Neowise Kuyruklu Yıldızı Nasıl Gözlenir?
Neowise kuyruklu yıldızı bugünlerde gözlenebilir bir konumda seyrediyor. Bu gözlem fırsatını kaçırmanız halinde 6000 yıl kadar beklemeniz gerekebilir. Neowise hakkındaki gerçekleri ve nasıl gözlemleyeceğinizi merak ediyorsanız detaylar yazımızda.
14.07.2020 tarihli yazı 12514 kez okunmuştur.
C/2020 F3, Elon Musk’ın oğlu değil, son günlerde Neowise, yani onu keşfeden teleskobun adıyla andığımız bir kuyruklu yıldız. 21. yüzyılın çıplak gözle görülebilen ilk kuyruklu yıldızı olan Neowise, Güneş’e en yakın noktadan geçerek, “kritik geçişini” (43 milyon kilometreden) başarılı olarak tamamladı yani yüksek sıcaklığa dayanarak muhtemel bir parçalanmaya uğramadı ve şuan tüm hızıyla Dünya’ya yaklaşıyor, yaklaşıyor derken en yakın geçişini 103 milyon kilometre uzaktan yapacak ancak bu bizim onu görmemize bir engel değil.
Teknik olarak kirli bir kartopuna benzetebileceğimiz kuyruklu yıldızımız, çıplak gözle fark edilemese de 2 kuyruğa sahip. İlk kuyruğu çoğu kuyruklu yıldızda olduğu gibi tozdan oluşuyor, ikincisi ise, güneş ışınlarının sebep olduğu iyonlaşmadan kaynaklı.
Teknik olarak kirli bir kartopuna benzetebileceğimiz kuyruklu yıldızımız, çıplak gözle fark edilemese de 2 kuyruğa sahip. İlk kuyruğu çoğu kuyruklu yıldızda olduğu gibi tozdan oluşuyor, ikincisi ise, güneş ışınlarının sebep olduğu iyonlaşmadan kaynaklı.
► İlginizi Çekebilir: NASA,İnsansı Robotu ile Mars'ta Üs Oluşturacak
Sadece kuzey yarımkürede yaşayan şanslı insanlar tarafından gözlemlenebilecek olan Neowise, geçtiğimiz günlerde sadece gün doğumundan önce kısa bir süre gözlemlenebilirken, 11 Temmuz’dan itibaren gün batımından sonrada gözlemlenebilir konuma geldi. Sabah gözlemlemek isteyenler, güneş doğmadan önce, güneşin doğacağı noktanın sol üst tarafına bakmalıdır; akşam gözlemlemek isteyenler ise, gün batımından hemen sonra güneşin battığı noktanın sağ üstünde Neowise’ı görebilir. Aslında yerini tespit etmenin en kolay yollarından biri SkySafari gibi gökyüzündeki cisimlerin yerini bulmanıza yardımcı olan bir uygulama kullanmak olabilir veya bilgisayarınızdan linki tıklayarak web sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
Neowise, ufka yakın bölgelerde gözleneceği için, açık bir alanda olmanız önemli yani büyük şehirlerde yaşayanlar ne yazık ki bu açıdan şanssız. Aslında İstanbul gibi şehirler için asıl dezavantaj ışık kirliliğinde; geceleri sadece en parlak yıldız ve gezegenlerin görülebildiği büyük şehirlerde, Neowise’ı temiz bir şekilde görmeyi bekleyemeyiz. Dürbün, teleskop gibi ekipmanlara sahip olanlar daha etkileyici görüntüler görebilir. Uygun merceklere sahip olanlar ise çok güzel kareler elde edebilir. Eğer uygun ekipmanınız yoksa özellikle kuyruğunu seçmek zor olacaktır. Çok parlak bir görüntü görmeyecek olsanız dahi, bir akşam gün batımından sonra Neowise’ın batışını izlemenin, 6000 yılda bir bulabileceğiniz bir fırsat olduğunu unutmayın.
Neowise, Dünya’ya en yakın konumuna 103 milyon kilometre ile 23 Temmuz’da ulaşacak. 18 Temmuz’dan itibaren sabah gözlemlerinin süresi azalırken, akşam gözlemlerinin süresi Ağustos’un ilk haftasına kadar artacak, Neowise parlaklığını yitirse de yaz sonuna kadar gözlem yapmak mümkün daha sonrasında 6766 yıl gözükmemek üzere bizlere hoşça kal diyecek.
Şimdi sizi bazı C/2020 F3(Neowise) fotoğraflarıyla baş başa bırakıyoruz.
Resim 1: Lancashire-İngiltere
Resim 2: Atina-Yunanistan
Resim 3: Stonehenge, İngiltere
Resim 4: Longoz Ormanları, Karacabey-Bursa
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.