elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT'nin Füzyon Reaktöründen Rekor

Nükleer füzyon reaktörleri yaklaşık 50 yıldır insanlığa hizmet ediyor. Ancak kararlı nükleer füzyon üzerinden güneşin enerjisine ulaşmak henüz başarılamamıştı. Şimdi ise MIT’nin Alcator C-Mod tokamak füzyon reaktöründe çalışan bilim insanları sayesinde, kararlı nükleer füzyon oluşturmaya bir adım daha yaklaşıldı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
23.10.2016 tarihli yazı 13716 kez okunmuştur.

Son Kullanım Öncesi Bir Dünya Rekoru

Kararlı nükleer füzyon, bir plazmanın parçacık yoğunluğunun, sınırlandırılma süresinin ve sıcaklığının belirli bir seviyede tutulması ile tepkimenin devamlılığının sağlanmasını mümkün kılıyor. Plazma 30 milyon santigrat dereceden daha fazla olmamalı ve sabit bir hacimde, üst düzey basınca dayanabilmeli. İşin en zor kısmı ise plazma basıncını ayarlamak.
 
Ekip, 35 milyon santigrat derecelik sıcaklıkla yaklaşık 2 atmosfer basınca ulaşarak reaktör içi plazma basıncı konusunda yeni bir dünya rekoruna ulaştı. Rekor, 23 yıllık hizmetin ardından kullanımına son verilmesi planlanan Alcator C-Mod reaktörünün son kez kullanımı sırasında kırıldı. Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı‘nın eski yöneticisi Dale Meade, Alcator C-Mod programının bu başarısının bizi çalışan bir füzyon reaktörüne bir adım daha yaklaştırdığını ifade ediyor. Meade MIT News’e yaptığı açıklamada “Plazma basıncı rekoru, yüksek manyetik alan yaklaşımının, pratikte füzyon enerjisi elde edilmesi yolunda doğru bir yöntem olduğunu bize gösteriyor.” şeklinde konuştu.
 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

Alcator C-Mod, içinde tokamak bulunan tek kompakt yüksek manyetik alan füzyon reaktörü. Tokamak, aşırı derecede ısıtılmış plazmayı, ortası boş bir silindir şeklinde bir odada tutuyor.
 

Sınırsız Temiz Enerji

Nükleer füzyon temelde sınırsız, güvenli ve karbon salınımı olmayan bir enerji üretimi için en önemli aday konumunda. Radyoaktif atık üreten nükleer fisyon reaktörlerine göre füzyondan elde edilen nükleer enerji tamamen yenilenebilir ve hiçbir şekilde kirliliğe yol açmıyor. Bu enerjinin güç üretimine nasıl adapte edilebileceği sorusu ise halen üzerinde çalışılan bir konu.
 

Rekor kıran araştırma, Japonya’nın Kyoto şehrinde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Füzyon Enerjisi Konferansı‘nda, MIT araştırmacısı Earl Marmar tarafından sunuldu.
 


Kaynak:

news.mit.edu
futurism
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.