Milli projeler, tersine beyin göçünü hızlandıracak
Türkiye'nin kendi uçağını, otomobilini ve uydusunu yapma kararı alması Boeing ve Microsoft'ta çalışan Türk mühendisleri heyecanlandırdı. ABD'deki genç beyinler "Çağrılırsa geliriz" mesajı verdi.
TÜRKİYE'NİN son dönemde gösterdiği ekonomik gelişime paralel olarak kendi uçağını, helikopterini, otomobilini ve uydusunu yapma kararı alması, ABD'de Boeing, Microsoft, Google gibi dev şirketlerde çalışan Türk mühendislerini heyecanlandırdı. Bugün, merkezi ABD'de bulunan dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'da 35, ABD'li havacılık devi Boeing firmasında ise 75 Türk mühendis görev yapıyor. 6 yıldır Microsoft şirketinde yazılım mühendisi olarak görev yapan, Bilkent Üniversitesi mezunu Barış Taze, ABD'deki büyük şirketlerde çalışan Türk gençlerinin, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden mezun olduğuna işaret ederek 'Büyük şirketler, bu gençleri adeta cımbızla çekip alıyor. Ancak burada Türkler'in iyi konumda olması çok önemli. ABD'nin büyük şirketlerinde çalışan Türk mühendislerini, büyük düşünen Türkiye'nin dünyadaki sinir uçları olarak nitelendiriyorum. Birçoğumuz günün birinde Türkiye'ye dönecek' diye konuştu. Türkiye'ye dönmek isteyen ancak kendilerine uygun pozisyonda iş bulamadıkları için dönemeyen birçok arkadaşının da bulunduğunu kaydeden Taze, milli uçak, milli helikopter ve milli uydu projelerinin bunun için bir fırsat olabileceğini söyledi.
Kazandığımız tecrübeyi paylaşırız
5 yıldır Microsoft'ta görev yapan Türk mühendis Hamza Ak ise Microsoft şirketinin Türk çalışanlardan çok memnun olduğunu dile getirerek 'Burayı sadece kendimize değil ülkemize de yaptığımız bir eğitim yatırımı olarak düşünüyoruz. Burada edindiğimiz tecrübelerle Türkiye'ye nasıl faydalı oluruz, bunun hesabını yapıyoruz. Bizler Silikon Vadisi'ndeki büyük şirketlerde, Boeing, Microsoft ve Google'daki Türk sesiyiz, Türk görüşüyüz. Burada ülkemizi temsil ediyoruz' dedi. Türkler'in özellikle 2000'den sonra ABD'deki önemli şirketlere gelmeye başladığını anlatan Ak, Microsoft yetkililerinin, Türkler'in performansından ve çalışma ahlakından çok memnun olduklarını, bu nedenle yeni mühendis almak için Türkiye'yi diğer ülkelerden daha sık ziyaret ettiklerini ifade etti.
Boeing mühendisi: Seve seve geliriz
BOEING firmasının Seattle'daki Everet Fabrikası'nda güçlendirme ve onarım mühendisi olarak görev yapan İstanbullu Erdal Bayseçkin Türkiye'nin bir gün kendi uçağını, helikopterini ve otomobilini yapacağına inandığını söyledi. Toplam 35 bin kişinin görev yaptığı fabrikada 75 Türk olduğunu belirten Bayseçkin 'Ülkemizin ileride bize ihtiyacı olursa seve seve hizmet ederiz' ifadesini kullandı. Türkiye'de savunma sanayiinin son yıllarda büyük ilerlemeler kaydettiğine işaret eden Erdal Bayseçkin, Türkiye'nin kendi uçağını, helikopterini, uydusunu ve otomobilini yapma kararı almasının yurt dışındaki Türk mühendislerini çok heyecanlandırdığını, Türkiye'ye döndükten sonra böyle bir projenin içinde yer almayı istediğini belirtti. Google'ın Kaliforniya Silikon Vadisindeki merkezinde Reklam Ürün Müdürü olarak görev yapan İzmirli Taylan Yıldız da Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi'nde doktora yaptığını belirterek, 4 yıldır Google'da çalıştığını söyledi. Bir Türk olarak Google gibi büyük bir şirketin karar mekanizmasında bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Taylan Yıldız 'Türkiye'de yazılım sektörü ve mühendisliği son yıllarda büyük gelişme gösterdi. Ülkemiz birgün kendi markasını yaratabilecektir. Bizde elimizden geldiğince destek olmaya gayret edeceğiz' diye konuştu.
Haber: Stargazete.com / Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye