Masdar:
Dünyanın en yeşil şehri
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), Abu Dabi şehir merkezinden 17 km uzaklıkta yer alan şehir, geleceğin şehirlerinin nasıl görüneceğini göstererek Orta Doğu'nun çöllerinden yükseliyor. Yenilenebilir enerji ve temiz teknolojinin küresel merkezi olması için kurulan şehir, insanlara ve işletmelere daha önce görülmemiş bir yaşa-eğlen ortamı sunuyor.
Tamamıyla bütünleşmiş enerji, su, atık ve ulaşım sistemleri çözümünün yer aldığı şehir atıklarını geri dönüştüryor ve kendi enerji ihtiyacını karşılıyor.
Şubat 2008'de inşa edilmeye başlanan şehir, CH2M Hill adlı Amerika menşeli firmanın yönetimi altında ve altyapı çalışmaları Arap Al Jaber Grup tarafından yürütülmektedir. Şehir 2015 yılında kurulduğunda 50.000 kişilik konut yer alacak ve 1.500 işletme için teklif bekliyor.
Enerji
Masdar şehri, enerji verimliliğini maksimize etmek için enerji tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bu; yalıtım teknikleri, düşük enerjili aydınlatma, doğal ışığın en uygun şekilde uygulanması, akıllı sayaç ve cihazların kullanımı ve kentin genel bütün akıllı şebekesiyle etkileşen yönetim sistemleriyle yapılacak. Solar, termal ve jeotermal soğutma teknikleri elektrikli klima ihtiyacını azaltmak için tüm şehre uygulanıyor.
Hâlihazırda yüzde ellisi ince film, yüzde ellisi polikristal olmak üzere 10 MW'lık güneş paneli sistemi, şehre bitişik 22 hektarlık bir alanda, Abu Dabi'nin sahibi Enviromena adlı bir şirket tarafından kurulmuş. Solar güç sistemi Orta Doğu'nun en büyük fotovoltaik panel sistemidir. Ayrıca Masdar şehrinin genel merkez binası ve Masdar Enstitü binalarının üstüne merkezdeki binaların enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere solar paneller yerleştirilmiştir.
Su
İlk aşamada kişi başına düşen günlük su ihtiyacının 180 litreye, sonraki aşamada ise 105 litreye düşürülmesi hedefleniyor. Bu, Abu Dhabi'de şu andaki ortalama, 550 litrenin altında. Su verimliliği; verimli armatürler, beyaz eşyalar, akıllı sayaçlar, su tarifeleri ve şehir boyunca bitki örtüsünü sulamak için yüksek verimli mikro sulama ile sağlanacak.
Kısa vadede şehrin suyu Abu Dhabi'nin mevcut su altyapısı ile sağlanacak, fakat uzun vadede hedef, yağmur suyunu kurtarmak ve tuzdan arındırma teknolojisini kullanarak İran Körfezi'nin yanındaki su kaynağına bağlantı yapmak.
##VIDEO##
Atık Yönetimi
Atıkları azaltmak için, şehrin genelinde uygulanan olabildiğince kolay kullanımlı geri dönüşüm programı planlanıyor. Atıklar dört kısma ayrılacak Bunlar; kuru geri dönüştürülebilen atıklar (şişe, kâğıt, teneke), ıslak geri dönüştürülebilen atıklar (yiyecek, organik atıklar) ve diğer artıklar (ik iki kategoriye girmeyen herhangi bütün atıklar). Bu atıklar, şehrin bütün evlerinde var olan bütünleşmiş sistemle birbirine bağlanacak. Dördüncü kısım ise pil ve tıbbi atıkların toplandığı tehlikeli geri dönüştürülebilen atıklar olacak. Atıklar toplanıp geri dönüşüm tesislerine gönderilecek, ıslak atıklar peyzaj ve tarım için gübre olacak.
Ulaşım
Yolculuk için yürüme ve bisikletin tercih edilmesinin beklenmesine karşın, Masdar şehrinde bazı yenilikçi ulaşım yöntemleri de şehrin fütüristik görünümüne dâhil edilmektedir. Elektrikli otobüsler ve elektrikli raylı sistem tüm şehirde ulaşım seçeneği olarak kullanılacak. Araçların şehrin içerisine girmesine izin verilmeyecek ve şehrin dışında park edilecek.
Fakat belki de şehirdeki en dikkat çekici özellik, geniş ölçekli Kişisel Hızlı Taşıma ve Navlun Hızlı Taşıma uygulamaları olacaktır. Sistem tamamıyla elektrikli kişisel taşıma sistemi 'pods' yani koza ile sağlanacak. Koza; tek kişilik kabin taksi olarak kişisel taşımacılık ve posta taşımacılığını tek bir buton ile yapacak. Sadece kabinin içene oturup sisteme nereye gideceğinizi söylemeniz yeterli olacak. Direksiyon olmadan otomatik olarak istediğiniz yere gidebileceksiniz.
Kısacası Masdar Şehri, geleceğin şehri olacak. Dünyanın en yeşil şehri olarak yaşamı evrimin bir parçası olacak.
Olcan ŞİMŞEK
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri