elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer enerjide ''bypass'' söz konusu değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci, Türkiye'nin nükleer santrallerden enerji üretimini "bypass" etmesinin söz konusu olmadığını söyledi.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2633 kez okunmuştur.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, 2011-2035 döneminde küresel olarak yaklaşık 38 trilyon dolarlık bir yatırım ihtiyacı olduğunu bildirdi.



Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından hazırlanan "2011 Enerji Raporu"nun tanıtımına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Kilci, dünyanın şu anda benzeri görülmemiş bir belirsizlikle karşı karşıya bulunduğunu, yaşanan ekonomik krizin enerji piyasalarını da çok ciddi bir şekilde etkilediğini söyledi.



Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, küresel enerji talebinin 2035 yılına kadar 3'te 1 oranında artacağının öngörüldüğünü belirten Kilci, bu artışın en önemli sebebinin Çin ve Hindistan'dan kaynaklanacağını ifade etti.



"Türkiye'nin önemi arttı"



Enerji talebinin yüzde 90'ının OECD üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanacağına işaret eden Kilci, 2011-2035 yılları arasındaki dönem için de yaklaşık 38 trilyon dolarlık enerji yatırımı ortaya çıktığını vurguladı.



Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki karışıklıkların bölgedeki yatırım planlarını önemli ölçüde sıkıntıya soktuğunu anlatan Kilci, bunun bölgedeki ülkeler arasında bir istikrar adası konumunda bulunun, üretici ve tüketici ülkeler arasında da kavşak noktası olma özelliği taşıyan Türkiye'nin de önemini daha arttığını bildirdi.



Enerjide arz güvenliğinin yanı sıra yol güvenliğinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Metin Kilci, Türkiye'nin yaklaşık 25-30 yıldan bu yana tedarikçi ülkelerin kaynaklarını pazarlara ulaştırmada gösterdiği duyarlılık, tutarlılık ve dürüstlüğü sayesinde son derece güvenilir ve ekonomik açıdan da son derece fizıbıl bir koridor olma özelliğini dünyaya ispat ettiğini kaydetti. Kilci, "Jeopolitik konumumuzdan kaynaklanan avantajlarımızı hiçbir zaman kötüye kullanma ve fırsatçılık yapmadığımızı da tüm dünyaya gösterdiğimizi düşünüyorum" dedi.



"Dışa bağımlılık 40-45 milyar dolar cari açığa neden oluyor"



Türkiye'nin enerjide yüksek düzeyde dışa bağımlılığına işaret eden Müsteşar Kilci, bunun da Türkiye'nin karşısında son derece ciddi ve yönetilmesi gereken bir sorun olarak durduğunu söyledi.



"Yurt içinde cari açığın en büyük sebebi olmakla suçlanan ve bu durumu savunmaya çalışan bir bakanlığız" diyen Kilci, enerjide dışa bağımlılığın dolayı yaklaşık 40-45 milyar dolar cari açığa neden olduğunu kaydetti. Kilci, "Aslında bu bir suç değil. Enerji kaynaklarımız yeterli değilse tabii ki başka ülkelerden temin etmek zorundayız. Ama bunu yaparken olabildiğince yerli kaynaklarımıza önem verdim zorundayız" diye konuştu.



Projeksiyonlara göre önümüzdeki dönem enerjide petrolün dominant enerji kaynağı olmaya devam edeceğini, doğalgaz, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarında da artış olmasının beklendiğini kaydeden Kilci, kömürün de 2035 yılına kadar dünyanın pekçok ülkesinde elektrik arzını oluşturmaya devam edeceğini dile getirdi. Türkiye'nin de kömür kaynaklarını olabildiğince kullanması gerektiğine işaret eden Kilci, "Maalesef ülkemizin düşük kalorilide olsa yüksek miktarda kömür rezervlerini kullanmakta biraz geç kalmış bulunuyoruz. Çevre konusunda duyarlılığının bu derece yüksek olmadığı dönemlerde bu kömür yatırımlarını yapsaydık bugün dışa bağımlılığı azaltmada önemli bir işlev görürdü" dedi.



Nükleer santralin de Türkiye'nin geç kaldığı konulardan biri olduğunu anlatan Kilci, Türkiye'nin nükleer santralden enerji üretimini "bypass" etmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Kilci, nükleer santralde sadece Mersin Akkuyu değil, Türkiye'nin nükleer santrale uygun olan her bölgesinde mümkün olduğu kadar fazla nükleer santrali yapmaya ihtiyacı olduğunu bildirdi.



Kaynak: Dünya/Enerji/ 29.12.2011



 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.