNPC birlikte oluşturduğu konsorsiyumla verdiği teklifte 7.89 dolar ücret istedi. Bakanlığın yine 2 dolar ücret vermede diretmesi üzerine bu ihale de sonuçsuz kaldı. TPAO, ayrıca El Enbar ilindeki doğalgaz yataklarının geliştirilmesi için Edison, CNPC, Petronas, Koreagas'la birlikte birlikte ortak teklif sundu. Bakanlık, bir varil fueloilin vermiş olduğu enerjiye denk gelen doğalgaz miktarının çıkarılması ücretini 8.5 dolar olarak belirlerken, TPAO ortaklarının verdiği teklifte ise 38 dolarlık ücret istendi. TPAO ve ortakları, Irak tarafıyla ücret konusunda bir anlaşmaya varamamaları üzerine ihalede sonuca ulaşılamadı.
İhalede şirketler, Basra'daki Rumeyle, Batı Kurna ve Zubeyr, Misan ilindeki petrol yatakları, Kerkük'teki Bay Hassan ve Kerkük petrol yatakları ile El Enbar ilindeki Akkas ve Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz yatakları için yarıştılar.
Irak, 115 milyar varille dünyanın 3. büyük petrol rezervine sahip. Ancak bu tahmin, yaklaşık 30 yıl öncenin sismik verilerine dayalı. Bugün kimi uzmanlar, ülkede buna ek olarak 45-100 milyar varil daha çıkarılabilir ham petrol bulunduğunu tahmin ediyorlar. Bu durumda Irak'ın rezervleri, 267 milyar varille dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan'a yaklaşıyor.
Irak'ın kanıtlanmış doğalgaz rezervleri ise 112 trilyon metreküp.
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri