elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ne Baz İstasyonlu, Ne de Baz İstasyonsuz!

GSM teknolojisinin bir gereği olan baz istasyonları her yönüyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ancak baz istasyonlarının işlevlerini zararsız olarak gerçekleştirebilecek bir teknoloji de henüz mevcut değil.



A- A+
07.05.2011 tarihli yazı 6301 kez okunmuştur.

Mobil iletişimin bir parçası olan baz istasyonları artık mahalle, hatta sokak içlerine kadar girmiş durumda. Kimi insanlar konunun üzerine ciddiyetle düşüyor, kimileri ise bir şey olmaz mantığı ile hayatlarına devam ediyor. Peki bu baz istasyonları insan hayatını olumsuz etkileyecek kadar bir tehdit oluşturuyor mu?



Aslında baz istasyonlarının normal şehir içindeki güçleri 10-20 volt/metre arasında değişmektedir. Standart olarak Türkiye'de sinyal seviyesi 10 volt/metre ve Avrupa Birliği ülkelerinde ise 41 volt/metredir. Dolayısıyla baz istasyonu cep telefonlarına ne kadar yakın olursa etkisi de o kadar az olmaktadır. Ayrıca yakın olan bu baz istasyonları cebimizdeki en büyük tehlike olan cep telefonlarının sinyal gücünü düşürmekte ve daha fazla zarar vermelerini önlemektedir. Diğer taraftan cep telefonlarının çıkış sinyal gücü yüksek olması daha fazla enerji tüketimi ve daha çabuk şarj bitimi anlamına gelmektedir.



Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ''Mobil iletişim için baz istasyonu gerekiyor. Baz istasyonları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aynı mantıkla çalışıyor. Tüm dünyadaki markalar, sistemler, firmalar ne ise, Türkiye'de de aynısı bulunuyor. Zaten bu sistemleri üreten 4-5 tane firma var. Bu teknoloji gereği, baz istasyonlarının, radyo ve televizyon vericileri gibi yerleşim dışına yapılması mümkün değil. Bu teknoloji böyle çalışmıyor. Uydu teknolojisinde, uyduya göndermeden uydu haberleşmesi yapıyorum, diyemezsiniz. Baz istasyonları, yani mobil sistem şu anda, sinyallerin baz istasyonundan dönmesiyle çalışır. Bu nedenle, siz baz istasyonlarını şehir dışına çıkarttığınızda, cep telefonları çalışmaz.'' şeklinde konuştu.



Şu anda ülkemizde 3. Nesil Haberleşme teknolojisi kullanılıyor. Baz istasyonları ise GSM teknolojisinin vazgeçilmezi konumunda bulunuyor. Baz istasyonlarının yaydığı radyo dalgaları insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etki oluşturmuyor. Yine de bir etki var ama düşük bir seviyede olduğu için tehdit oluşturmuyor. Ancak istasyonların şehir dışına taşınmaları için çeşitli kesimlerden talepler ve protestolar hemen hemen her gün geliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu konu yıllardır tartışılıyor. Ama sonuç olarak ne bir adım atılıyor ne de baz istasyonlarının yüksek derecede tehdit oluşturduğu ispatlanabiliyor. Aslında Türkiye GSM sınır değerler konusunda en düşük ülkeler arasında yer alıyor.



Artık baz istasyonları yaşamımızın bir parçası haline geldi ne onlarsız oluyor, ne de onlarla oluyor.



Emre MERSİN / Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.