Nükleer piller cebe giriyor
Normal pillerden 1 milyon kat daha uzun dayanan nükleer pil üretimi başarıldı
Büyük boyutları nedeniyle bugüne kadar sadece askeri operasyonlarda kullanılabilen nükleer piller sonunda cebe girecek kadar küçültülebildi. Missouri Üniversitesi araştırma ekibinin geliştirdiği nükleer pil, aynı boyutlardaki standart pillere göre 1 milyon kat daha fazla elektrik üretebiliyor.
Bu piller, çok kısa tanımıyla, içindeki radyoaktif maddenin bozunması esnasında ortaya çıkan elektrik yüklü parçacıkların toparlanıp akım halinde iletilmesi esasına dayanıyor. Savunma ve uzay uygulamalarında yıllardır kullanılan nükleer piller, besledikleri cihazları on yıllarca çalıştırabiliyor. Bu sayede uzayda yıllarca gidebilecek ve veri iletebilecek uzay araçları mümkün olabildi.
Ancak büyük boyutları yüzünden bugüne kadar bu pillerden küçük sistemlerde yararlanılamamıştı. Nükleer pillerden mikro ve nano boyutlardaki elektronik cihazlarda da yararlanmanın yolunu arayan Missouri Üniversitesi ekibi sonunda bu hedefine ulaştı ve dünyanın ilk minyatür nükleer pilini üretti.
Üretilen pilin bir özelliği de katı yarı-iletken yerine sıvı yarı-iletken kullanılarak dayanma ömrünün binlerce kat arttırılması.
Halen kullanılan nükleer pillerin çoğunda, izotoplardan yayılan elektrik yüklü parçacıkları yakalamak için katı yarı-iletkenler kullanılıyor. Ancak parçacıkların sahip olduğu çok yüksek enerji zamanla yarı-iletkende hasara yol açıyor ve pili öldürüyor. Yeni geliştirilen pildeyse sıvı kullanıldığı için parçacıkların çarpışı ve geçişi yarı-iletkene çok az hasar veriyor.
Ekibin lideri Prof. Dr. Jae Wan Kwon, neredeyse bozuk para büyüklüğündeki nükleer pilin gündelik hayatta kullandığımız standart kalem pillere kıyasla 1 milyon kat daha fazla elektrik temin edebileceğini belirtti.
Prof. Jae, adında 'nükleer' sözcüğü geçtiği için pek çok insanın bu yeni teknolojiye şüpheyle bakacağını, ancak bu pillerdeki reaksiyonların hiç bir şekilde sağlığa zararlı olmadığını ifade etti.
kaynak haberturk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri