elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleerde fiyat zarfı açıldı

Nükleer santral yarışmasında JSC Atomstroyexport-JSC Inter Raoues-Park Teknik Ortak Girişim Grubu, kilovatsaat için 20,79 cent teklif verdi.



A- A+
19.01.2009 tarihli yazı 4609 kez okunmuştur.

Değerlemeye esas indirgenmiş birim fiyat 21.16 cent/kilovatsaat olarak açıklandı. Enerji Bakanlığı ihale dosyasını nihai karar için Bakanlar Kurulu'na gönderecek.



Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı.



Şartname gereği ihaleye katılan firmadan 3 zarf alındı. İlk zarf ihale günü açılarak firmanın şartname gereğini yerine getirip getirmediğine bakıldı. AtomStroyExport ve Inter Rao Konsorsiyumu'nun sunduğu ilk zarf yeterli bulununca teknik kriterlerin yer aldığı ikinci zarf inceleme ve karar için TAEK'e gönderimişti.



Rosatom, Rusya'da Türkiye'de TAEK benzeri bir kurum. Rusya'da nükleer enerji sektörünün düzenleyici kurulu rolünü üstlenmiş durumda. Rosatom bünyesinde holding şeklinde yapılandırılmış Atomenergoprom'un da sahibi.



Türkiye nükleer enerjiye kavuşuyor



Türkiye'nin, 48 yıldır peşinde koştuğu nükleer santral projesinde sona gelindi. AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu, teknik açıdan yeterli bulundu



Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu (Rusya-Türkiye) ile ilgili olumlu rapor verdi.



Ciner Grubu'na bağlı Park Teknik'in de ortak olduğu konsorsiyum, Akkuyu'da kurulacak santralin yapımı için teknik açıdan yeterli bulundu. TAEK, olumlu görüşünü bugün Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye (TETAŞ) bildirecek. Enerji Bakanlığı'na bağlı TETAŞ da, şirketin teklif zarfını açarak, fiyatla ilgili görüşünü yazdıktan sonra ihale dosyasını nihai karar için Bakanlar Kurulu'na gönderecek.



Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı. 13 firmanın şartname aldığı ihaleye, sadece 1 firma teklif vermiş, 5 şirket ise teşekkür mektubu sunmuştu.



Şartname gereği ihaleye katılan firmadan 3 zarf alındı. İlk zarf ihale günü açılarak firmanın şartname gereğini yerine getirip getirmediğine bakıldı. AtomStroyExport ve Inter Rao Konsorsiyumu'nun sunduğu ilk zarf yeterli bulununca teknik kriterlerin yer aldığı ikinci zarf inceleme ve karar için TAEK'e gönderildi.



Rus-Türk konsorsiyumu, Türkiye'nin ilk nükleer santralini kurma ihalesini kazanırsa, hızla inşaat süreci başlayacak. Nükleer santralden, elektrik üretiminin yanı sıra sağlıktan emniyete birçok alanda da bilimsel amaçlı faydalanılabilecek. Atom Enerjisi Kurumu, nükleer santral kurmak isteyen şirketleri başta atık yönetimi, teknoloji olmak üzere Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UEA) kriterlerine uygunluk bakımından inceliyor. İncelemelerde sınanmış, doğal uranyum ve zenginleştirilmiş uranyum kullanan reaktörler değerlendirmeye alınıyor. Söz konusu santralin en az 40 yıl hizmet verecek şekilde de inşa edilmesi gerekiyor. İlk nükleer santral en az 4 bin MW kurulu gücünde olacak. Ancak şartnameye göre rakam artı-eksi yüzde 25 olabilecek.



Türkiye 48 yıldır bekliyor


Türkiye'nin nükleer serüveni 1960'lı yıllarda başladı. İlk adım İstanbul Küçükçekmece'de ABD'nin desteğiyle kurulan araştırma reaktörüyle atıldı. Daha sonra, elektrik üretecek nükleer santral kurmak gündeme geldi. Yavaş yürüyen çalışmalar 1970'li yıllarda rafa kaldırıldı. Nükleer santralin kurulması 1983, 1992 ve 1998'de gündeme gelse de bir sonuç alınamadı. Israrını sürdüren Türkiye, nükleer santral kurulması için önce yasal düzenlemeyi yaptı, sonrasında ise ihale sürecini başlattı. Haziran 2008 itibarıyla 31 ülkede 439 nükleer reaktörün toplam kapasitesi 372 GW. Dünya elektrik talebinin yüzde 16'sı nükleerden karşılanıyor.



13 şirket şartname almıştı


Akkuyu'da kurulacak nükleer santral ihalesi için 13 firma şartname almıştı. Ancak firmalar değişik gerekçelerle ihaleye katılmadı. İhale şartnamesini şu firmalar almıştı: AECL Atomic Energy of Canada Limited (Kanada), Itochu Corporation (Japonya), Vinci Construction Grand Projets (Fransa), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik OGG (Rusya-Türkiye), KEPCO (Güney Kore-Türkiye), China Nuclear Power Components Co. (Çin), Unit Investment N.V. (Hollanda), Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye), Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye), Hattat Holding (Türkiye), RWE (Almanya), Akenerji (Türkiye).



Kaynak: İHA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.