elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer de fiyat zarfı yarın açılıyor

Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığının nükleer santral yapımı için verdiği fiyat zarfı yarın sabah açılacak.



A- A+
18.01.2009 tarihli yazı 3604 kez okunmuştur.

TÜRKİYE'DE nükleer güç santrali kurulup işletilmesine dönük nükleer santral yarışmasında, son aşamaya gelindi. Türkiye Atom Enerji Kurumu'nun (TAEK), 24 Eylül'de yapılan yarışmada tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığının nükleer santral yapımı için sunduğu teknoloji teklifini olumlu karşılamasının ardından, TETAŞ'ın üçüncü yani fiyat zarfı, 19 Ocak'ta saat 10.00'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda açılacak. Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik'in fiyat zarfında, teklife esas yıllara sari kilovat saat (kWh) cinsinden elektrik üretim miktarları ve satış fiyatları yer alacak. Verilecek fiyat teklifi nükleer santral rüyasının gerçekleşmesi için önem taşırken, söz konusu ortaklığın alım garantisinin bulunduğu 15 yıl boyunca devlete satacağı elektrik için de ucuz fiyat teklif etmesi gerekiyor. TETAŞ tarafından fiyat zarfının açılmasının ardından yapılan değerlendirme Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.



Rus tipi reaktör


Ortaklığın TAEK'e teklif sunduğu reaktör, Rus tipi basınçlı su reaktörleri geleneksel olarak VVER olarak adlandırılıyor. Akkuyu sahasında VVER-1200 tasarımı reaktörlerden 4 ünite kurulması teklif edilirken, söz konusu tasarım Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen VVER tipi reaktörlerin en son modeli. Buna göre, tasarım halen dünyada 18 adet işletmede bulunan VVER 1000 tasarımından evrimleştirildi. Çift katmanlı koruma kabı binasının bulunduğu tasarımda uçak çarpmaları, dış patlamalar, rüzgar yükleri dikkate alınırken, batı tipi benzerlerinde bulunan tüm güvenlik sistemlerine sahip ve tasarıma esas kazaların ötesindeki ciddi kazalar da göz önünde bulunduruldu.



Akkuyu için ortaklığın teklif ettiği her bir ünitenin nominal elektrik gücü yaklaşık 1.200 megavat. 4 üniteden oluşan nükleer güç santralının toplam elektrik gücü ise yaklaşık 4.800 megavat. Türkiye'de elektrik enerjisi üretimi içinde nükleer santrallerinin payının 2020 yılına kadar asgari yüzde 8, 2030 yılına kadar ise yüzde 20 olması hedefleniyor.



İki farklı görüş var


NÜKLEER santral yarışmasında fiyat zarfı merak konusu oluştururken, enerji sektöründe kimi söz konusu süreci destekliyor, kimi şiddetle karşı çıkıyor. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin nükleer enerjiden artık kaçamayacak bir duruma geldiğini belirtirken, ülkenin elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını doğal gazdan üretecek kadar zengin olmadığını savundu. Karaduman, 'Verilen fiyat inşallah uygun olur. Fiyatta bir pazarlık şansı var. Bugün ortalama fiyatlar kilovat saat başına 12-13 sent civarında onun altındaki her ortalama enerji maliyetlerini de aşağıya çeker. 8 sentin altında her fiyatın uygun olacağını düşünüyorum' diye konuştu.



Enerji Uzmanı Necdet Pamir ise 'AB standartlarında uygunluk açısından yapılması gerekenler varken, her tarafı delik deşik, eksik bir düzenlemeyle, tek bir şirketin verdiği teklif üzerinden bu işin yürütülmesini son derece sağlıksız buluyorum' dedi.



Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen de dünyada küresel krizin yaşandığı, talebin düştüğü ve sanayinin çıkmaza girdiği bir ortamda, nükleer santral yatırımının gerçekleşeceğine inanmadığını söyledi. Çeçen, yarışmaya tek bir teklifle devam edilmesini de eleştirdi.



Kaynak: Rotahaber


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.