Merkezi ısınmada yeni dönem
Merkezi sistemli konutlarda dilediğin kadar ısın, ısındığın kadar öde dönemi başlıyor.
Alarko Carrier ile sektöründe dünya lideri olan Techem, enerjinin verimli kullanılmasına ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunacak önemli bir işbirliğine imza attı. Alarko-Techem ısı giderleri paylaşım hizmetleriyle, merkezi sistemli daireler istediği kadar ısınıp, ısındığı kadar fatura ödeyecek.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, Türkiye'de merkezi sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu ve bir o kadar da işyeri bulunduğunu, bu nedenle pazarın gelecek vaat ettiğini söyledi.
Alarko-Techem'in ısı gider paylaşım hizmetlerinin, hanelere ait ısı tüketim değerlerini, insan müdahalesinden uzak, hatasız ve uzaktan radyo frekanslı okuma olanağı sağladığını belirten Önder Şahin, şöyle konuştu:
"Isı kullanımında elektrik ve su sayacına benzer bir sistem sunuyoruz. Apartmanda ortak kazan yanacak ancak herkes kullandığı ısı kadar para ödeyecek. Isı gider paylaşımında daireler, metrekareye göre değil harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek. Böylece, kullanıcılar, %30'a yakın tasarruf edecek."
TÜRKİYE'DEKİ POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK
Isı gider paylaşımında 55 yıllık bir tecrübeleri olduğunu ve Rusya'dan Çin'e, Brezilya'dan Avrupa ülkelerine 25'ten fazla ülkede hizmet verdiklerini belirten Techem Batı Avrupa Bölge Direktörü Günter Weiss, 'Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'de, Alarko Carrier ile işbirliği içinde olmaktan ve güçlerimizi birleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye'de her yıl 600.000'den fazla yeni konut yapılıyor. Yani her yıl Almanya'dan 3 kat fazla konut inşa ediyor. Bu nedenle Türkiye'deki pazar potansiyeli çok yüksek' dedi.
Türkiye'nin yıllık kazancı 1 milyar dolar olacak
Isı gider paylaşımı hizmeti ile ilgili bilgi veren Alarko Carrier Dış Atölyeler Müdürü Aclan Karaman ise, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 17,8 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı gerçekleştirdiğini ve ithal edilen doğalgazın %21'nin ısıtma için kullanıldığını belirtti. Karaman, sistemle önemli miktarda tasarruf edileceğini, Türkiye'nin yıllık kazancının yaklaşık 1 milyar dolar olacağını söyledi.
Alarko-Techem Isı pay ölçer hizmet sistemi nasıl işliyor?
Isı payölçer sistemi, 1981 yılından bu yana Almanya'da 1993 yılından bu yana ise Avrupa ülkelerinde kullanılıyor. Sistemde radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Isı payölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor.
Termostatik vananın üzerindeki sensorlar odanın sıcaklığını ölçüyor ve istenilen derece yakalandığında, radyatöre giden sıcak su otomatik olarak kesiliyor. Pay ölçer ise ne kadar harcama yapıldığı bilgilerini depoluyor. Sistemle istenilen oda istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor. Ancak Mayıs 2007'de çıkan Enerji Verimliliği Yasası gereği hazırlanan yönetmeliğe göre bir odanın sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemiyor. Sistem, sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmesi halinde bilgi veriyor.
Sistem monte edildikten sonra Alarko-Techem çalışanları, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmeden, radyo frekanslı okuma cihazları ile her dairenin harcama bilgilerini alıyor. Gelen fatura buradan toplanan bilgiler ışığında değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler