elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Liva Grup Genel Müdürü Faruk Uğurlu

İzmir'de faaliyet gösteren Liva Grup, Türkiye'de yıldırımdan korunma ve topraklama sektörünün en önemli firmaları arasında yer alıyor. Liva Grup'un hedeflerini ve sektörün değerlendirmesini Genel Müdür Faruk Uğurlu Sektörüm Dergisi ile paylaştı. 



A- A+
12.01.2012 tarihli yazı 6698 kez okunmuştur.

Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı ?


12 Mart 2004 tarihinde iç piyasaya hizmet verecek şekilde yurt genelinde dağılmış olan bayiler vasıtasıyla satışlarına başlamıştır.


Firmanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?


Aktif Paratoner sistemleri, Faraday kafesi yıldırımdan korunma sistemleri, Franklin çubuğu yıldırımdan korunma sistemleri ve topraklama sistemleri malzemelerinin imalatının yapılmasının yanı sıra elektrik sektöründe mühendislik, danışmanlık ve taahhüt işleri de yapmaktadır.


Ürettiğiniz, ithalatını veya satışını yaptığınız ürünlerin özellikleri nelerdir?


İmalatını yaptığımız ürünlerimizde kullanılan hammadde ve yardımcı ürünlerin %90 iç piyasadan temin edilmekte olup sadece Piezzo kristalli paratonerlerimizde kullanılan bazı parçalar yurtdışından ithal edilmektedir.


Ürettiğimiz ürünler;


a) Aktif Paratonerler, 40 metre koruma çapından 250 metre koruma çapına kadar farklı tip ve modellerde altı ayrı üründen meydana gelmektedir. Bu paratonerler Yoğun elektrik yüklü (ESE) Oraj bulutlarının oluşturduğu durumlarda Atmosferdeki elektrik alan şiddeti 10 ila 20 Kv/m'ye kadar yüksektir.Elektrik alanı Oraj bulutları sebebiyle yıldırım düşebilecek değerlere ulaştığında (50 kV/M'nin üstü), Paratoner Başlığı Elektro Atmosferik Enerji Bloğu sayesinde bu enerjiyi depolar ve kısa aralıklarla yüksek gerilim darbeleri oluşturmaya başlar. Bu darbeler üç adet iyon elektrodu vasıtasıyla ile İyon Tüneline boşalarak iyonlar ortaya çıkartırlar. İyon tünelinden oraj yüklü bulutlara doğru yayılan iyonlar,başlık ile bulut arasında Öncü Boşalma Yolu oluştururlar. Elektrik alan dağılımı değiştiğinde veya elektrik alan şiddeti arttığında, başlıktan yükselen ve buluttan inen öncü boşalma darbeleri gelişerek artar. Bu darbeler, yıldırımın yakalanmasını sağlayan öncü Boşalma darbeleridir ve yıldırım gerçekleşene kadar devam eder.


Aktif Paratoner, bulut ile yer arasındaki elektrik alan şiddetini Yüksek Gerilim Darbe Üretici sayesinde, ancak yıldırım riski oluştuğunda çalışır duruma getirir. Bu yapı Enerji Bloğunun yüksek seviyede iyonlar yaymasını sağlar. Yıldırım yakalama işlemi gerçekleştikten sonra, LİVA Aktif Paratoner yeni bir çevrim başlatmaya hazır hale gelir.


b) Piezzo Elektrik Kristalli+Ese tip paratoner, bu paratonerimiz, rüzgar enerjisinin meydana getirdiği kinetik kuvvetin paratoner içerisinde bulunan kristallere uyguladığı baskı neticesinde açığa çıkan elektriksel atlamaların (sparkların) etrafında iyon yayması prensibine göre çalışır, aynı zamanda bu paratonerimiz ESE prensibine göre de çalışmaktadır. Bu yüzden bu paratonerimize Piezzo Elektrik Kristal ve ESE tipi birleşik paratoner diyoruz.


Ürettiğiniz, ithalatını veya satışını yaptığınız ürünlerin benzerlerinden farklı yanları nelerdir?


Üretimini yaptığımız ana ürün olan LİVA AKTİF PARATONER’ lerin benzerlerinden ayıran en önemli fark, ülkemizde testleri yapılan ilk yerli ürün olması, yıldırım akımını ileten yakalama ucu ve topraklama milinin direk bağlantılı olması ve ürünün oluşturan parçaların hepsinin 303K/304K kalite paslanmaz krom malzemeden imal edilmiş olması ve 115 ve 118 kA akıma dayanma testlerine sahip ilk ürün olmasını sayabiliriz.


Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?


Liva Grup üretimini yaptığı tüm ürünlerde profesyonel yönetim anlayışı, deneyimli ekibi, en son teknolojiye sahip makine ve ekipmanlarıyla daima kaliteyi ve müşteri memnuniyetini birinci hedef seçer. Eğitimli ve uzman kadrosu ile firmamız, gerek tasarımda ve gerekse üretimde değişimin ve ilerlemenin öncüsü olmaya devam edecektir. Bu yapımızı ISO 9001.2008, ISO 14001, CE sertifikası ve TSE Hizmet yeterlilik belgeleriyle ispatlamış bulunmaktayız.


Firmanız Ar-ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu,bu çalışmalarınız hangi aşamada?


Firmamız yıllık cirosunun yaklaşık olarak %3 civarında bir bütçeyi AR-GE çalışmalarına ayırmaktadır. Bu çalışmalarımız sonucunda imalatını düşündüğümüz 3 yeni ürünün patent başvurularını “Türkiye Patent Enstitüsü”ne yapmış bulunmaktayız. 


Firmanız üretim yapıyor mu, üretici iseniz ihracatınız var mı?


Firmamız paratoner sistemleri, (ESE,ESE+PİEZZO KRİSTALLİ,FARADAY,FRANKLİN tipi paratonerler) ve Topraklama ekipmanları imalatı yapmaktadır. 2011 yılı içerisindeki üretim proğramına Türkiyede ilk ve dünyada 2. imalatı firma kimliğiyle yeni ürünler katmıştır. Bu ürünlerden ilki Türkiyede yerli olarak ilk defa firmamız tarafından üretilen yıldırım darbe sayıcı ve ihbar sistemini oluşturan bir ürünü gerçekleştirmiştir. Diğer taraftan   ikinci ürünümüz olan ESE+ PİEZZO Kristalli Paratoner imalatını gerçekleştirmek suretiyle Fransız Menşeili olan Franklin France firmasının ürününe muadil ürün imal etmiştir. Bu ürün dünyada sadece Fransızlar ve Türkler tarafından imal edilen bir üründür.


Topraklama sistemleri dalında ise topraklama tesisat ekipmanları ve toprak direnci düşürücü yerli ürünlerini 4 yıl önce  piyasaya sürmüş ve bu ürünlerin imalatı geliştirilerek devam ettirilmektedir.


Üretmiş olduğumuz ürünlerimiz şirketimiz ve  yurtdışında bulunan distiribitör  firmalarımız kanalıyla 16 ülkeye ihrac edilmektedir. İhrac edilen bu ürünümüz 2011 yılı itibari ile üretimimizin %52 sine karşılık gelmektedir.


İhracatınızı ağırlıklı olarak hangi ülkelere yapıyorsunuz?


Uzakdoğu, Yakındoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerine ihrac edilmektedir.


Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleri nelerdir?


Firmamızın kısa vadedeki hedefleri şu an 750 m2 olan fabrikamızı, İTOB Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve yapımı devam eden 2000 m2 kapalı alanı olan yeni fabrika binamıza  taşımaktır. Personel sayımızı % 30 arttırmak kısa vadeli hedeflerimiz arasındadır.


Uzun vadedeki hedeflerimiz ise İhracat yaptığımız ülke sayısını %100 arttırmak, arge çalışmalarına daha fazla ağırlık vererek ürün yelpazemizi genişletmek ve yeni ürünler tasarlamak. Bugün Türkiye'de sektöründe ilk 3 içerisinde bulunan firmayız. Ürün çeşitliliği, ihracat ve kalite yönünden bu firmalar içerisinde birinci sırada yer almak.


Satışını yaptığınız ürünlerdeki herhangi bir arıza yada aksaklık olması durumunda teknik desteğiniz var mı? Yenisi ile değiştiriyor musunuz?


Üretimini yaptığımız Liva Aktif paratonerlerimiz 30 yıl garanti kapsamındadır. İmalatlarımızı Kalite Yönetim Sisteminin gerekliliklerini yerine getirerek üretmekte ve test ve kalite kontrollerden geçmektedir.


Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?


Paratoner sektörünün öncüsü olarak konumumuzu ve güvenilir firma imajımızı korumak için gerekli ciddiyeti ve ticari iyi niyetimizi devam ettirmek amacını gerçekleştirmek. Kalite yönetim sisteminin şartlarını yerine getirmek ,etkinliğini sağlamak ve gerektiğinde sürekli iyileştirmeleri yapmak. Kalite hedeflerini her yıl belirlemek. LİVA GRUP bünyesinde  uygulanan  kalite yönetim sistemini , kalite politikasını  ve kalite hedeflerini  çalışan personelin daha iyi anlaması  ve uygulamasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş olan eğitim planı çerçevesinde gerekli eğitimleri dahili ve harici  olarak  vermek.


Periyodik olarak kalite yönetim sistemini gözden geçirme toplantıları düzenleyerek sistemin işleyişini ve uygunluğunu gözden geçirilmesini güvence altına almak. Eksiklerimizi tespit ederek firmamızın gelişimini sağlamak amacıyla gerekli düzeltici faaliyetler için karar alınmasını sağlamak ve uygulamak.


Liva Grup yasalara, çevreye ve insanlara saygılı hizmet sunmayı taahhüt eder.


Sektörünüzü en iyi bilen kişi olarak, sektörün gelişlimi ile ilgili görüşleriniz nelerdir?


Son yıllarda yurdumuzda Avrupa Birliği ülkelerindeki standartlar referans alınarak yapılan güncellemeler neticesinde özellikle topraklama sistemleri ve buna bağlı ekipmanlarda çeşitlilik artmış bulunmaktadır. Yapılan yeniliklere paralel olarak TSE-622 de tanımlanan topraklama sistemleri bu standartın 2007 yılının ikinci yarısında iptal edilmesinden dolayı bazı yenilikler hemen uygulamaya girmiştir. Özellikle yeni nesil binalarda eş potansiyel topraklama sitemleri tanımına yönelik yeni bir topraklama anlayışı getirilmiştir. Bu gelişmeler de piyasaya dinamizm kazandırmıştır.


Diğer bir konu radyoaktif paratonerlerin imalatının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından durdurulması ve mevcut olan bu paratonelerin lisanslı firmalar tarafından sökülerek radyoaktif atık statüsünde  Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna teslim edilmesi süreci aynı şekilde paratoner sektörünede canlılık getirmiştir, zira sökülen radyoaktif paratonerlerin yerine aktif paratoner başlıkları monte edilmektedir. Piyasanın ihtiyacı olan bu paratonerler ise ürün sertifikasyonlarının tamamlayan ciddi üretim yelpazesi bulunan Türkiyedeki sayılı firmalar tarafından imal edilmektedir. 


Sektörünüz ile ilgili olarak ülkemiz sizce dünya pazarının neresinde ?


Dünyada bütün aktif paratoner başlıklarının sertifikasyonu Fransız standartlarına  (NFC17-102) göre tanzim edilmektedir. Bu standartlar fransız standartı olduğu için yurdumuzda standart kurucu kurum olan TSE tarafından  uzun yıllar  geçerli bir standart olarak kabul edilmemiştir. Piyasaların aktif paratoner taleplerindeki yoğunluk sebebiyle Türk Standartları Enstitüsü aktif paratoner başlıkları için TSE K 122 standartını geliştirerek aktif paratoner başlıklarının yeni kritelerlerini koymuştur. 


Kendi sektörünüzle ilgili olarak yaşadığınız sorunlar nelerdir?


Yurdumuzda ürün sertifikasyon hizmetlerini tamamlamış olup, bu alanda ciddi üretim yapan firma sayısına bakıldığında dört beş firmadan müteşekkil olduğu görülecektir. Bunun yanında her sektörde olduğu gibi paratoner ve topraklama imalatı sektöründe de kayıt dışı firmalar bulunmaktadır.


Bu tür firmaların üretmiş olduğu ürünler ürün standartlarının kriterlerini taşımadığı için piyasaya daha ucuz fiyatlarda satışa sunulmaktadır. Bunun neticesinde ise standartlara uygun ürünler piyasaya içinde hak ettiği yeri alamamaktadır.


Bu sorunlara çözüm öneriniz ve fikirleriniz nelerdir?


Aktif paratonerler konusunda TSE tarafından oluşturulan standart bu konuda üretim yapan firmaların uyması gereken kriterleri tanımlamaktadır. Bu kriterler ise piyasaya standart özellikler taşıyan paratoner başlıklarının  sunulmasına zamin oluşturacaktır. Benzer çalışmalar TSE tarafından diğer imalat edilen ürünleride kapsayacak şekilde yapıldığı taktirde kayıt dışı firmalar tarafından üretilen standart dışı ürünlerin önüne geçilmiş olucaktır.


Röportaj: Sektörüm Dergisi


 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.