Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım için borsa sinyali
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, organize sanayi bölgelerinde yatırım ortamını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacağını söyledi.
Çağlayan dün, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) 130 milyon dolar yatırımla kurulan 18 fabrikanın açılışını yaptı, 14 fabrika ile 200 milyon dolar yatırım öngörülen Çakmaktepe Enerji Santralı ek tesisinin de temelini attı. Bakan Çağlayan ayrıca, sanayicilerin yaşadıkları sorunları dinledi.
Bakan Çağlayan'ı karşılayan heyet arasında yer alan ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, bürokrasiden dolayı yatırımcıların organize sanayi bölgelerinden kaçtığını söyledi. Bölgeye 25 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen Laferge'nin gerekli izinlerin 1 yıl boyunca çıkmaması üzerine Romanya'ya gittiğini kaydeden Çağlayan, "Ankara'yı aşamıyoruz. Bu bürokrasiyi kaldırın" dedi. Akkan ayrıca, bölgelere gayrimenkul yatırım ortaklığı kurup borsaya açılma yetkisinin verilmesini istedi. Bölgede 23 firmanın daha yatırım projesi için başvuru yaptığını dile getiren Akkan, "Bölgedeki tesislerin tamamı faaliyete geçtiğinde 4 milyar dolarlık ihracat, 10 milyar dolarlık üretim yapan ve 60 bin kişiye iş sağlayan bir bölge haline geleceğiz" diye konuştu.
Bakan Merkez Bankası'na çattı
Zafer Çağlayan ise TBMM'de olan OSB Yasası'nın birkaç güne kadar yasalaşacağını belirterek "Yasa, gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi birçok düzenlemeye imkân verecek. Bürokrasiyi azaltıp daha çok yatırım, üretim ve istihdam yaratılmasını sağlayacak" dedi. Çağlayan, istihdam paketi, İşsizlik Fonu'ndan ayrılan 300 milyon YTL'lik kaynağın istihdam için harcanması, Ar-Ge Yasası, sosyal güvenlik reformu ile sanayiyi desteklediklerini dile getirdi.
Konuşmasında Merkez Bankası'nı da (MB) eleştiren Çağlayan, "ABD Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak için faizleri kısa süre içinde yüzde 60 oranında düşürdü. Türkiye'de faizleri belirleme yetkisine sahip olan kurum ise fırsatları kaçırdı" dedi. Ege Bölgesi'ndeki 100 büyük sanayi kuruluşunun temsilcileriyle Sanayiciler Kulübü'nde düzenlenen öğle yemeğinde de buluşan Çağlayan, "sanayi stratejisi"nin eylül ayında tamamlanacağını ve içinde tüm sektörlerin yer alacağını açıkladı.
Kaynak: Referans
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye