Madenci alımı üretimi arttıracak
Zonguldak'ta, taş kömürü üretim faaliyetlerinden 2003-2007'de 2 milyar 18 milyon YTL zarar eden ve 11 bin 797 kişinin istihdam edildiği kurumda, kömür üretiminde sadece 1792 kişi çalışıyor.
Yer altı ve yer üstünden 2006'da 1130, 2007'de 585 ve 2008'in haziran ayı sonu itibariyle 620 işçinin emekli olduğu kurumda, yer altında üretim işçisi açığının giderilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın alınacağını belirttiği 1500 artı 1500 gruplu işçi için girişimler sürüyor.
Madencilikte 1940-1990 döneminde 30-43 bin civarında işçinin çalıştığı kurumda, son yıllarda emekliliklerdeki artış ve yeterli sayıda işçi alınmaması nedeniyle kömür üretiminde doğrudan çalışan işçi sayısı 1792'ye düştü.
Şu anda yer üstünde 2 bin 254, yer altında üretim, nakliyat ve elektrik gibi değişik branşlarda 7 bin 602 olmak üzere 9 bin 856 işçi, kadrolu ve sözleşmeli olarak da 1941 memurun çalıştığı kurumda, alınması için Hazine onayı bekleyen 3 bin işçinin, belirlenecek talimatla üretim dışında başka sanata geçememe şartı getirilecek.
TTK'de yaklaşık 5 yıl önce günlük 1910 kilogram olan kişi başına üretimin 3 ton civarında yükselmesiyle yeni alınacak işçilerle üretimin daha da arttırılıp zararın azaltılmasına katkı sağlanması bekleniyor.
TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruma yeni alacakları 3 bin üretim işçisiyle ilgili Hazine onayını kısa sürede beklediklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Temmuzda kenti ziyaretinde kuruma 1500 artı 1500 olmak üzere 3 bin işçi alınacağı sözünü vermesinin ardından 24 Temmuz Perşembe günü bölge milletvekilleriyle birlikte Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Ankara'da görüştüklerini işaret eden Dağdelen, şöyle konuştu:
''Bakana brifing vererek, TTK'ye neden işçi alınması gerektiğini anlattım. İşçi alımının yapılması için Hazine'den yazı lazım. Bunun için de yatırım ve finansman kararları üzerinde değişilik yapılması gerekiyor. Devlet Bakanı Şimşek, yazıyı imza edip, ilgili kararnamenin geçmesi amacıyla Başbakanlığa bildireceğini söyledi. Sayın Şimşek'in ısrarla üzerinde durduğunu ve alım şartlarında belirlenecek hususlardan en önemlisi işçilerin üretim dışında başka bir yerde çalışmasının mümkün olmamasıdır. Kesinlikle kurum içi iş değişikliği yapılmayacaktır. Ayrıca, 30 yaş sınırı da getirilecektir.''
KURUMU ÜRETİM İŞÇİSİ AYAKTA TUTUYOR
''Devlet Bakanı Şimşek, '420 milyon YTL zarar ediyorsunuz, bu rakam çok yüksek' dedi. Ben de bunun yatırım eksikliğinden kaynaklandığını söyledim. TTK, şu anda şantiyedir, yatırımlar sürmektedir. Hedefimiz kurumu düzlüğe çıkararak yılda 5 milyon ton üretim gerçekleştirmektir. Ayrıca, 13 bin işçi sayısına ulaşmayı istiyoruz. Bunların yarısı da üretim işçisi olmalı. Kuruma yeni alacağımız 3 bin işçiyle, kömür üreten madenci sayısını artırmayı hedeflediğimizden kesinlikle yeni işçiler sanat değiştiremeyecek. Şu anda kurumda çalışanları sırtında taşıyan 1792 üretim işçisinin kazdığı kömürdür. Bunların sayısını artıracağız, dolayısıyla daha karlı konumuna geleceğiz.''
BAŞVURULAR TTK'YE OLACAK
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye