elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Metrolara Yerleştirilen Borular Evleri Isıtabilecek

Dünya genelinde evlerin ısıtılması için fosil yakıtların kullanılması devam etmekte. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) araştırmacıları, tren tünellerindeki meydana gelen potansiyel enerjinin ev ısıtmasında kullanılabileceğini gösterdiler. Detaylar yazımızda.



A- A+
19.07.2019 tarihli yazı 5323 kez okunmuştur.
Tüneller, birçok farklı kaynaktan yayılan ısılar nedeniyle sıcaklığın yüksek olduğu alanlardır. Kullanılan elektronik cihazlar, yolcuların vücut sıcaklığı gibi kaynakların ürettiği potansiyel enerji ortamı ısıtmakta. Ortaya çıkan potansiyel ısıyı kullanma fikrinin ortaya atılmasıyla çalışmalar başladı. Teoriye göre, bu ısının depolanmasıyla bir enerji kaynağı oluşabilir. Raylı tünellerde ısı transferi farklı şekillerde gerçekleşiyor. Örneğin, tren, fren yaptığında veya hızlandığında, havayı ısıtıyor. Isınan hava, yerden yükseliyor ve tüneldeki diğer havayla karışıyor. Oluşan ılık hava çoğu zaman tünel girişlerinde hissediliyor.
 

Tren tünellerindeki ısı miktarını hesaplamak zor oldu. Ancak EPFL Zemin Mekaniği Laboratuvarı (LMS) araştırmacıları, bir tünel ortamının,  ısı transfer katsayısını gerçeğe uygun şekilde hesaplayan  bir model geliştirdi. Elde edilen bulgular, Applied Thermal Engineering dergisinde yayınlandı. Oluşturulan sistem, ısının depolanmasına izin veriyor. Böylelikle gerektiğinde evlerde kullanılabiliyor.  Jeotermal ısı geri kazanım sistemi sayesinde , yıl boyunca hem ısıtma hem de soğutma yapılabilecek. Buzdolabına benzer şekilde çalışan sistem, tünel duvarlarının içine düzenli aralıklarla yerleştirilen plastik borulardan oluşmakta. Plastik borular, ısı pompasına bağlı ve  ısı transfer sıvısı içeriyor.
 

Kış aylarında içerisinde soğuk olan sıvı bulunan borular, tüneldeki potansiyel sıcak hava tarafından ısıtılıyor. Bu sıcak sıvı evlere yönlendiriliyor. Yaz aylarında ise bu işlem tersine çevrilebiliyor. Tünelden elde edilen ısı, kışın apartmanların ısıtma ihtiyacının %80’ini karşılayacak. Geliştirilen sistem, İsviçre’nin Lozan kentinde bir metro hattında test edildi. Enerji tasarrufu açısından neler sağlayabileceği hesaplandı. Araştırmacılar, Lozan’ın evlerini, sıcak havalarda serin tutmanın karbon salınımı azaltmak konusunda gerçek bir fark oluşturacağını düşünmekteler.

Kentte inşa edilecek olan buz pateni pistini soğutmada bu sistemin kullanılabilmesi hedefleniyor. Araştırmada öncü olan Margaux Peltier, araştırmadan elde ettikleri bilgiler doğrultusunda , ısı geri kazanım sisteminin Lozan’daki tünellerin  %50-60’ına monte edilmesiyle, 80 metrekare büyüklüğündeki  1500 dairenin ısınma ihtiyacını karşılayacağını ifade etti.  diyerek sistemin potansiyel faydasını belirtiyor. Ekip, enerji açısından oldukça verimli olan sistemin kurulumunun ucuz ve uzun ömürlü olacağını söylüyor. Sadece 25 yılda bir ısı pompasının değiştirilmesi gerekiyor. Bu sistem bir yılda, şehrin karbondioksit salınımını iki milyon ton azaltacak.



Kaynak:
 
newatlas.com
innovationtoronto.com
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.