ODTÜ’den İnsansız Hava Aracı Tespitine Yeni Teknoloji
Herkesin satın alabildiği ve hatta kendi üretebildiği insansız hava araçları, kullanışlılığı ve yararlarının yanı sıra aynı zamanda güvenlik açısından büyük tehlikeler yaratabiliyor. Son zamanlarda özellikle havalimanları, askeri tesisler gibi bölgelerde uçurulan insansız hava araçlarının tespiti için ODTÜ’lü araştırmacılar, araçları algılayabilen yeni bir teknoloji geliştirdi.
27.06.2015 tarihli yazı 16571 kez okunmuştur.
Yakın zamanda meydana gelen, İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yaparken pilotun görmüş olduğu insansız hava aracı vakası, büyük olay yaratmış ve aracı uçuran şahıs hakkında hava trafiğini tehlikeye sokmak suçundan 6 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Son yıllarda popülerliği ve kullanım alanları gittikçe artan insansız hava araçlarının havalimanı, askeri tesisler gibi yüksek güvenlikli bölgelerde bile uçuruluyor olması sonucunda; ODTÜ’lü araştırmacılar, havalimanlarına izinsiz bir şekilde giren ve hava trafiğini tehlikeye atan insansız hava araçlarını tespit eden ve alarm veren yeni bir teknoloji geliştirdi.
►İlginizi Çekebilir: EFE | Yerli İnsansız Hava Araçları
Amatör ve hobi amaçlı kullanılan İHA’ların, uçuş trafiğini tehlikeye sokabileceğini belirten ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kalkan, yaptığı açıklamada “Örneğin, yakın zamanda Atatürk Havalimanına birkaç defa insansız hava araçları girdi, iyi niyetle de olsa inen ve kalkan uçaklar için tehlike oluşturacak şekilde havalimanına sokuldu" dedi.
►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Ambulanslar | Ambulans İHA
Doç. Dr. Erol Şahin, Prof. Dr. Göktürk Üçoluk ve araştırma görevlisi Fatih Gökçe ile birlikte çalışarak insansız hava araçlarının tespitine yönelik önemli sonuçlara oluşan Sinan Kalkan, kameradan veya farklı sensörlerden gelen görüntüleri işleyerek, korumak istediğimiz alana bir İHA'nın girip girmediğini algılayabilen bir yazılım geliştirdiklerini belirtti.
►İlginizi Çekebilir: ODTÜ'den Radar Düşmanı İHA
“Dünyada da bu konu çok yeni ve bildiğimiz kadarıyla henüz çalışılmıyor. Bizim yazılımımızda, kameradan gelen görüntüleri önce eğitiyoruz. Sonra sistem kendi kendine görüntüye yeni giren bir İHA'yı herhangi bir uçan canlıdan ayırarak algılayabiliyor ve alarm üretebiliyor. Burada örüntü tanıma denilen yöntemleri kullanıyoruz." diyen Kalkan, sistemin mevcut havalimanı sistemlerine kolayca entegre edilebileceğini de belirtti.
Kaynak:
►ODTÜ Basın Bülteni
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.