Özelleştirmeler davalık!
1991 yılı Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak devredilmeye çalışılan Aydın-Denizli ve Muğla illeri dağıtım bölgesinin özelleştirmesine karşı Danıştay'a dava açıldı.
Davaya Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) da müdahil olma kararı alırken, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası'nın (Tes-İş) da hukuki değerlendirmeleri tamamladıktan sonra müdahil olacağı açıklandı. EMO, ESM ve Tes-İş Sendikası bir araya gelerek, yaptıkları ortak basın açıklamasında, özelleştirmelere karşı birlikte daha geniş bir mücadele konusunda kararlılıklarını bildirdiler. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, Özelleştirme Karşıtı Platform'un yeniden canlandırılması için çağrıda bulundu.
EMO Başkanı Musa Çeçen, ESM Genel Başkanı Kemal Bulut ve Tes -İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Esat Durmuş dün EMO Genel Merkezi'nde, elektrikte özelleştirmeye karşı ortak basın toplantısı düzenlediler.
"Rekabete dayalı özelleştirilen, kuralsızlaştırılan piyasa ortamlarında bu işlerin çok daha iyi gideceği, kamunun da bu anlamda başarısız olduğu" iddialarının altının tamamen boşaldığını kaydeden EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, bu iddiayı dayatanların "büyük bir açmaza düştüğünü" belirtti.
Çeçen, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in enerji alanına yönelik son yaptığı açıklamaları ve yüzde 20 düzeyinde zam gerekliliği haberlerini de bu durumun göstergesi olarak değerlendirdi.
Çeçen, TBMM'de görüşülmekte olan yasa tasarısı ile TETAŞ'ın önünün farklı bir şekilde kesilmeye çalışıldığını, Türkiye'de enerji alanının piyasanın azgın kurallarına terk edileceğini ifade ederken, yasa tasarısı ile getirilmeye çalışılan düzenlemelerle "soygunun anatomisinin iyice oluşturulacağını" söyledi. Enerji alanının artık karaborsacılığa doğru gittiğini kaydeden Çeçen, "4628 sayılı Yasa, bu yasada yapılmak istenen değişiklikler, otomatik fiyatlandırma ile puzzle'ın parçaları yerine oturmaktadır" diye konuştu.
Çeçen, danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin, 3096 sayılı yasa çerçevesinde yapılan görevlendirmelerin, kamu hizmeti imtiyazı olduğu ve ancak imtiyaz sözleşmesiyle bu hizmetlerin devredilebileceğine ilişkin kararları hatırlattı. Aydem A.Ş. ile Enerji Bakanlığı arasında 2000 yılında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin 8 Temmuz 2007 tarihli tadil sözleşmesiyle imtiyaz olmaktan çıkarıldığını belirten Çeçen, uygulama sözleşmesi' yapıldığına dikkat çekti.
'Yapılan görevlendirmenin, herhangi bir ihaleye dayanmadığı, görevlendirme sırasında rekabet ortamının oluşturulmadığı, ilgili şirket tarafından yapılan fizibilitenin de 1991 koşullarını yansıttığı gibi 'serbest piyasa' kurallarına bile uymayan koşullarda gerçekleştirildiği' gibi noktalara değinen Çeçen, 'Hangi kriterlere dayalı olarak belirlendiği bilinmeyen bir işletme hakkı devir bedeli tespit edilmiş ve bedel de ilgili dağıtım şebekesi üzerinden kamu tarafından yıllardır yapılan yatırımlar gözönünde bulundurularak güncellenmemiştir' dedi.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye