Nabucco'da finans endişesi doğdu
Almanya Başbakanı Merkel'in itirazıyla Avrupa Birliği'nin 5 milyar euroluk ekonomiyi canlandırma projesinden Nabucco'nun çıkarılması finans endişesine neden oldu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, "Berlin'e katkı sağlamayacak proje için kamu parası harcanamaz" tutumu, Nabucco Projesi'nde finans endişesi yarattı. Kaynaklar, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası'nın, bu çıkıştan etkilenmesi durumunda projenin zora girebileceğini düşünüyor.
SABAH, AB'nin kararı hakkında Enerji Bakanlığı ve Nabucco çevrelerinin nabzını tuttu. Değerlendirmeler şöyle:
- BİZ İSTEMEDİK AB VERDİ: AB'nin bu proje için 250 milyon Euro hibe kredisi vereceğini açıkladığını anımsatan kaynaklar, "Bu kaynağı biz istemedik, AB vereceğini söyledi. Şimdi, bundan vazgeçiyorlar" dedi.
- KUZEY AKIM'IN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYOR: Rusya ile Almanya arasında inşa edilecek doğalgaz boru hattı projesi Kuzey Akım, Baltık ülkelerinde çevre hassasiyetleri nedeniyle tıkandı. Almanya, bu çıkışıyla Kuzey Akım'ın önünü açmayı hedefliyor olabilir. Gelişmeler yakından izleniyor.
- AVRUPA YATIRIM BANKASI'NI ETKİLER Mİ?: Nabucco'ya kaynak sağlayacak Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası'nın bundan sonra izleyeceği strateji son derece önemli. Almanya'nın çıkışı bu bankaları etkilerse, Nabucco'ya siyasi olarak ciddi gölge düşer. Projenin gerçekleşmesi zorlaşır.
Bir metreküp gaz bulunamadı
Enerji uzmanı Necdet Pamir ise yaptığı değerlendirmede Merkel'in 250 milyon euroluk bir kamu fonunun Nabucco için kullanılmasını engellediğine işaret ederek, "Projenin tamamı 7.9 milyar euro. Bu açıdan bakılırsa çok da önemli bir şey değil. Ama arkasından Çek yöneticilerinin de benzer açıklamaları geldi. Merkel bu açıklamayı kendi ağırlığını kullanarak yaptı" diye konuştu.
Önceki akşam Nabucco projesinin taraf ülkelerinin büyükelçileri ile birlikte olduğunu belirten Pamir, "Onlar da açıklamayı talihsiz olarak buluyorlar fakat projenin gerçekleşeceği konusunda çok iyimserler" dedi. Projenin prensip itibariyle Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını yüzde 30'un altında tutma amacını taşıdığını belirten Pamir, "En büyük sorun gazın temini sorunu.
Şu ana kadar proje için 1 metreküp bile gaz bulunamadı" dedi.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri