Nükleer zirveye damga vuran kavga
Washington'da gerçekleşen Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev arasındaki tartışma damga vurdu. İran konusunda restleşen iki lider dünyanın gözü önünde tartıştı. Kritik zirvenin ardından, bir dönem dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren ABD ve Rusya, zirveyi ağız birliği etmişcesine "tam bir başarı" olarak niteledi.
Dünya genelinde 47 ülke liderini bir araya getiren Nükleer Güvenlik zirvesi sona erdi. Zirveye katılan liderler, 4 yıl içinde korunmasız durumda olan tüm nükleer materyallerin güvenliğinin sağlanması konusunda görüş birliğine vardı.
Geniş katılımlı zirve, liderler arasında hararetli tartışmalara da sahne oldu.
Söz konusu tartışmaların en ilginci ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev arasında yaşandı.
İki lider, uluslararası kamuoyunun tepkisine rağmen nükleer programını durdurmayı reddeden İran'a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda tartıştı.
"Hemen harekete geçmezsek İsrail, İran'ı vurabilir. Bu da felaket olur' diyen Sarkozy'ye, BM Güvenlik Konseyi'nde Tahran'a yaptırımlara uzun süre ayak direyen Medvedev, olumsuz cevap verdi.
İki lider, birbirlerini ikna etmeye çalışırken zaman zaman seslerini yükseltti, birbirlerine jest ve mimiklerle tepki gösterdi. Tercümanlar ise iki liderin söylediklerini aktarırken büyük sıkıntı çekti.
Ancak oturumun başlamasının ardından iki lider aralarında anlaşarak kavgayı sonlandırdılar.
BU GÜNLERİ DE GÖRDÜK
Soğuk Savaş döneminde dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren ABD ve Rusya zirvenin amaçlanan başarıya ulaştığını belirtti.
Zirvenin kapanış konuşmasında Obama, nükleer güvenlik zirvesinde atılan adımlar ve alınan kararlardan sonra artık dünyanın daha güvenli hale geldiğini söyledi.
Medvedev ise nükleer güvenlik zirvesini 'tam bir başarı' olarak niteledi. Medvedev zirve sonrasında, 'Brookings Institution' adlı stratejik araştırma kuruluşunda yaptığı konuşmada, Washington ve Moskova yönetimleri arasında oluşan yeni atmosferi överek, bu işbirliğinin sonuçlar vermeye başladığını söyledi.
Obama ve Medvedev 8 Nisan'da Prag'da tarihi bir anlaşmaya imza atmış ve iki ülkenin nükleer silahlarının önemli ölçüde azaltılmasına karar vermişti.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri